De voordelen van een stoomoven

Kook gezonder en lekkerder

Hoewel de techniek van het stomen van eten al eeuwenoud is, wordt de stoomoven toch steeds populairder. Niet gek als u zich bedenkt dat mensen steeds bewuster gaan koken, want met een stoomoven kookt u niet alleen gezonder en smaakvoller, maar ook veel gemakkelijker.

Wist u dat in Nederland verhoudingsgewijs, op Zwitserland na, de meeste stoomovens worden verkocht? Dat geeft de populariteit van deze apparatuur wel aan. Toch weet nog niet iedereen wat de voordelen van een stoomoven zijn ten opzichte van een normale oven of een combimagnetron. Daarom hebben we deze blog volledig gewijd aan de voordelen van een stoomoven en vertellen we je alles over de eigenschappen en functies ervan.

De voordelen van een stoomoven

Wat is een stoomoven?

Laten we allereerst de belangrijkste vraag beantwoorden: wat is een stoomoven en wat verschilt deze van conventionele ovens?

Een stoomoven zet water om in stoom, waarmee dit type oven gerechten op veel gezondere wijze verhit en bereidt. Een conventionele oven daarentegen gebruikt stralingswarmte en een heteluchtoven -de naam zegt het al- hete lucht.

"Een stoomoven zet water om in stoom, waarmee dit type oven voedsel op veel gezondere wijze verhit en bereidt."

Soorten stoomovens

Er bestaan drie type stoomovens: hogedrukovens, drukloze ovens en combi-stoomovens. De eerste wordt vaak door professionals en restaurants gebruikt, terwijl de tweede variant voor thuisgebruik bedoeld is en verkrijgbaar is met gedeeltelijke stoomfunctie of volwaardige stoomfunctie.

Bij een stoomoven met gedeeltelijke stoomfunctie, past de oven alleen in het begin van het bakproces stoom toe. Daarna schakelt deze over op warmte lucht. Ideaal voor stokbrood, pizza, lasagne of taarten.

Kiest u voor een volwaardige stoomoven, dan maakt de oven de hele baktijd gebruik van stoom. In principe zou u geen pan meer nodig hebben, aangezien u hiermee alles ‘kookt’ in de oven: vis, vlees, pasta, groenten, rijst, aardappels, etc.

Tot slot de combi-stoomoven. Hiermee kunt u, naast volledig stomen, ook gebruik maken van de heteluchtfunctie. Dit type oven is multifunctioneel en kan worden gebruikt om te ontdooien, op te warmen, pocheren en grillen.

De voordelen van een stoomoven

Smaak blijft behouden

Een van de grootste voordelen van een stoomoven is dat vitamines en mineralen in voedsel veel beter bewaard blijven tijdens de bereiding ervan. En dat resulteert weer in een veel betere en intensere smaak. Bovendien heeft u bij een stoomoven geen boter of olie meer nodig.

"Bovendien heeft u bij een stoomoven geen boter of olie meer nodig."

Dankzij de stoom die de stoomoven produceert, blijven vis en vlees sappig en mals en creëert het bij groente een extra bite. Maar ze behouden ook hun kleur, structuur en vorm. En wist u dat u met een stoomoven ook gemakkelijk rijst, pasta of fruit kunt stomen? Of zelfs pizza en taart? Allemaal met een knapperig randje.

Nog een voordeel: geen last meer van nare geurtjes. Waar bij normale ovens de kamer nog wel eens naar eten kan ruiken, heeft u hier bij een stoomoven geen last meer van dankzij de waterdamp.

Veilig voor kinderen

Bij het koken met stoom, hoeft u niet meer bang te zijn dat uw eten aanbrandt of overkookt. Wel zo makkelijk als u een gerecht bereidt en in de tussentijd nog even boodschappen wilt doen. Bovendien zijn sommige stoomovens uitgerust met een kinderslot, zodat kinderen de oven niet kunnen openen zolang er een kookprogramma draait.

Nadelen van een stoomoven

Heeft een stoomoven dan helemaal geen nadelen? In onze ogen weinig, maar eerlijk is eerlijk: er zijn wel een paar dingen je je moet realiseren als je op zoek gaat naar een stoomoven.

Doorgaans kosten stoomovens iets meer dan een standaard combi-oven of -magnetron. Daarnaast moet een stoomoven ook na ieder gerecht schoongemaakt worden, omdat er vaak restwater achterblijft. Alle soorten stoomovens hebben wat extra onderhoud nodig, maar dat weegt in onze ogen niet op tegen het gemak en plezier dat je ervan hebt. Bovendien gaan stoomovens in de regel langer mee dan conventionele ovens.

"Alle soorten stoomovens hebben extra onderhoud nodig, maar dat weegt in onze ogen niet op tegen het gemak en plezier dat je ervan hebt."

De voordelen van een stoomoven

Ervaar de nieuwste generatie stoomovens

Bent u nieuwsgierig geworden naar de moderne generatie stoomovens? Naar de gerechten die u ermee kunt maken? Of wilt u ze eens in het echt ervaren? Kom dan langs bij MHK KeukenExpert bij u in de buurt. Onze adviseurs vertellen u graag meer over de nieuwe technieken en laten u zien welke mogelijkheden er allemaal zijn.

Op de bank wegdromen bij de reisverhalen van MHK KeukenExpert? Of inspiratie voor uw nieuwe keuken opdoen? Vraag dan ons gratis Keukenmagazine aan. Boordenvol culinaire reizen, keukeninspiratie en heerlijke recepten.
Aanvragen