De voordelen van koken op inductie

Eenvoudig, snel en voordelig

Nu de gasprijzen enorm (blijven) stijgen, stappen veel mensen over naar elektrische alternatieven . Niet alleen voor de verwarming of het warme water, maar ook zeker in de keuken. Het koken op een inductieplaat wordt dan ook steeds populairder. Een inductiekookplaat verwarmt uw pan energiezuinig, veilig en snel. En waar inductie voor nieuwbouwhuizen al de norm is, neemt de vraag bij eigenaren van bestaande woningen ook steeds meer toe.

Maar wat is nou eigenlijk koken op inductie? Waar moet u rekening mee houden? En welke voordelen, naast de financiële, zijn er eigenlijk? In dit artikel krijgt u antwoord op deze vragen en delen we tips waarmee koken op inductie nóg eenvoudiger wordt dan het al is. 

De voordelen van koken op inductie

Wat is inductie?

Inductiekookplaten maken met hun eigen magnetische veld contact met het magnetische materiaal van de pan, waardoor er plaatselijk warmte ontstaat. Zo wordt dus niet de kookplaat zelf, maar enkel de pan opgewarmd. En dat is een groot verschil met koken op gas, waar zowel de pan als de plaat heet worden. Staat de inductieplaat aan zonder pan erop, dan gebeurt er ook niks. Dit heeft als voordeel dat de plaat automatisch uitschakelt, zo gauw je de pan eraf haalt. Er is dan nog wel restwarmte aanwezig, maar de plaat koelt erg snel af en vormt dus geen gevaar.

Aansluiten van inductie

Inductiekookplaten werken op hoog vermogen en vragen veel energie en om deze behoefte op te vangen, is er een aparte kookgroep nodig in uw meterkast. Houd er rekening mee dat deze groep moet worden voorzien van een speciale perilex-aansluiting: deze levert twee keer 230 volt (dubbel zoveel als een normaal stopcontact). Tip: laat dit doen door een elektricien om ongelukken te voorkomen.

"Inductiekookplaten werken op hoog vermogen en vragen veel energie en om deze behoefte op te vangen, is er een aparte kookgroep nodig in uw meterkast."

De voordelen van koken op inductie

Andere manier van koken

In tegenstelling tot bij koken op gas, verdeelt het magnetische oppervlak van de kookplaat de warmte gelijkmatig over de bodem van uw pan. Er zijn geen koelere of warmere plekken en u hoeft uw pan(nen) dus niet te verschuiven tijdens het koken.

De warmtekracht die u instelt op de kookplaat, zal continu gelijk blijven zonder enige langzame opbouw van warmte (zoals met keramisch of gas). Dit verandert pas als u het zelf aangeeft op het bedieningspaneel. Dit kan voor veel mensen even wennen zijn, omdat het koken veel sneller gaat dan u gewend bent. Aan te raden is dan ook om op een lagere stand te koken, totdat u volledig gewend bent aan het koken op inductie. Zo voorkomt u dat uw favoriete recepten verbranden.

Voordelen van inductie

Koken op inductie is vele malen energiezuiniger dan koken op andere manieren. Er gaat slechts tien tot twintig procent van de energie verloren (omdat enkel de pan wordt opgewarmd), terwijl dit bij gas ruim vijftig procent is. Inductiekoken is daardoor niet alleen gunstiger voor uw portemonnee, het draagt ook nog bij aan een betere leefomgeving en het milieu.

Maar er is nog een groot voordeel, namelijk de veiligheid. Omdat de plaat automatisch uitschakelt, is er geen gevaar om uw (of die van uw kinderen) handen te verbranden. De kans op ongelukken is dus minder groot dan bij keramisch koken of koken op gas.

Ook het schoonmaken gaat doodeenvoudig. Er zijn geen lastige hoekjes of randjes, maar het is een groot vlak oppervlak waar u gemakkelijk met inductieplaatreiniger en een doek overheen gaat.

"De kans op ongelukken is dus minder groot dan bij keramisch koken of koken op gas."

De juiste pannen

Om te koken op inductie zijn pannen nodig die hiervoor geschikt zijn. Inductiepannen hebben een magnetische bodem, waardoor deze -bij contact met de kookplaat- warm wordt. Pannen die u eerder heeft gebruikt op gas, zijn (helaas) niet meer bruikbaar op inductie. Dit komt omdat gas ervoor zorgt dat de bodem vervormd en deze niet meer wordt herkend door de inductieplaat.

De voordelen van koken op inductie

Verschil tussen inductie- en keramisch koken

Zowel keramisch- als inductiekoken vallen onder de noemer ‘elektrisch koken’. Maar er zit wel degelijk verschil tussen deze twee vormen van koken. Zo warmt een inductieplaat veel sneller op, is deze energiezuiniger en veel veiliger door het automatische afkoelmechanisme.

Een keramische kookplaat heeft tijd nodig om op te warmen, maar blijft daarna ook lang warm. Het vergt dus oefening om hier goed op te kunnen koken. Voordeel is wel dat bij een keramische kookplaat geen aparte pannen nodig zijn.

Kennis van inductie

Bij MHK KeukenExpert weten we alles van de verschillende manieren om te koken. Of het nou gaat om gas, keramisch of inductie: u kunt bij ons terecht voor al uw vragen. We nodigen u dan ook graag uit in een van onze showrooms bij u in de buurt, waar we u alle mogelijkheden kunnen uitleggen én kunnen laten zien. Zeker weten dat we alle tijd voor u hebben? Maak dan een afspraak, dan zetten wij de koffie klaar.

De voordelen van koken op inductie
Op de bank wegdromen bij de reisverhalen van MHK KeukenExpert? Of inspiratie voor uw nieuwe keuken opdoen? Vraag dan ons gratis Keukenmagazine aan. Boordenvol culinaire reizen, keukeninspiratie en heerlijke recepten.
Aanvragen

aanverwante artikelen