DIY: Kruiden kweken in eigen keuken

Staat u regelmatig in uw droomkeuken de meest uiteenlopende gerechten te koken voor familie en vrienden? Dan mag een eigen (slimme) indoor kruidentuin niet ontbreken. Hiermee heeft u altijd de benodigde kruiden bij de hand, zijn ze verser dan vers en verspreiden ze ook nog eens een heerlijk, verfrissende geur in de keuken.

In deze blog bekijken we daarom tien fijne kruiden die geschikt zijn om in de keuken te kweken. Ze hebben weinig zon nodig, waardoor ze ook geschikt zijn voor donkere keukens en volop kunnen groeien. En, niet geheel onbelangrijk, groene planten en kruiden geven ook een natuurlijke tint aan uw keuken. Heeft u uw notitielijstje bij de hand? Dan kunt na het lezen van deze blog meteen naar het tuincentrum om uw favoriete kruiden aan te schaffen.

Tip van MHK KeukenExpert: Wanneer u begint met het kweken van kruiden, dan kunt u het beste zaden of kleine plantjes kopen bij een tuincentrum of kweker. Deze zijn vaak sterker en gezonder dan de plantjes uit de supermarkt.

Petersilie

1. Peterselie

Peterselie is een veelgebruikt kruid in diverse recepten en mag niet ontbreken in uw keuken. Kweek het in een middelgrote pot en zet deze neer op een plek waar het gedeeltelijk in de zon staat. Peterselie vraagt weinig aandacht en het is mogelijk om te stekken en er zo verschillende potjes te vullen. Ideaal voor zelfgemaakte knoflooksaus, pesto of op vlees.

Tuinkers

2. Tuinkers

Ook tuinkers is een mooi kruid voor uw indoor kruidentuin. De zaadjes van de tuinkers plant u in een ondiepe, maar brede pot. Zet deze vervolgens in het zonlicht en houd de bodem vochtig, waarna u zult zien dat de tuinkers snel groeit. Ons favoriete recept met tuinkers? Als extraatje op een beschuit met boter en suiker. Heerlijk fris.

Munt

3. Munt

Heeft u wel eens munt in de tuin gezet? Dan weet u ook dat het ongelooflijk hard groeit en zich ontwikkelt als onkruid. Kweekt u het echter in de keuken in een pot, dan kan het niet verder groeien dan de grootte van de pot. Bovendien is munt een erg makkelijk kruid om te onderhouden: het maakt niet uit of ze in of buiten de zon staat. Het heeft alleen zo nu en dan water nodig. Onze tip? Verse muntthee of tijdens een warme zomerdag in een glas water.

Dille

4. Dille

Wilt u dille echt goed laten groeien? Plant het in een pot van minimaal 25 centimeter diep en zet het op een plek waar het minstens 5 uur zonlicht per dag krijgt. Water geven hoeft alleen wanneer de eerste 2,5 centimeter vanaf het oppervlak droog aanvoelt. De anijssmaak van dille past bij visgerechten of voor frisse sauzen.

Citroengras

5. Citroengras

Citroengras is een tropisch kruid en niet vorstbestendig: de ideale plant voor jouw kruidentuin in huis. Zorg dat de grond enigszins vochtig blijft en geef het kruid af en toe wat zon. Citroengras leent zich, vanwege de frisse citroensmaak, goed voor Aziatische curry’s of wokgerechten.

Bieslook

6. Bieslook

Bieslook mag natuurlijk niet ontbreken in deze lijst. Dit kruid vereist geen zon en heeft weinig water nodig, waardoor het prima groeit in ieder type keuken. Bovendien is bieslook makkelijk te vermenigvuldigen in andere potten, waardoor je een extra voorraad aanlegt. Bieslook smaakt goed in aardappelgerechten, soepen of eiermaaltijden.

Koriander

7. Koriander

Veel mensen denken dat koriander lastig te onderhouden is, maar in de praktijk valt het erg mee. De truc is om koriander in een diepe pot te planten en in regelmatige zon te plaatsen (op het zuiden of het westen). Houd er wel rekening mee dat koriander snel kan hangen, waardoor het beter is om van tijd tot tijd de zaden te planten. Dankzij de kruidige smaak, past koriander goed in zowel Hollandse als Aziatische gerechten.

Tijm

8. Tijm

Tijm gedijt het beste in een temperatuur van 15 – 20 graden en groeit op zijn best in een keuken met minimaal 5 uur zonlicht per dag. Tijm heeft een normale hoeveelheid water nodig en houdt ervan om af en toe getrimd te worden als ze te lang worden. Laat tijm meekoken of -bakken met uw oven- of stoofgerecht, zoals zalm of lam.

Tip van MHK KeukenExpert: Tijm groeit erg langzaam vanuit de zaden door de ongelijkmatige ontkieming. Het is dan ook makkelijker om kleine planten te kopen of stekjes van bekenden te gebruiken.

Salie

9. Salie

Salie is afkomstig uit Zuid-Europa. Het heeft hierdoor veel zonlicht nodig, maar tegelijkertijd weinig water. Goed om te weten is dat salie veel tijd nodig heeft om te groeien vanuit de zaden, dus het is sneller om een puntje uit te snijden en dit te verspreiden. De sterke smaak, die doet denken aan citroen en eucalyptus, past goed in vleesgerechten of in de sladressing.

Basilicum

10. Basilicum

Een basilicumplantje heeft veel aandacht nodig. Het heeft veel water nodig, wat u het beste van onderaf doet, zodat de plant zich vol kan zuigen. Ook heeft dit kruid minimaal 5 uur zonlicht per dag nodig. Maar geef je het de liefde die het vraagt, dan heb je er lang (en veel) plezier van. Denk bijvoorbeeld aan pastasauzen, soepen of bij gegrilde groentes.

Wist u dat ons gratis Keukenmagazine ook boordevol heerlijke recepten, culinaire reizen en keukeninspiratie staat? Onmisbaar in iedere keuken.
Vraag het Keukenmagazine aan
Keuken­magazine
Keuken­planner