Een schone keuken – Met deze tips houdt u uw keuken schoon

We brengen op een dag heel wat uren in de keuken door. Vaak met heerlijke resultaten als gevolg, maar helaas wordt de keuken door het intensieve gebruik ook vies. Maar omdat we liever koken dan schoonmaken, stellen we het poetsen van de keuken vaak zo lang mogelijk uit. Toch is het wel belangrijk om regelmatig uw keuken te reinigen, want door alle lekkernijen die we maken ontstaat er vuiligheid en blijven er vaak voedselresten achter.

Het schoonmaken van de keuken is dus een erg belangrijk onderdeel van het onderhoud. Het is namelijk niet alleen van belang voor een goede hygiëne, maar ook voor de levensduur van uw culinaire domein. Omdat we begrijpen dat poetsen niemands favoriete bezigheid is, helpen we u een handje en zetten we een aantal schoonmaaktips voor de keuken op een rij.

Het schoonmaken van de oven

Het schoonmaken van de oven

Omdat de oven een van de meest gebruikte apparaten in de keuken is, is het regelmatig schoonmaken ervan erg belangrijk. De oven is namelijk een bron van aangekoekte etensresten en vet. Gelukkig is het schoonmaken ervan erg simpel.

Verwarm de oven op 250 graden, vul een ovenschaal met water en baking soda en zet deze een half uur in de oven. Laat de oven vervolgens afkoelen, veeg de binnenkant goed schoon met een doek en je oven is weer als nieuw.

Het schoonmaken van het ovenrooster is nog simpeler: zet deze een nacht in een laagje water, waarna je de volgende dag met een doekje het rooster schoonmaakt. Of gebruik een halve citroen, waarmee u vuil gemakkelijk wegpoetst.

Schrobben van de koelkast

Weg met het vet van de keukenkastjes

Na verloop van tijd worden keukenkastjes vettig door alle kookdampen in de keuken. Gelukkig bestaan er eenvoudige manieren om ze weer schoon te krijgen. Doe een beetje (onverdunde) wasverzachter op een stuk keukenrol of een droge doek en veeg gemakkelijk het vet van de kastjes.

Een andere manier is door te poetsen met een azijnoplossing. Meng een kopje witte azijn met een kopje water en verwijder met een doek het vet van de kastjes. Bovendien zorgt dit mengsel ervoor dat uw houten fronten niet kromtrekken of dat de lak verwijderd wordt.

Tip van MHK KeukenExpert: Om vetvorming aan de bovenkant van de keukenkastjes te voorkomen, kunt u een laagje vershoudfolie op de kasten leggen. Dit vangt het vet op en kan -vaak maar eens per maand- gemakkelijk vervangen worden.

Schrobben van de koelkast

Ook de koelkast ontkomt niet aan een grondige schoonmaakbeurt op z’n tijd. Gebruik hiervoor wat warm water en allesreiniger of soda. Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen (zoals thinner of bleekmiddel), want dit is schadelijk voor uw koelkast.

Schakel de koelkast vervolgens helemaal uit en maak deze helemaal leeg; zo kunt u het beste overal bij. Begin met het schoonmaken van de waterafvoer (onderin uw koelkast). Is uw afvoer verstopt en ligt er een laagje water in de koelkast? Prik deze dan door met een satéprikker en verwijder het vuil met een wattenstaafje.

“Is uw afvoer verstopt en ligt er een laagje water in de koelkast? Prik deze dan door met een satéprikker en verwijder het vuil met een wattenstaafje.”

Poets hierna de koelkast helemaal schoon, inclusief de deur en deurrubbers. Veeg tot slot het geheel droog met een doek en ga verder met de buitenkant op dezelfde manier. Tot slot kunt u -na het schoonmaken van de bewaarbakjes, (glazen) plateaus en rekjes- alles weer inruimen en heeft u weer een hygiënische plaats om voedsel te bewaren.

Nare geurtjes uit de vaatwasser

Nare geurtjes uit de vaatwasser

Vrijwel iedereen heeft er wel eens mee te maken: nare geurtjes die uit de vaatwasser komen. Maar gelukkig bestaan ook hiervoor slimme trucjes.

Iedere vaatwasser beschikt over een of meerdere filters. Vaak ontstaan nare geurtjes door etensresten die aan de filters blijven plakken. U kunt de filters gemakkelijk reinigen door ze eruit te halen en schoon te maken met een sopje of schoonmaakazijn. Een andere manier om afscheid te nemen van vieze luchtjes, is door de bodem van de vaatwasser regelmatig schoon te poetsen en deze vervolgens op het warmste programma te laten draaien (zonder vaat erin).

Tip van MHK KeukenExpert: De makkelijkste manier om geurtjes te voorkomen, is door de vieze vaat vooraf te spoelen in de spoelbak. Zo voorkomt u dat (grote) hoeveelheden etensresten de filters verstoppen en achterblijven na het spoelprogramma.

Een blinkend aanrechtblad

Hoe u het beste uw aanrechtblad kunt schoonmaken, hangt af van het type aanrechtblad dat u heeft. Zo maakt u een marmeren of granieten aanrechtblad het beste schoon met heet water, terwijl een composieten- en keramisch aanrechtblad juist met een scheutje zachte zeep kunnen worden gepoetst. Gebruik absoluut geen groene zeep, oliën of agressieve schoonmaakmiddelen.

Een blinkend aanrechtblad
Op de bank wegdromen bij de recepten en reisverhalen van MHK KeukenExpert? Of inspiratie voor uw nieuwe keuken opdoen? Vraag dan ons gratis Keukenmagazine aan. Boordenvol culinaire reizen, keukeninspiratie en heerlijke recepten.
Aanvragen
Keuken­magazine
Keuken­planner