Gezond, slim en duurzaam

Een terugblik op 2024

Het afgelopen jaar stond bol van nieuwe ontwikkelingen in de keukenbranche. Zoals we verwacht hadden, is de keuken nóg meer het kloppend hart van onze woning geworden; een plek waar technologie, duurzaamheid en design hand in hand gaan. Van slimme apparatuur tot multifunctionele indelingen, bracht 2024 de manier van koken en leven in een stroomversnelling. In deze blog blikken we terug op alle trends en ontwikkelingen van het afgelopen jaar en kijken we hoe de keuken is veranderd.

Keukenblog – Gezond, slim en duurzaam: een terugblik op 2024

Nog slimmer en persoonlijker: de verdere ontwikkeling van slimme technologieën

Slimme keukens worden steeds meer mainstream, een ontwikkeling die we in 2024 meer dan ooit hebben gezien. Waar voorheen slimme keukenapparatuur vooral gericht was op afzonderlijke toepassingen (zoals een slimme koelkast of vaatwasser), zien we nu steeds meer een geïntegreerd ecosysteem. Apparaten zoals ovens, koelkasten, vaatwassers en inductieplaten communiceren nu met elkaar en passen zich steeds beter aan uw (kook)routines dankzij de verdere opkomst van AI.

Denk bijvoorbeeld aan koelkast die aan de hand van camera’s en sensoren ingrediënten herkennen en daarop recepten voorstellen. Of ovens die op basis van gewicht en type gerecht zelf de optimale instellingen kiezen.

Ervaar zelf de kracht van slimme keukentechnologie en ontdek hoe het uw culinaire leven gemakkelijker kan maken.

Vind een showroom in de buurt
Keukenblog – Gezond, slim en duurzaam: een terugblik op 2024

Duurzaamheid is de norm

Het afgelopen jaar lag de focus in de keuken op milieuvriendelijke, natuurlijke materialen en energiezuinige apparatuur. Keukens van gerecyclede en hernieuwbare materialen (zoals bamboe, gerecycled staal en composieten) werden steeds populairder. Fabrikanten van (slimme) keukenapparatuur speelden hierop in en ontwikkelden inbouwapparatuur die zich automatisch aanpast aan piek- en dalmomenten, zodat er geen onnodig stroom wordt verbruikt.

“Het afgelopen jaar lag de focus in de keuken op milieuvriendelijke, natuurlijke materialen en energiezuinige apparatuur.”

Maar ook watermanagement is een goed voorbeeld van de focus op duurzaamheid. Nieuw ontwikkelde kranen en vaatwassers verminderen het waterverbruik aanzienlijk, terwijl de resultaten steeds beter worden. Bovendien zijn fabrikanten steeds transparanter geworden over de levenscyclus van hun producten, wat de consument helpt om bewuste(re) keuzes te maken.

Keukenblog – Gezond, slim en duurzaam: een terugblik op 2024

Slim omgaan met de ruimte

In 2024 draaide het niet alleen om functionaliteit, maar ook om flexibiliteit. Multifunctionele keukens hebben hun intrede gedaan in woningen van alle formaten en uitschuifbare werkbladen, ‘verborgen’ opbergmogelijkheden en modulaire elementen werden steeds populairder het afgelopen jaar.

Kookeilanden zijn hier een goed voorbeeld van. Deze veelzijdige elementen combineren werkruimte, kookzones en sociale aspecten in één. En dankzij innovatieve ontwikkelingen, zoals geïntegreerde inductiekookplaten en pop-upstopcontacten wordt iedere centimeter optimaal benut.

Keukenblog – Gezond, slim en duurzaam: een terugblik op 2024

Natuurlijke materialen en elementen

Ook op het gebied van keukenstijlen deed 2024 een frisse wind waaien. Minimalisme en strak design blijft geliefd, maar we zien tegelijkertijd een verschuiving naar een warme, uitnodigende sfeer in een open keuken. Strakke lijnen die worden gecombineerd met zachte kleuren en natuurlijke materialen zoals hout, marmer en kalksteen en donkere kleuren, zoals diepblauw en smaragdgroen, worden gecombineerd met messing of zwarte accenten voor een luxueuze sfeer.

“Minimalisme en strak design blijft geliefd, maar we zien tegelijkertijd een verschuiving naar een warme, uitnodigende sfeer in een open keuken.”

Keukenblog – Gezond, slim en duurzaam: een terugblik op 2024

Gezondheid en gemak

Gezond eten is belangrijker dan ooit, iets waar de ‘keuken anno 2024’ slim op ingespeeld heeft. (Geïntegreerde) blenders en stoomovens zijn een vaste waarde geworden in nieuwe keukens -niet alleen vanwege hun vermogen om smaken te behouden, maar ook om de voedingswaarde intact te laten. Vers gestoomde groenten, bijzondere visgerechten of smeuïge pasta of rijst zijn hierdoor met één druk op de knop mogelijk.

Daarnaast hebben fabrikanten zich het afgelopen jaar ook gericht op gebruiksgemak. Nieuwe ergonomische ontwerpen, zoals werkbladen op verstelbare hoogtes en slimme lade-indelingen waarmee alles binnen handbereik ligt, maken het koken niet alleen comfortabeler, maar ook toegankelijker voor een grotere groep.

Keukenblog – Gezond, slim en duurzaam: een terugblik op 2024

Eenvoudige bediening

Een andere belangrijke ontwikkeling is de introductie van keukenapparatuur met slimme, maar toch eenvoudige bediening. Intuïtieve touchscreenschermen bieden recepten, timers en kookprogramma’s, waarmee veel werk uit handen wordt genomen. Daarnaast zorgen deze ingebouwde displays ervoor dat u stap-voor-stap een overheerlijk recept bereidt of u laten zien welke voedingswaarden een gerecht bevat.

Laat u inspireren

Wilt u deze trends en ontwikkelingen zelf ervaren? Breng dan een bezoek aan een van onze showrooms. Hier kunt u niet alleen de allernieuwste keukens bewonderen, maar ook nieuwe (slimme) apparatuur testen en samen met onze adviseurs de keuken van uw dromen ontwerpen. Maak een afspraak en ontdek hoe een keuken de perfecte balans biedt tussen stijl, functionaliteit en duurzaamheid.


Op de bank wegdromen bij de reisverhalen van MHK KeukenExpert? Of inspiratie voor uw nieuwe keuken opdoen? Vraag dan ons gratis Keukenmagazine aan. Boordenvol culinaire reizen, keukeninspiratie en heerlijke recepten.

Vraag het Keukenmagazine aan