Het geheim van de Scandinavische keuken – Minimalisme en warmte

Er is bijna geen interieurstijl bekender dan het Scandinavische ontwerp. Deze woonstijl is tijdloos, sfeervol en straalt een oase van rust en comfort uit. Gekenmerkt door pasteltinten ontstaat er een eenvoudige doch stijlvolle uitstraling. En juist die laatste twee kenmerken zorgen ervoor dat het Scandinavisch design vrijwel in ieder huis past.

Maar niet alleen in het wooninterieur is deze stijl erg populair, ook op keukenvlak weten ze de juiste snaar te raken. Maar wat is nou het geheim van deze stijl? En waar ligt haar oorsprong? Wij zijn op zoek gegaan naar het bijzondere verhaal achter ‘Scandinavian Design’, een prachtige stukje (keuken)ontwerp.

Zelf ervaren hoe sfeervol een Scandinavische keuken is? Laat u inspireren bij MHK KeukenExpert in de buurt.
Vind een showroom
Oorsprong van Scandinavisch Design

Oorsprong van Scandinavisch Design

De Scandinavische ontwerpstroming vindt haar oorsprong in de jaren ’30 van Noord-Europa. In 1930 werd in de Zweedse hoofdstad Stockholm voor het eerst ‘Scandinavian Design’ gehouden, een tentoonstelling waar verschillende designers uit Finland, Zweden, Noorwegen, Denemarken en IJsland hun kunsten vertoonden.

Grondleggers als Borge Mogenson, Arne Jacobsen en Hans Wegner putten hun inspiratie uit de lange, donkere winters die de Noord-Europese landen kennen en waardoor de behoefte aan warmte en licht toenam. Maar ze baseren zich ook op het feit dat er tijdens de Tweede Wereldoorlog een tekort was aan allerlei materialen, waardoor men genoodzaakt was gebruik te maken van natuurlijke materialen.

Over de jaren heen is de aandacht voor deze vorm van ontwerp steeds verder toegenomen en mag het Scandinavisch design zich vandaag de dag rekenen tot een van de bekendste stijlen ter wereld.

Functionaliteit boven alles

Functionaliteit boven alles

Scandinavisch design staat bekend om haar minimalistische, functionele, frisse en eenvoudige ontwerpen die niet alleen passen in ons dagelijks leven, maar dit ook verbeteren. Functionaliteit staat bij het ontwerpen ervan namelijk bovenaan. Iets kan weliswaar erg mooi zijn, maar het moet ook een functie hebben. Denkt u maar eens aan voldoende en praktische opbergmogelijkheden, afgestemde lichtinval én lichtgebruik en het (juiste) gebruik van accessoires.

“Iets kan weliswaar erg mooi zijn, maar het moet ook een functie hebben.”

Minimalisme

Minimalisme, dat is waar het om draait in de Scandinavische keukenstijl. Less is more, dat is het credo. U ziet in deze keukenstijl dan ook weinig hangkasten of kasten die tot het plafond komen. In plaats daarvan wordt er juist veel gebruik gemaakt van dun plaatmateriaal, smalle tafel- en stoelpoten. Maar ook worden té aanwezige accessoires weggelaten en zijn vrijwel alle fronten greeploos.

En hoewel het misschien anders doet vermoeden, zijn Scandinavische keukens absoluut nooit saai of kil te noemen. Door goed gebruik te maken van vloerkleden en accessoires met natuurlijke motieven, creëert men een serene rust in de keuken en zorgen verse bloemen en planten voor een warme sfeer.

Een Scandinavische keuken zal het bijna nooit uitschreeuwen met felle kleuren

Vormen en kleuren

Een Scandinavische keuken zal het bijna nooit uitschreeuwen met felle kleuren. Juist de aanwezigheid van witte elementen in combinatie met lichte pasteltinten (zoals oudroze, lichtblauw of surfgroen) maakt de keuken ‘hygge’ (gezellig) en warm. Maar wie denkt dat donkere kleuren, zoals donkergrijs of zwart, uit den boze zijn komt bedrogen uit. Ook deze tinten laten zich goed mengen met het Noord-Europese design, zolang de link naar de natuur maar zichtbaar aanwezig is.

Want Scandinaviërs zijn echte natuurmensen en willen graag buiten met binnen in verbinding hebben staan. Daarom zijn natuurlijke materialen -leer, textiel, steen, marmer, riet, hout- onmisbaar in een Scandinavische keuken.

““Want Scandinaviërs zijn echte natuurmensen en willen graag buiten met binnen in verbinding hebben staan.””

Duurzaamheid
Zelf uw Scandinavische droomkeuken ontwerpen? Maak gebruik van onze 3D Online Keukenplanner.
Start de Online Keukenplanner

Duurzaam

De reden dat Scandinavisch design al jaren ongekend populair is, heeft te maken met de duurzaamheid die het vertegenwoordigt. Mensen worden zich steeds bewuster van het klimaat en welke impact bepaalde producten hebben op de leefomgeving. We willen graag weten van welke materialen er gebruik wordt gemaakt en wat voor invloed het heeft op het milieu.

Voor Scandinavische designers spelen deze kwesties al veel langer, daar ze letterlijk de natuur om hen heen hebben. Hier halen ze zoals gezegd hun inspiratie vandaan en wordt er tijdens het ontwerp- en productieproces al nagedacht over milieuvriendelijke oplossingen, waardoor producten veel langer meegaan.

Comfort en functionaliteit, aangevuld met een zorgvuldig uitgekozen accessoires: dat is de warmte die een Scandinavische keuken biedt.

Scandinavische keukens bij MHK KeukenExpert

Spreekt de Scandinavische keuken u aan en bent u nieuwsgierig naar de mogelijkheden voor uw eigen keuken? Maak een afspraak en kom langs bij MHK KeukenExpert. Onze adviseurs vertellen u graag meer over deze stroming en laten u alle mogelijkheden zien, zodat u uw droomkeuken in Scandinavische stijl samenstelt.

Op de bank wegdromen bij de reisverhalen van MHK KeukenExpert? Of inspiratie voor uw nieuwe keuken opdoen? Vraag dan ons gratis Keukenmagazine aan. Boordenvol culinaire reizen, keukeninspiratie en heerlijke recepten.
Aanvragen
Keuken­magazine
Keuken­planner