Het ontbijt – Onze nieuwe liefde

Wanneer u opstaat heeft u vaak al meer dan tien uur niets meer gegeten. Een goed ontbijt zorgt dan ook direct voor nieuwe energie na de nacht en heeft een positieve invloed op uw gezondheid. Uitgebreid genieten van de eerste maaltijd van de dag is niet alleen erg lekker, maar ook erg leuk. Nieuwe en oude bekenden uit alle werelddelen -van zoete pancakes tot powerbowls en van yoghurt met havermout tot feijoada in Azië- garanderen een vlotte start én een goed humeur.

Ontbijten wordt steeds hipper en er zijn verschillende pioniers die van een traditioneel ontbijt in de vroege ochtend een culinair hoogtepunt maken voor ieder moment van de dag. In deze blog lees je het verhaal van Xenia en Sophie, twee pioniers van het eerste uur.

Das Brunch

Een weekend zonder ontbijt?

In Sydney, waar Sophie en Xenia von Oswald jarenlang met hun ouders hebben gewoond, zou dat ondenkbaar zijn. “Met vrienden of familie lekker ontbijten om op die manier de dag ontspannen te beginnen, hoort er in Australië gewoon bij”, vertelt Sophie.

Wanneer zij na haar studie journalistiek terugkeert naar Berlijn, mist ze het ontbijtritueel en besluit die leegte zelf op te vullen. Ze organiseert ‘Das Brunch’ , een reeks van ochtenden waarbij uitgebreid wordt ontbeten op de meest bijzondere plekken. Denk bijvoorbeeld aan een koffiebranderij, of aan een crematorium.

Exotisch Ontbijt

Exotische elementen

Alles draait bij de ontbijten om exotische elementen bij de seizoensgebonden gerechten. Zo is er de smaak van thuis (bij haar Iraanse moeder), maar ook de Aziatische invloeden die de Australische keuken bepalen.

Het eerste evenement dat de 35-jarige Sophie vier jaar geleden met haar vriendin organiseerde, trok meteen meer dan vierhonderd gasten. “Het was een totale verrassing hoe snel en hoeveel erover ons werd gesproken. En hoe goed het direct aansloeg!”

Toen ook haar zus Xenia, die voor haar verhuizing naar Berlijn als kok en foodstyliste in Londen had gewerkt, in het avontuur stapte, werd ‘Das Brunch’ een echt zusterproject. En steeds populairder…

Gevoel voor de tijdsgeest

Gevoel voor de tijdsgeest

De feeling die Sophie en Xenia hebben voor de tijdsgeest was overduidelijk. De Duits-Iraanse zusjes hebben het verlangen naar een nieuwe ontbijtcultuur een eigen platform gegeven, zoals trendwatcher Hanni Rützler zou zeggen. In haar recente ‘Food Report’ omschrijft ze het als volgt: “Het ontbijt zit in de lift. Uiteraard ’s ochtends, maar vaak ook tot laar in de middag. Nooit eerder konden we de dag zo veelzijdig en afwisselend beginnen, ook wanneer de wekker pas na lunchtijd gaat.”

“Nooit eerder konden we de dag zo veelzijdig en afwisselend beginnen, ook wanneer de wekker pas na lunchtijd gaat.”

#Frühstück

Zowel online als offline is over de stelling van Hanni Rützler genoeg bewijs te vinden. In bijvoorbeeld gastronomische locaties, zoals de 24/7 ontbijtbar Benedict of de in porridge en koffie gespecialiseerde Haferkater in Berlijn, en in tal van blogs en op social media, waaronder Instagram.

De hashtag #Frühstück heeft volgens het ‘Food Report’ meer dan vier miljoen bijdragen gekregen, terwijl de Engelse tegenhanger #Breakfast zelfs 100 miljoen foto’s en berichten herbergt.

Uitgebreid genieten

Uitgebreid genieten van de eerste maaltijd van de dag is dus niet alleen leuk, het garandeert ook een goede start van de dag. Zeker wanneer het ontbijt warme gerechten bevat, aldus verschillende voedingswetenschappers. Het is een belangrijke bron van energie die de stofwisseling bevordert en het lichaam en geest in vorm brengt. Volgens experts is een optimaal ontbijt een maaltijd die voldoende voedingsvezels bevat, de honger voor langere tijd stilt en zgn. ‘geeuwhonger’ voorkomt. Zelfs een laat ontbijt is nog beter dan helemaal geen ontbijt.

Geïnspireerd op regionale keukens

Geïnspireerd op regionale keukens

Internationaal, individueel en geïnspireerd op tal van regionale keukens: het nieuwe ontbijt is in diverse opzichten grensoverschrijdend, verklaren de auteurs van het ‘Food Report’. De tijd tot de lunch wordt niet alleen korter, het ontbijt bevat ook steeds meer ingrediënten die vroeger uitsluitend voor het middageten werden gebruikt. Het evenwicht tussen culinaire gewoontes uit oost en west worden steeds zichtbaarder. “Het evenwicht tussen de Vietnamese Pho-soep en de uit Schotland afkomstige klassieker porridge.”

Het samenbrengen van elementen die op het eerste gezicht niet kunnen, is wat Sophie en Xenia doen met ‘Das Brunch’. En terwijl de ontbijten nog altijd drukbezocht worden, hebben de zussen zichzelf een nieuw doel gesteld: het vinden van een vaste plek om hun culinaire visie uit te dragen. Ee plek waar ze ruimte kunnen geven aan het idee dat genot geen grenzen kent en een heerlijk ontbijt alle vrijheid biedt die je je maar kunt bedenken.

Iets dat ook lukt in uw eigen keuken, waarbij u alleen maar verder hoeft te kijken dan de rand van uw bord. Eet smakelijk!

Recept voor een trendy Smoothie-bowl

Recept voor een trendy Smoothie-bowl uit een halve ananas

Benodigdheden:

 • 100 gr havermout
 • 180 gr cottage cheese
 • 1 el appelstroop
 • 1 rijpe, sappige ananas
 • 1 snufje currypoeder
 • 1 mespuntje gemalen kardemom
 • 1 el hennepzaad
 • 1 el gedroogde gojibessen
 • 2 tl verse koriander

Bereiding:

 • Meng de havermout, cottage cheese en appelstroop, dek het af en laat het 30 minuten op kamertemperatuur staan;
 • Snijd de ananas over de lengte doormidden (laat de blaadjes zitten voor het aangezicht);
 • Verwijder van een helft het vruchtvlees en snijdt 150 – 200 gr klein;
 • Kruid het havermoutmengsel met een beetje currypoeder en kardemom en meng de stukjes ananas er doorheen;
 • Vul de lege ananas op met het mengsel en garneer het met hennepzaad, gojibessen en het korianderblad.
Op de bank wegdromen bij de recepten en reisverhalen van MHK KeukenExpert? Of inspiratie voor uw nieuwe keuken opdoen? Vraag dan ons gratis Keukenmagazine aan. Boordenvol culinaire reizen, keukeninspiratie en heerlijke recepten.
Aanvragen
Keuken­magazine
Keuken­planner