In 10 stappen naar uw droomkeuken

Van denk- en tekenwerk en planning vooraf, tot helder advies en professionele installatie. De aankoop van een nieuwe keuken is een lang traject dat veel vragen opwerpt. Welke afmetingen krijgt de nieuwe keuken? Moeten er nieuwe aansluitingen gemaakt worden of kunt u uit de voeten met de bestaande stopcontacten? En niet te vergeten: wat is uw budget en binnen welk tijdsbestek wilt u de keuken geplaatst hebben?

Om deze vragen te beantwoorden, hebben we een 10-stappen keukenadvies opgesteld. Zo ziet u in één oogopslag waar uw droomkeuken aan moet voldoen en kunt u met een concreet plan het adviesgesprek met een MHK KeukenExpert voeren.

Riumteplanning

Stap 1: Ruimteplanning

Iedere ruimte is anders en er vraagt om verschillende oplossingen. Gelukkig zijn er veel manieren om de ruimte in uw huis optimaal te benutten:

  • L-vorm
    De bekende L-vormige keuken is praktisch en biedt volop mogelijkheden. Dit keukentype is ideaal voor een leefkeuken , bij een nis of in een ruimte die via meerdere deuren toegankelijk is.
  • U-vorm
    Een U-vormige keuken leent zich perfect voor een grote ruimte, waarmee u direct sfeer en een speels effect creëert. Dit keukentype wordt gekenmerkt door de korte werklijnen, waarbij een bar vaak de derde wand vormt.
  • Kookeiland
    Is de oppervlakte van uw keuken minimaal 15m2? Dan is een kookeiland perfect voor u. Dit geeft de keuken een chique uitstraling en biedt de mogelijkheid om er aan de woonzijde een bar aan te plaatsen. Houd er wel rekening mee dat wanneer u een kookoppervlak of spoelbak wilt integreren in het eiland, de leidingen aangepast moeten worden.
  • Eendelige keuken
    Dit keukentype wordt vaak toegepast in appartementen of kleinere woningen en is met recht een ware klassieker te noemen. Door grote kastenwanden en slimme opslagideeën toe te passen, creëert u veel opbergruimte zonder dat uw keuken veel ruimte in beslag neemt.
Fronten

Stap 2: Fronten

Het aanzicht van uw keuken bepaalt direct uw gevoel. Door gebruik te maken van fronten naar eigen smaak, geeft u uw keuken een eigen persoonlijkheid:

  • Hoogglans
    Hoogglansfronten maken uw keuken ruimtelijk en genereus.
  • Beton
    Beton of andere nieuwe materialen maken uw keuken eigentijds, modern en robuust.
  • Hout
    Door houten fronten te plaatsen, brengt u gezelligheid en warmte in de keuken.
  • Krachtige kleuren
    Met het gebruik van krachtige kleuren (zoals zwart of rood), worden individualiteit en een sterkte persoonlijkheid benadrukt.
  • Matte, greeploze fronten
    Door uw keuken volledig greeploos te laten, zet u een chique sfeer neer waarbij toegepaste accenten goed tot hun recht komen.
Werkblad

Stap 3: Werkbladen

Een werkblad moet niet belastbaar en krasbestendig zijn, om uw keuken te laten ‘shinen’ moet deze ook een bepaalde uitstraling hebben. Zorg ervoor dat het werkblad naadloos combineert met de gekozen fronten.

  • Graniet
    Deze massieve steensoort kan hoge temperaturen weerstaan, is krasbestendig en eenvoudig schoon te maken.
  • Keramiek
    Deze lichtkleurige ‘kunststeen’ is, net als graniet, krasbestendig, gemakkelijk te reinigen en extreem hittebestendig.
  • Hout
    Dit natuurlijke materiaal is erg populair bij nieuwe keukens vanwege de warmte die het uitstraalt. Hout vergt echter wel regelmatig onderhoud om in topconditie te blijven.
  • Kwartscomposiet
    Dit materiaal bestaat voor het grootste gedeelte uit kwarts, waardoor het extreem krasbestendig is en vlekken direct afstoot.
  • Kunststof
    Kunststoffen werkbladen zijn verkrijgbaar in alle soorten en maten. Het is een onderhoudsarme allrounder te noemen en toe te passen in vrijwel alle keukens.
  • Roestvrijstaal
    Dit sterke materiaal past bij stoere, industriële keukens. Roestvrijstalen werkbladen kenmerken zich door de hittebestendigheid, de hygiëne en het gedurfde karakter.
De verschillende werkbladen in het echt ervaren?

Maak een afspraak bij MHK KeukenExpert en kom alles te weten over natuurlijke materialen en verschillende werkbladen fronten.

Maak direct een afspraak
Bergruimte

Stap 4: Bergruimte

Met slimme oplossingen en innovatieve opbergideeën, komt alles op zijn plekje terecht. Zo benut u de ruimte optimaal en deelt u uw nieuwe keuken efficiënt in.

  • Organizers
    Door uw kasten en lades uit te rusten met organizers (zoals een inlay voor borden), wordt inruimen doodeenvoudig. Zo hoeft u niet te zoeken naar bepaald bestek of speciale glazen, maar benut u op efficiënte wijze iedere centimeter.
  • Smalle voorraadkasten
    Nog een centimetervreter: de smalle voorraadkast. Door lades te plaatsen in ruimtes die anders onbenut blijven, biedt u uzelf eenvoudig veel meer voorraadruimte.
  • Plafondhoge kasten
    Wilt u de ruimte echt optimaal benutten? Kies dan voor plafondhoge kasten (eventueel uitgebreid met een kastlift). Dit biedt niet alleen extra opslagruimte, maar het geeft uw keuken ook een statige en stoere look.
Ergonomie

Stap 5: Ergonomie

Tegenwoordig zijn we steeds meer in de keuken te vinden, waardoor naast het esthetische deel ook een goede ergonomische indeling onmisbaar is. Plaats keukenapparatuur (zoals de oven, een ingebouwd koffiezetapparaat of een magnetron) op werk- en lichaamshoogte en plan korte looplijnen in de keuken voor het kookproces, zodat u uw lichaam zo min mogelijk belast tijdens de voorbereiding, bereiding, het opdienen, afruimen en de uiteindelijke afwas.

“Tegenwoordig zijn we steeds meer in de keuken te vinden, waardoor naast het esthetische deel ook een goede ergonomische indeling onmisbaar is.”

Afzuiging

Stap 6: Afzuigsysteem

De basisvraag bij de keuze voor een afzuigsysteem is: afvoer of circulatie? Afvoersystemen voeren keukenlucht door de muur naar buiten, terwijl circulatiesystemen werken met actieve koolstoffilters (welke regelmatig vervangen moeten worden). Echter, een combinatie van beiden is ook mogelijk in de vorm van een hybride afzuigsysteem die automatisch schakelt tussen afvoer en circulatie.

Nadat u voor het best passende systeem heeft gekozen, kunt u kiezen voor de kap. Komt deze aan het plafond, aan de wand of juist in het werkblad? Laat u infomeren bij de showroom over de talloze mogelijkheden.

Apparatuur

Stap 7: Keukenapparatuur

Bij het kiezen van de keukenapparatuur, zijn er een aantal vragen die u voor uzelf kunt beantwoorden.

  • Kook- en leefgewoontes
    Kookt u dagelijks voor een groot gezin of kiest u voor gemak? Hecht u veel waarde aan goede koffie en mooie wijnen? Wat uw keuzes ook zijn, rust uw keuken alleen uit met apparatuur die bij u passen. Dit voorkomt uitgaven waar u later spijt van krijgt, omdat u ze amper gebruikt.
  • Verbruiksgegevens
    Ga na wat het energielabel is van bepaalde producten en wat dit betekent voor de maandelijkste kosten én het milieu.
  • Kwaliteit
    Door te investeren in duurzame, hoogwaardige apparatuur, voorkomt u dat u op korte termijn keukenapparatuur moet vervangen.
  • Uitrusting
    Keukenapparatuurfabrikanten bieden een breed scala aan oplossingen: van standaard ovens tot high-tech ovens met sensoren, koelkasten op wifi en fluisterstille vaatwassers. Laat u adviseren over deze toepassingen, want op die manier verlicht u uw werk in de keuken aanzienlijk.
Kranen

Stap 8: Spoelbakken en kranen

De spoelbak vormt het centrum van de keuken, met als belangrijkste kenmerken de wijze van inbouw en de materiaalkeuze. Zo leent een inbouwspoelbak zich bijvoorbeeld perfect voor de handmatige afwas en schoonmaak, terwijl een onderbouw- of geïntegreerde spoelbak een chique uitstraling hebben en zich eenvoudig laten reinigen.

Voor kranen geldt hetzelfde. Kiest u voor een kokend waterkraan, een kraan die u voorziet van bruiswater of gaat u toch voor een kraan met touch-functies? Verschillend in functionaliteit en ieder met een eigen uitstraling en design.

Lichtplan

Stap 9: Lichtplan

Goede verlichting maakt het werk in de keuken niet enkel gemakkelijker, het brengt tegelijkertijd ook een warme sfeer. Zo kiest u voor de werkbladverlichting voor helder licht wat kaarsrecht op het werkoppervlak schijnt, terwijl mooi vormgegeven plafondlampen en nis- en kastverlichting zorgen voor een gezellige en prachtige sfeer.

Arval

Stap 10: Afval

Afval is niet direct iets waar u aan denkt bij het ontwerpen van een nieuwe keuken, maar het is wel een belangrijke stap in het proces. Er bestaan verschillende systemen voor lades, draaideuren en vrijstaande afvalbakken, waarbij u zelfs afvalstations kunt integreren in het werkblad of in opberglades voor optimaal gebruikers- en ruimtegemak.

Tip van MHK KeukenExpert: Wist u dat actieve koolstoffilters in de afvalbak helpen om onprettige geuren te voorkomen?

Wilt u nog wat extra houvast bij het keukenontwerp? Maak dan ook gebruik van onze handige Keukenchecklist.
Download de Keukenchecklist
Keuken­magazine
Keuken­planner