Inspirerend, anders, tijdloos mooi – Ontwikkelingen op het gebied van keukendesign

Ook al konden de populaire interieurbeurzen de afgelopen maanden niet doorgaan vanwege de coronapandemie, de keukenwereld blijft natuurlijk wel continu in ontwikkeling. Zo hebben we begin dit jaar een blog geschreven over de keukentrends van 2021 , maar inmiddels zijn er weer nieuwe trends en ontwikkelingen te melden op het gebied van keukendesign.

Ontwikkelingen op het gebied van keukendesign

Glashelder!

Een opkomende trend in 2021 is het gebruik van glas. Werkbladen, achterwanden of keukenfronten: glas blijft mensen fascineren en we kunnen er niet langer meer omheen. Zo wordt zelfs sommige afzuigapparatuur al uitgerust met glasdelen om een ruimtelijk effect te creëren.

Maar naast het optische effect, kent dit materiaal ook vele voordelen ten aanzien van hygiëne en levensduur. Bovendien voelen glazen keukendelen satijnzacht en fluweelachtig aan. Het is dan ook glashelder: glas is een materiaal voor alle zintuigen.

Tip van MHK KeukenExpert: Glas is niet ten alle tijden breukveilig en krasbestendig. Laat u dan ook altijd adviseren in de showroom.

Fijnbesnaard of dik?

Dit jaar is er meer keuze dan ooit bij de werkbladen. Voor de een kan het blad niet dik genoeg zijn en is er de XXL-keuze, terwijl een ander van een rankere vormgeving houdt en kiest voor edelstaal wat het slanke ontwerp extra benadrukt. En de laatste groep voert de boventoon dit jaar.

De profielen van ladeblokken en keukenkasten worden -net als metalen legplanken- in 2021 veel dunner ontworpen. Dit brengt ze in harmonie met Scandi Chic-levensstijl (een mix tussen minimalisme, vintage es gezelligheid).

Ton in Ton

Ton sur ton

De tijd dat elk apparaat een andere kleur had is voorgoed voorbij en dat geldt ook voor inbouwapparatuur. Ton sur ton (letterlijk vertaald: toon op toon), dat zijn de keukenkleuren van vandaag. Verschillende apparaten vormen samen een optisch geheel, helemaal wanneer de wandpanelen en handgrepen qua kleur hierop zijn afgestemd. De stelregel hierbij is: laat de basiskleur op subtiele manieren terugkomen. Hiermee houdt u alles binnen dezelfde kleurfamilie en creëert u het mooiste effect. Bent u echter gek op kleur? Breng dan individuele kleuraccenten aan, maar houdt in het achterhoofd dat soms minder meer wordt.

Zachte contrasten

Tussen het klassieke zwart of neutrale wit zit nog een wereld van kleurnuances die vaak even geliefd zijn. Bijzonder populair zijn lichte grijstinten, maar ook donker antraciet, beiden bij voorkeur in een matte uitvoering. Trendy bij alle grijstinten zijn blush-achtige contrasten, van terracotta- en roesttinten tot pastelroze.

“Tussen het klassieke zwart of neutrale wit zit nog een wereld van kleurnuances die vaak even geliefd zijn.”

Wie nog meer kleur wil, kiest voor natuurlijke groentinten. Vooral de lichtere varianten hebben de harten van de keukenkopers gestolen. En dan zijn er natuurlijk altijd gedurfde keuzes, zoals het diep dennengroen.

Zachte Kontrasten

Ruimte voor de natuur

Hout, steen, beton: de vraag naar natuurlijke materialen blijft maar stijgen. Naast houtlook fronten (die ook verkrijgbaar zijn in glanzend zilvergrijs) bieden enkele fabrikanten zelfs echt hout in de collectie.

Blijvend populair blijft natuursteen. In steeds meer keukens is dit product te vinden in zowel de vloer als in het werkoppervlak. Leisteen en marmer zijn bijvoorbeeld ook erg geschikt voor oppervlakten van keukenkasten. Nieuw is dat ook wit beton steeds zichtbaarder wordt. Langzaam wint deze variant steeds meer terrein op het succesnummer grijs.

Glamour up your life!

Niet alleen de stijl van uw keuken moet kloppen, ook het tafelgerei moet er modern uitzien. Stoer, matzwart of wit met een vleugje goud bijvoorbeeld. Zo geeft u glans aan elk diner.

Kleine, grote en diepe borden zijn tegenwoordig verkrijgbaar van hoogwaardig porselein en hebben een glanzend oppervlak voor extra glamour. Extra fijn is dat het porselein zo hoogwaardig is dat u het na het eten probleemloos in de vaatwasser zet.

Glam up!

Slim bedacht

Van koelkasten wordt inmiddels veel meer verwacht dan dat ze enkel koelen. Zo zijn er diverse wijnkoelkasten die zijn uitgerust met geraffineerde extra’s zoals een uittrekbare sommelierslade, waar u in alle rust de drankjes kunt bereiden.

Maar ook de slimme technologie is in opkomst. Hiermee ziet u via uw telefoon of tablet in een oogopslag wat u nodig heeft aan boodschappen of welke producten over datum zijn.

Groen geregelt

Groen geregeld

Vacuümverpakte levensmiddelen zijn tot wel vijf keer langer houdbaar. Toch wil niemand permanent zo’n log apparaat op het aanrechtblad hebben staan. De oplossing? Een vacumeermachine dat volledig in het werkblad verdwijnt. Meestal worden hier vacuümzakken bijgeleverd die tegelijkertijd bij sous vide-koken of het marineren van vlees te gebruiken zijn. Zo binden we samen de strijd aan tegen voedselverspilling én is het ook nog eens goed voor uw portemonnee.

“Zo binden we samen de strijd aan tegen voedselverspilling én is het ook nog eens goed voor uw portemonnee.”

Op de bank wegdromen bij de recepten en reisverhalen van MHK KeukenExpert? Of inspiratie voor uw nieuwe keuken opdoen? Vraag dan ons gratis Keukenmagazine aan. Boordenvol culinaire reizen, keukeninspiratie en heerlijke recepten.
Aanvragen
Keuken­magazine
Keuken­planner