Dit zijn de keukentrends van 2022

Het is 2022, een nieuw jaar met nieuwe trends op keukengebied. Maar wat kunnen we allemaal verwachten dit jaar? Welke ontwikkelingen zijn er gaande in de keukenwereld? Wij hebben alle vooruitzichten en trends voor 2022 in deze blog samengevat en we kunnen alvast verklappen: het wordt een prachtig (keuken)jaar!

#1 Hygge en Japandi

#1 Hygge en Japandi

Hygge en Japandi, wellicht twee termen waar u nog nooit van heeft gehoord. Maar wel twee termen die u in 2022 vaker voorbij zult zien komen.

Hygge betekent in het Deens ‘gezelligheid’. Bij dit soort keuken draait het om het creëren van een warme sfeer, waarbij u geniet van lekker eten, leuk gezelschap en gezelligheid. Deze stijl is beter te omschrijven als een Scandinavische keukenstijl, waarbij natuurlijke materialen (hout en natuursteen) worden gecombineerd met lichte kleuren, zoals pasteltinen en wit.

Deze designvorm zien we ook terug in de Japandi-stijl, waarbij de Japanse invloed goed zichtbaar is in de keuken dankzij een minimalistisch design met een open indeling en organische vormen. Ook hier vormen natuurlijke materialen en warme kleuren weer de basis, waardoor u geniet van het Japanse ‘zen-gevoel’.

Wilt u de keukentrends van 2022 in het echt ervaren en bent u nieuwsgierig naar andere, nieuwe keukenontwerpen? Breng dan een bezoek aan een keukenstudio bij u in de buurt en laat u inspireren.
Showroom vinden
#2 Duurzaamheid

#2 Duurzaamheid

Net als in 2021 staan ook dit jaar comfort en duurzaamheid hoog in het keukenvaandel. We besteden steeds meer aandacht aan kwalitatieve, hoogwaardige materialen die lang meegaan en baseren onze keuzes op welke impact de aankoop heeft op het milieu. Zo zijn keukenbladen van gerecycled materiaal erg populair, wordt er steeds meer gekookt op inductie mét ingebouwd afzuigsysteem en vindt ook de multifunctionele kraan -met bruisend, koud of kokend water- steeds beter zijn weg naar onze keuken.

Maar duurzaamheid gaat verder, want ook accessoires van duurzame materialen worden in 2022 populairder dan ooit. Denk bijvoorbeeld aan hand- en vaatdoeken van biologisch katoen, een afwasborstel van bamboe of potten en pannen van plaatstaal. Kleine aanpassingen met een groots effect.

#3 Combinaties van textuur

#3 Combinaties van textuur

Jarenlang was een witte, greeploze keuken razend populair in Nederland. Ondertussen heeft de zwarte keuken zichzelf hiernaast genesteld en is een keuken in betonlook bezig aan een opmars. U leest het al: combinaties van verschillende texturen en materialen zijn erg hip, zo ook in 2022.

Werkbladen, de spoelbak, een kraan of de achterwand: allemaal mogen ze dit jaar uitgerust zijn met een pakkende kleur zoals goud, koper, brons. In combinatie met zachte pastelkleuren geeft dit uw keuken niet alleen een vleugje glamour, het straalt ook rust en smaak uit.

#4 Less is more

#4 Less is more

Een schone en opgeruimde keuken is één van de trends van dit jaar en in 2022 zullen we dan ook steeds meer minimalistische keukens zien (zie ook #1 over Japandi). Waar onze keuken vroeger een ratjetoe was van allemaal spullen, is dit jaar “less is more” de trend. Handvatten verdwijnen van kastjes, grote apparaten zoals een airfryer of contactgrill worden onzichtbaar opgeborgen en ook snijplanken zullen vaker in de kast verdwijnen.

Maar ook in het ontwerp van een nieuwe keuken wordt steeds meer rekening gehouden met deze trend. Hangende bovenkasten zullen langzaam verdwijnen en plaatsmaken voor bijkeukens of andere opbergmogelijkheden.

#5 Slimme keukenapparatuur

#5 Slimme keukenapparatuur

De afgelopen jaren is deze trend al ingezet en ook in 2022 zal ze haar weg naar boven weten te vinden: slimme keukenapparatuur. Vaatwassers, koelkasten, ovens, kranen en koffiemachines worden steeds slimmer en maken ons leven gemakkelijker en duurzamer.

Zo warmt u op afstand uw oven op via uw telefoon, past u de kook- en baktijden aan met uw stem en regelen de slimme apparaten zelf wanneer ze aan- en uitspringen. Dit alles bespaart niet alleen tijd, het scheelt ook energie en dat is weer goed voor het milieu.

Meer weten over slimme keukenapparatuur?Kom langs bij MHK KeukenExpert en onze adviseurs vertellen u er alles over

Op de bank wegdromen bij de reisverhalen van MHK KeukenExpert? Of inspiratie voor uw nieuwe keuken opdoen? Vraag dan ons gratis Keukenmagazine aan. Boordenvol culinaire reizen, keukeninspiratie en heerlijke recepten.
Aanvragen
aanverwante artikelen
Keuken­magazine
Keuken­planner