Het hart van de woning

Al jarenlang fungeert een leefkeuken als hart van uw woning. Niet voor niets, want dit is met recht dé plek waar geleefd wordt. Dagelijkse verhalen komen hier samen, u geniet er ’s ochtends van een goede kop koffie en bereidt er ’s avonds de meest uiteenlopende gerechten voor familie en vrienden. En om meteen de meest gestelde vraag te beantwoorden: nee, een leefkeuken hoeft niet persé heel groot te zijn. Het gaat er juist om hoe u uw keuken indeelt en de ruimte(s) benut.

Een leefkeuken als hart van uw woning

Bezoek blijft hangen

In vroegere jaren was het not done om bezoek te ontvangen in de keuken. De keuken was om te koken en de woonkamer was voor bezoek. Tegenwoordig is het juist andersom, blijft bezoek hangen in de keuken terwijl de fles wijn wordt geopend en de heerlijke etensluchten zich verspreiden. We mogen wel stellen dat de keuken de woonkamer langzaam lijkt te vervangen en het dan ook niet voor niets is dat de leefkeuken ook wel de woonkeuken wordt genoemd. In deze blog laten we u zien hoe u zelf een leefkeuken creëert en geven we 10 praktische tips voor de invulling ervan. Zo geniet u binnen korte tijd van een heerlijke omgeving om te koken én te leven.

Wilt u diepgaander advies over de leefkeuken die bij u past en bent u benieuwd hoe deze eruit kan komen te zien?
Maak een afspraak
Bezoek blijft hangen

1. Indeling

Bij het ontwerpen van een leefkeuken, gaat het om de juiste indeling. Zorg voor voldoende zitruimte voor het gezin, familie en vrienden, want de keuken wordt de ruimte waar u uw gasten wilt ontvangen. Denk bijvoorbeeld aan de grote, robuuste eettafel of juist aan het plaatsen van een bar met bijbehorende barkrukken.

2. Verbinding

Creëer een verbinding tussen de woonkamer en de keuken door gebruik van passende kleuren. Maak bijvoorbeeld gebruik van dezelfde vazen op tafel of dezelfde kleur kussentjes op de stoelen als in de woonkamer.

3. Levend

Maak geen steriele operatiekamer van uw keuken, maar durf erin leven. Leg wat tijdschriften of kranten op de bar, vul de fruitschaal met kleurrijk fruit of laat de tablet of laptop liggen op de eettafel. Dit nodigt uit om de keuken te gebruiken.

Levend

4. Sfeer

Omdat de woonkeuken dé centrale ontmoetingsplek is in huis, mag sfeer niet ontbreken. Kies voor een sfeer die past bij uw situatie. Denk bijvoorbeeld aan een televisie in de keuken, een oud krijtbord wat dient als boodschappenlijstje of een oude, zware werkbank als kruidentafel.

5. Verlichting

Creëer sfeer met verlichting. Met dimbare lampen kunt u zelf de felheid selecteren die past bij het moment, stelt u een passende kleur in en kunt u ze vaak gemakkelijk bedienen via uw smartphone.

Tip van MHK KeukenExpert: LED-verlichting bovenop de keukenkasten zorgt voor een mooi, ruimtelijk effect in uw keuken.

Verlichting

6. Afzuiging

Veel mensen denken dat koriander lastig te onderhouden is, maar in de praktijk valt het erg mee. De truc is om koriander in een diepe pot te planten en in regelmatige zon te plaatsen (op het zuiden of het westen). Houd er wel rekening mee dat koriander snel kan hangen, waardoor het beter is om van tijd tot tijd de zaden te planten. Dankzij de kruidige smaak, past koriander goed in zowel Hollandse als Aziatische gerechten.

7. Stroom

Voldoende stopcontacten mogen absoluut niet ontbreken. Dat is niet alleen noodzakelijk voor uw keukenapparatuur, maar ook voor het opladen van tablets of telefoons of voor het gebruik van een muziekspeaker. Zo kun je altijd snel een recept opzoeken op internet of genieten van een rustgevend achtergrondmuziekje.

Stroom

8. Vloer

Een vloer bepaalt voor een groot gedeelte de uitstraling van uw woonkeuken. Natuurlijk, hij moet praktisch zijn, maar het oog wil ook wat. Zo zijn een gietvloer en tegels bestand tegen een stootje en kunt u een houten vloer vervangen door keramisch parket, waarmee u geniet van de voordelen van tegels, maar mét een houten uitstraling. En dat geeft weer sfeer.

Vloer

9. Verbouwing

Veel mensen kiezen er bij een verbouwing voor om de woonkamer te verkleinen en de keuken juist te vergroten. Zo komt de leefkeuken pas echt tot leven en kunt u de nieuwe woonkeuken precies inrichten zoals u dat wilt.

10. Schoon

Een schone keuken voelt niet alleen opgeruimd aan, het is ook hygiënisch. Reinig regelmatig het werkblad van de keuken, haal een doekje over de tafel en zorg dat kruimels niet te lang blijven liggen.

Een schone keuken
In ons gratis Keukenmagazine leest u veel meer over leefkeukens, heerlijke recepten en culinaire reizen . Onmisbaar in iedere keuken.
Vraag het Keukenmagazine aan
Keuken­magazine
Keuken­planner