Haal de natuur in huis - Natuurlijke materialen in de keuken

Natuurlijk is het nieuwe chic. We zijn tegenwoordig steeds meer op zoek naar puur en onvervalst genieten en hechten belang aan een goede bereiding van onze maaltijden. Zo moet het niet alleen goed smaken, maar het liefst ook gezond en ecologisch verantwoord. Deze keuze, het gevoel voor de natuur, vertaalt zich ook steeds meer naar onze keuken, want door het gebruik van natuurlijke materialen brengt u een uitgesproken, warme sfeer in uw keuken. Maar dat niet alleen: het is ook nog eens beter voor het milieu.

Droom maar eens weg van een schitterend ontwerp met de mooiste materialen die de natuur te bieden heeft: een zachte houtlook in een rechtlijnig design in combinatie met aansprekende vormen, groene planten en de trendy zwarte kleur. Ziet u het al voor u?

Mooiste materiaal van de natuur

Mooiste materiaal van de natuur

Een van de mooiste materialen die de natuur ons te bieden heeft is hout. Het voelt, ziet en ruikt warm; het ideale materiaal om een extra touch aan uw keuken te geven. Toch was hout lange tijd niet zo populair als dat het nu was. Het werd geassocieerd met rustieke landhuiskeukens en het was not done om hout te gebruiken in moderne keukens.

Inmiddels weten we wel beter en is die tijd voorbij. Hout is namelijk een ongelooflijk veelzijdig materiaal, waardoor het zowel rechtlijnig, als stijlvol, als modern kan worden toegepast. Niet voor niets staan houtlook-keukens voor comfort en hebben ze veel meer te bieden dan de knusse landelijke uitstraling.

Door hout te combineren met kleuren en andere materialen, creëert u bijzondere effecten en is het moeiteloos in te passen in iedere keuken. En dan maakt het, met de huidige materialen, niet uit of u kiest voor echt hout of voor geperst hout.

Tip van MHK KeukenExpert: Een andere populaire houtlook is houtfineer. Het is gemakkelijk te onderhouden, biedt veel keuzemogelijkheden en het is bovendien ook nog eens een goedkoper alternatief dan echt hout. En dat terwijl het bijna niet van echt te onderscheiden is. Ervaar het zelf bij een showroom bij u in de buurt.

De sterke combinatie van zwart en hout

Als er één kleur is die zich perfect leent voor houttinten, dan is het zwart. Waar de zwarte kleur voorheen enkel bijrolletjes speelde in een keuken, is het tegenwoordig de hoofdrolspeler. Deze stoere en strakke kleur is vandaag de dag terug te vinden op fronten, werkbladen en muren. Stijlvolle designkeukens maken indruk met matzwarte oppervlaktes en greeploze afwerkingen en de doorgaans traditionele landelijke keukens krijgen er een moderne en tijdloze uitstraling van.

Zwart geeft diepte aan lichte ruimtes en laat de grenzen van de ruimte vervagen. Het zorgt voor een snufje drama en koelte, maar ook voor sensualiteit en mystiek. Iets dat versterkt wordt wanneer er houten tinten worden toegevoegd.

Is volledig zwart toch een tikkeltje teveel? Dan valt het ook goed te combineren met zijn witte tegenpool. Denk maar eens aan stralend witte legplanken met donkere werkbladen: een spannend contrast, dat opvallend en tijdloos is. Meng er vervolgens een paar houten accessoires en keukengerei doorheen en er ontstaat een moderne, huiselijke sfeer.

“Keukens met simpele, rechte vormen accentueren de houtlook en houtnerven. Bijzonder stijlvol in combinatie met zwart.”

De sterke combinatie van zwart en hout

Feel good kleuren uit de natuur

Maar het is natuurlijk niet alleen zwart dat de muziek maakt. Ook andere natuurlijke kleuren geven prachtige effecten aan uw keuken. Natuurlijke kleuren kalmeren, geven positieve energie en maken van de keuken een ware ontspanningsplek. Een plek waar u ’s morgens rustig geniet van de koffie en ’s avonds met plezier kookt en eet. Bovendien geldt: hoe helderder de natuurlijke kleuren, hoe tijdlozer en veelzijdiger ze zijn.

Zo passen zand- en crèmekleuren in vrijwel iedere woonstijl, omdat ze harmoniëren met iedere kleur en materiaal. Aardebruin daarentegen staat voor gezelligheid en geborgenheid, terwijl ook de groentinten niet meer weg te denken zijn. Houdt u van blauw? Dan kiest u voor ‘deepsea blue’, donker zwartblauw geïnspireerd op de peilloze dieptes van de zee.

“Aardebruin, frisgroen en lichte zandtinten: natuurlijke kleuren brengen rust in de hectiek van de dag.”

Niet alleen mooi, ook duurzaam

Niet alleen mooi, ook duurzaam

Keukens voorzien van natuurlijke materialen en kleuren zijn niet alleen een lust voor het oog, ze zijn ook nog eens erg duurzaam. U vindt hier namelijk vooral natuurlijke materialen terug, zoals hout, natuursteen of keramiek. Materialen die zo weinig mogelijk synthetisch bewerkt zijn.

En hoewel we snel geneigd zijn groot te denken bij de term ‘natuurlijke keuken’ (houten fronten, marmeren werkbladen en energiezuinige apparatuur), bestaat een duurzame keuken ook op kleine schaal. Kies bijvoorbeeld voor servies van biologisch afbreekbaar bamboe of maïs of houten pollepels. Of ga voor onderzetters van palmblad en een broodschaal van kurk. Zo draagt u, door te kiezen voor natuurlijke materialen, een steentje bij een beter milieu.

Maak een afspraak bij MHK KeukenExpert en kom alles te weten over natuurlijke keukens en duurzame oplossingen.
Maak afspraak
Keuken­magazine
Keuken­planner