Open woonkeuken - De verbinding tussen leven en koken

Een woonkeuken komt steeds vaker voor. En dat is niet vreemd, want hier kookt u niet alleen, u leeft er ook. Bovendien creëert u hiermee één grote ruimte als verbinding tussen de woonkamer en keuken. Dit is de plek waar dagelijkse verhalen samenkomen van uw huishouden, waar wordt gewerkt onder het genot van een verse kop koffie en waar de meest uiteenlopende gerechten worden bereid. In deze blog vertellen we u welke mogelijkheden er zijn voor een open woonkeuken en waar u aan moet denken. Koffie klaar? Daar gaan we.

Voordelen van een open keuken

Voordelen van een open keuken

De belangrijkste reden om te kiezen voor een open woonkeuken is het optisch gewin. Omdat u één grote ruimte creëert, ogen zowel de woonkamer als de keuken groter en ruimer. Maar het is ook nog eens berengezellig, omdat u tijdens het koken contact houdt met de mensen in de woonkamer. Bovendien kunt u hier ook uw gasten ontvangen voor een avondvullend diner, zodat u niets van het gesprek mist.

Indeling van de woonkeuken

Een juiste indeling zorgt voor rust in zowel de keuken als woonkamer. U wilt tenslotte niet vanaf de bank tegen een rommelig aanrecht aankijken. Of tegen een overvolle prullenbak. Daarentegen is het wel prettig wanneer u zicht kunt houden op de zithoek en de televisie.

Het is dus belangrijk om de sfeer in de woonkamer en keuken op elkaar af te stemmen. Denk bijvoorbeeld aan het leggen van dezelfde vloer, kleurgebruik en soort materialen dat er wordt gebruikt. Juist omdat het in feite één grote ruimte vormt, voorkomt u hiermee dat het chaotisch en rommelig oogt.

Ontwerp uw eigen open woonkeuken

Met onze gratis Online Keukenplanner ontwerpt u eenvoudig uw eigen open woonkeuken. Zo ziet u direct of uw ruimte optimaal benut heeft.

Start de Online Keukenplanner

Juiste vorm

Of u kiest voor een moderne keuken, een landelijke stijl of juist een klassieke keuken: bepaal de juiste vorm van de keuken voor uw woning. Kiest u voor een lange open keuken? Maak dan bijvoorbeeld gebruik van smalle keukeneilanden, zodat u voldoende werk- en bergruimte hebt.

Wanneer u echter kiest voor een hoekkeuken, dan zorgt een bar of kookeiland voor een natuurlijk verschil tussen de woonkamer en keuken. Zo creëert u een scheiding, maar blijft het wel één geheel.

Juiste vorm

Verlichting

Net als bij uw zithoek is het juiste licht ook in uw keuken essentieel. Zo wilt u tijdens het koken natuurlijk goed kunnen zien wat u doet, terwijl tijdens het eten het licht juist sfeervoller mag zijn. En als u na een lange werkdag op de bank zit, wilt u niet verblind worden door een overbelichte keuken.

Kies bijvoorbeeld voor dimbare inbouwspots, zodat u zelf kunt bepalen welk licht nodig is. En boven de eettafel kunt u bijvoorbeeld een sfeervolle hanglamp ophangen welke een deel van uw woonkamer verlicht, maar waarbij u ook de krant kunt lezen aan tafel.

Kookeiland of eettafel

Het fijne aan een open woonkeuken is dat deze gemakkelijk in te richten is. Zo kunt u ervoor kiezen om de eettafel een prominente plek in de keuken te geven, zodat deze de afscheiding is tussen de woonkamer en keuken. Maar u kunt ook kiezen voor een kookeiland met bijbehorende barkrukjes. Zo zit u tijdens het eten of drinken in feite in zowel de woonkamer als de keuken. Bovendien is het ook nog eens erg handig, omdat je minder heen en weer hoeft te lopen met pannen en borden.

Kookeiland of eettafel
Heeft u inspiratie nodig of bent u benieuwd hoe anderen hun open woonkeuken hebben vormgegeven? Bekijk alles in onze Keukengalerij.
Raak geïnspireerd

Geuren en geluiden

Etensgeuren en geluiden, twee zaken die u niet mag vergeten bij het ontwerpen van uw droomkeuken. U wilt natuurlijk niet de hele avond de geur van uw avondmaaltijd in de woonkamer ruiken. Zorg dus voor een goede afzuiging. Hierbij kunt u kiezen voor de ‘traditionele’ hangende afzuigkap, maar er bestaan ook geïntegreerde afzuiginstallaties in uw aanrechtblad. Minstens zo belangrijk zijn een stille koelkast, vriezer of vaatwasser. Laat u adviseren bij een keukenshowroom bij u in de buurt.

Geuren en geluiden

Schoonhouden

Niet het leukste klusje, maar helaas wel iets wat moet gebeuren. Zeker bij een open woonkeuken. Maak het uzelf daarom gemakkelijk en kies voor duurzame materialen die niet snel vies ogen en gemakkelijk te reinigen zijn. En gesproken over schoon: schenk de nodige aandacht aan het kiezen van een passende kraan. Dit mag best een eyecatcher zijn in uw keuken.

Nieuwsgierig naar uw eigen open woonkeuken?

Onze MHK KeukenExperts staan voor u klaar om u te helpen met alle keuzes die er komen kijken bij een open woonkeuken.

Maak een afspraak
Keuken­magazine
Keuken­planner