Verrassende recepten voor wintergerechten

Nu de winter voor de deur staat en de kou inmiddels haar intrede heeft gedaan in Nederland, vraagt ons lichaam naar stevige winterkost. Goedgevulde recepten zoals stamppot, ovenschotel of een stoofpot waarmee u zichzelf heerlijk warm houdt tijdens de gure dagen. Natuurlijk doen oma’s recepten het altijd goed, maar wat nou als we eens een moderne, internationale twist door deze traditionele wintergerechten gooien?

In deze blog gaan we op de internationale tour en hebben we vijf makkelijk te maken winterrecepten samengesteld. Gerechten die u ongetwijfeld kent, maar die nét even anders zijn. Bijzondere, stevige maaltijden waar u het warm van krijgt en die bij iedereen in de smaak vallen. Maar die u ook in gedachten doen wegdromen naar warme oorden. Loopt het water u al in de mond? Lees dan snel verder.

Mexicaanse Stamppot

1. Stamppot met een Mexicaanse twist

Deze pittige variant van de traditionele stamppot geeft een verrassende twist en bite aan je gerecht. Bak de kidneybonen, rode ui, een pepertje, maïs en paprika kort aan, kook de broccoli en voeg het -met een snufje zout- toe aan je stamppotbasis*. Voeg vervolgens geitenkaas, verse tomaten en gesneden peterselie toe en meng het geheel. Besprenkel het geheel met wat citroensap, dien het op op kleurrijke borden en top de stamppot tot slot af met gesnipperde bieslook. Disfrute de su comida!

*De basis van iedere stamppot zijn aardappelen (voor vier personen gebruikt u ongeveer 0,5 kg aardappelen). Voeg er 15 gram boter en 30 ml melk (of crème fraîche) bij, stamp alles door elkaar en uw basis is klaar.

Italiaanse Risotto

2. Italiaanse boerenkool met risotto

Italiaanse boerenkool, klinkt dat niet wat vreemd? Niet als u zich bedenkt dat boerenkool een gerecht is waarmee u bijna oneindig kunt variëren. Voor deze klassieker maakt u boerenkool zoals u gewend bent, maar u bereidt tegelijkertijd risottorijst die u vervolgens mengt met de boerenkool. Iets dat ook geldt voor de krokant gebakken salami en geroosterde pijnboompitten. Tot slot strooit u er Parmezaanse kaas over en uw Italiaanse boerenkool is klaar. Buon appetito!

Griekse aardappelspinaziestoofpot

3. Griekse aardappelspinaziestoofpot

Deze Griekse variant op de bekende stoofpot bestaat uit aardappels en sperziebonen in tomatensaus met kaneel en oregano. Maar natuurlijk ontbreken Griekse ingrediënten als walnoot, feta en vijg niet. Een fantastisch eenpansgerecht dat niet alleen fingerlickin’ good is, maar ook nog eens binnen mum van tijd op tafel staat. Kalí órexi!

Tip van MHK KeukenExpert: Serveer er warme pitabroodjes uit de oven bij, zodat uw eters deze kunnen gebruiken om te dippen en te pakken.

Spaans stoofvlees met chorizo

4. Spaans stoofvlees met chorizo

Spaans stoofvlees is pikanter en rijker gevuld dan het traditionele stoofvlees (ook wel ‘draadjesvlees’ genoemd). Voor dit recept gebruikt u uw favoriete stoofvleesrecept, maar voegt u ook paprikapoeder, tomatenblokjes en -sap, chilivlokken en paprika toe aan de pan. Een uur voordat de pan van het vuur gaat, voegt u stukjes chorizo toe. Na het opdienen garneert u het gerecht met verse koriander en serveert u Spaanse met knoflook besprenkelde broodpuntjes uit de oven als heerlijke sidedish. Disfrute de su comida!

Portugese stamppot met geitenkaas

5. Portugese stamppot met geitenkaas

Verlangt u naar de zomer en wilt u uw stamppot een frisse, zomerse smaak meegeven? Bereidt deze oer-Hollandse maaltijd dan met verschillende frisse groenten maken zoals rucola, tomaten of snijbonen. Of wat denkt u van stamppot met waterkers, zacht romige geitenkaas en een krokante rundervink? Of vervang de aardappelen door zoete aardappel en voeg voor een extra zomerse twist wat roomkaas of pesto toe. Zo geeft u dit winterse gerecht een Portugees tintje. Desfrute de sua refeição!

Meer inspiratie voor heerlijke gerechten opdoen? Of wegdromen bij de mooiste food travels? Vraag dan ons gratis Keukenmagazine aan. Boordenvol culinaire reizen, keukeninspiratie en fantastische recepten.
Vraag het Keukenmagazine aan
aanverwante artikelen
Keuken­magazine
Keuken­planner