Versproducten brengen rust in de keuken
Wat u zelf teelt, oogt, bewaart of inmaakt, smaakt dubbel zo lekker. De enige ingrediënten die u hiervoor nodig heeft zijn een flinke dosis creativiteit en een stuk levensvreugde en enthousiasme. In de tuin, op uw balkon of in de keuken… eigen oogst en verse kruiden in uw gerechten komen overal vandaan.
In de jaren 50 was het de normaalste zaak van de wereld om zelf pannenlappen te haken, eigenhandig een wijnrek te timmeren of kersen uit eigen tuin in te maken op de keukentafel. Maar het was ook nodig om de voorraad te vullen en op het krappere huishoudbudget te besparen. Vandaag is het nét omgekeerd: zelf doen is een vorm van vermaak en het geeft rust. In deze blog geven we tips waar u meteen mee aan de slag kunt.
Grip op ons digitale leven
Volgens sociologen krijgen we steeds minder grip op ons leven. Ons leven wordt steeds digitaler en we hebben haast meer virtuele ervaringen dan in het echte leven. Vingers vliegen razendsnel over toetsenborden, we swipen erop los op onze smartphones en tablets zijn aan de orde van de dag. Niet alleen thuis, ook op werk of onderweg kunnen we met een druk op de knop onze oven voorverwarmen. Eén klik en aan de andere kant van de stad bereiden ze ons pizza. Brooddeeg kneden, het kruiden en vervolgens beleggen doet ook iemand voor ons.
“Niet alleen thuis, ook op werk of onderweg kunnen we met een druk op de knop onze oven voorverwarmen.”
Tevreden en trots gevoel
Het gevolg is dat we, uit gemak en ook omdat het goedkoper is, vrijwel alles in de supermarkt kopen. Jam, roomijs, pesto, olijfolie… bijna alles wat we nodig hebben is er wel te vinden. Tel daarbij dat zelf maken ook meer tijd en geduld kost en u begrijpt dat de keuze voor veel mensen snel is gemaakt.
Tóch is het de moeite waard om uit die comfortzone te stappen en aan de slag te gaan: u krijgt er namelijk een tevreden en trots gevoel voor terug. En de producten zijn bovendien ook veel verder, gezonder en bevatten veel meer smaak.
Wie zelf aan de slag gaat, die werkt met eigen zintuigen waardoor er een eigen, unieke smaak wordt ontwikkeld. Maar het is ook een ontsnapping uit de snelle, hedendaagse wereld van gemak en een stap terug naar de basis. Bepaal zelf uw smaak en voeg wel of geen ingrediënten toe. Bepaal de dosering, de temperatuur en de baktijd.
DIY
DIY (Do It Yourself) wordt niet voor niets steeds populairder op sociale kanalen als Pinterest of Instagram. “U goed concentreren en uw hoofd erbij houden werkt heel ontspannen en bevredigend,” zegt trendonderzoeker Ines Imdahl. En het is heel simpel, want door oude conservenblikjes schoon te maken kunt u er verse kruiden in telen. En wat denkt u van het versnipperen van witte kool voor een sappige zuurkool volgens eigen recept? “Er zijn hierover talloze tips, blogs en voorbeelden te vinden,” vervolgt Ines. “Van het aromatiseren van azijn tot het bakken van citroentaarten voor beginners. Nog nooit is het zo makkelijk geweest om brood te bakken, bier te brouwen of vis te roken. Maar ook om zelf champignons te kweken, snijkaas of mosterd te maken of zure melk te creëren.”
Hoe we dit noemen? Analoog geluk. Puur analoog geluk. Gewoon via het internet.
Recepten om zelf te doen
En om u alvast op weg te helpen met leuke DIY-recepten, hebben wij een paar voorbeelden en recepten waar u zo mee aan de slag kunt.
- Zelf maken: Pesto met peterselie
Benodigdheden (6 personen):
3 el pijnboompitten, 80 gr bladpeterselie, 1 teentje knoflook, 30 gr Parmezaanse kaas, 80 ml olijfolie, citroensap, zout en peperBereiding:- Rooster de pijnboompitten goudbruin in een pan zonder vet op een matig vuur. Was de peterselie, schud uit en dep droog met keukenrol. Pel en pers de knoflook en vang het sap op in een mixbeker;
- Rasp de Parmezaanse kaas en doe dit samen met de peterselie, de pijnboompitten, olijfolie en wat citroensap bij de knoflook. Pureer dit alles met de staafmixer;
- Breng de peterseliepesto op smaak met peper en zout.
- Zelf kweken: Oesterzwammen
Oesterzwammen zijn heerlijk en lijken qua smaak op kalfsvlees. Bovendien bevatten ze veel vitamine B en D en een flinke portie proteïnen. Als voedingsbodem gebruikt u koffiedik wat u mengt met zwamvlokken. Vervolgens geeft u dit iedere dag water en na 5 – 10 dagen zullen de eerste paddenstoelen openen. Pak ze voorzichtig uit de grond en gebruik ze voor een heerlijk recept. - Zelf bakken: Brood
Brood bakken is natuurlijk een klassieker in de DIY-wereld. Niet alleen omdat het eenvoudig is, maar ook omdat het nog eens heerlijk smaakt én u er uw eigen twist aan kunt geven. Want geef toe: wat is er gezelliger en leuker dan uw gasten een vers, zelfgebakken stokbrood of volkorenbrood aan te bieden? Wat verse, licht gezouten roomboter erbij en klaar. Bekijk hier alle recepten.
Tip van MHK KeukenExpert: In plaats van peterselie kunt u ook basilicum, daslook of rucola gebruiken. Pesto smaakt het beste bij verse pasta of geroosterd wit brood.
- 01.10.2024 Terug van weggeweest: de witte keuken
- 01.08.2024 Alles over de hoekkeuken
- 01.07.2024 De buitenlandse (smaak)invloed op de Nederlandse keuken
- 03.06.2024 Culinaire reizen: Het karakter van streetfood