Winter in uw keuken – Zo creëert u een winterse sfeer

Langzaam worden de dagen korter en de nachten langer. De temperatuur zakt steeds meer richting (of onder) het vriespunt en de dikke jas, handschoenen en muts mogen uit de kast. Het is duidelijk: de winter staat voor de deur en het dagelijkse leven verplaatst zich naar binnen met de keuken als centrale ontmoetingsplek tijdens de koude winterdagen.

Natuurlijk is het dan wel van belang om ervoor te zorgen dat uw keuken volledig winterklaar is. Wij delen een aantal tips waarmee u in een handomdraai een winterse twist geeft aan uw keuken en eind deze maand met familie het kerstdiner staat te bereiden in een warme, behaaglijke en sfeervolle omgeving. Leest u mee?

Decoratiestukken

Tip 1: Decoratiestukken

Tijdens de koude wintermaanden is de gedachte aan een warme omgeving zaligmakend. Denk bijvoorbeeld aan kaarsen op tafel, een open haard, een kerstboom met tientallen lampjes of een warme deken over u heen op de bank. Maar een warme omgeving kunt u ook in uw keuken creëren door materialen uit eigen tuin te gebruiken. Maak bijvoorbeeld een krans van takken of zet de takken binnen in een grote vaas. Of maak een kerststuk van spullen uit uw eigen tuin. Zo heeft u een unieke kerstversiering in uw keuken.

Kruiden

Tip 2: Haal de tuin in huis

De winter kan, zeker met een goed pak sneeuw, voor sprookjesachtige taferelen in uw tuin zorgen. Alleen zijn helaas niet alle planten vorstbestendig. Maar wist u dat u veel planten ook gewoon naar binnen kunt halen?

Zo staan kruiden te popelen om mee naar binnen te worden genomen. Zet ze in de keukenvensterbank waar ze voldoende daglicht krijgen, geef ze regelmatig water en u kunt de hele winter genieten van verse kruiden uit eigen tuin in overheerlijke, winterse gerechten. En dat zonder eerst door de kou te hoeven.

Verlichting

Tip 3: Verlichting

Rond de koude, donkere winterdagen is de juiste verlichting ontzettend belangrijk en niet in de laatste plaats vanwege de sfeer. Door middel van een paar kleine aanpassingen kunt u uw keuken al erg gezellig maken. Kies bijvoorbeeld voor geel of oranje licht in plaats van een felle witte kleur, want dat voelt veel minder kil. Of decoreer uw keukentafel of kookeiland met verschillende soorten kaarsen. Ze zijn verkrijgbaar in allerlei vormen, geuren en kleuren en geven uw culinaire omgeving meteen een behaaglijke sfeer.

Tip 4: Technische check

Net voor de winter aanbreekt doet u er verstandig aan om de keuken na te lopen op technische mankementen. Strenge vorst kan problemen soms verergeren en dat wilt u natuurlijk voorkomen. Kijk daarom ’s winters altijd alles na en controleer de afvoer van uw spoelbak en vaatwassers, de keukenfrontjes op loszittende scharnieren en grepen en test alle stopcontacten. Zo voorkomt u slijtage of erger nog: lekkage.

Wilt u er zeker van zijn dat uw keuken in optimale conditie verkeert? Laat dan een professionele MHK KeukenExpert de technische check uitvoeren. Zo komt u nooit voor vervelende verrassingen te staan.
Maak afspraak
Laat u inspireren

Tip 5: Laat u inspireren

Breng een bezoek aan een keukenstudio bij u in de buurt en waan uzelf in een romantische, sprookjesachtige winteromgeving. Laat u inspireren door de verschillende decoratiemogelijkheden, keukenopstellingen en verrassende creaties om ook uw keuken winterklaar te maken. Wilt u liever persoonlijk advies? Maak dan van tevoren een afspraak, zodat onze adviseur alvast de koffie (of warme chocolademelk) klaarzet.

Maak afspraak
Op de bank wegdromen bij de reisverhalen van MHK KeukenExpert? Of inspiratie voor uw nieuwe keuken opdoen? Vraag dan ons gratis Keukenmagazine aan. Boordenvol culinaire reizen, keukeninspiratie en heerlijke recepten.
Vraag het Keukenmagazine aan
Keuken­magazine
Keuken­planner