Zo houdt u uw koelkast fris
U kent het ongetwijfeld: u trekt de koelkast open en u wordt overvallen door nare geurtjes. Soms zijn het groenten die ver over de datum zijn, soms is het een gerecht met knoflook van de avond ervoor, soms zijn het bacteriën of schimmels die in de koelkast terecht zijn gekomen en soms zijn het restjes uit een verpakking van drinken. Wat de oorzaak ook is, het is allesbehalve fris en erg vervelend.
Grote vraag in dat geval is hoe u ervan afkomt. En misschien nog wel belangrijker: hoe voorkomt u deze geurtjes? Want u kunt uw koelkast natuurlijk helemaal ontdooien, leeghalen en soppen, maar er zijn ook andere manieren om uw koelkast weer fris te laten ogen én ruiken. Lees snel verder.
Oorzaak van nare geurtjes
Zoals gezegd, nare geurtjes in de koelkast hebben vaak verschillende oorzaken. Vaak zijn het versproducten die (ver) over de datum zijn, waardoor ze bederven en er schimmels en bacteriën in de koelkast terechtkomen. Maar het kan ook komen door het lekken van pakken melk of vruchtensap, waardoor de vloeistof aan de koelkast blijft plakken en na verloop van tijd gaat stinken.
Citroen en appel
Zowel citroen als appel hebben een reinigende werking als het gaat om vervelende geurtjes. Leg een citroen (zonder vruchtvlees) met een beetje zout in de koelkast en de nare geurtjes worden na een paar dagen geabsorbeerd. Fijne bijkomstigheid: citroen zorgt voor een frisse geur.
Voor appel geldt hetzelfde verhaal: leg een halve appel op een schaaltje in de koelkast en ook deze zuigt als het ware de nare geuren op.
Baking soda
Baking soda is een alleskunner, ook als het aankomt op vieze geurtjes in de koelkast. Leg een geopend pakje baking soda achterin de koelkast en de geur wordt geneutraliseerd. Het mooie van baking soda is dat het tot een maand in de koelkast kunt blijven liggen, voordat u het hoeft te vervangen. Tip: gooi het pakje daarna niet weg, maar gebruik het om bijvoorbeeld het toilet te reinigen.
Azijn
Nog zo’n alleskunner, al houdt niet iedereen van de geur van azijn. Vul een bakje met (appel)azijn, verdun het met warm water (ongeveer 3:1) en plaats het in de koelkast. Binnen mum van tijd zijn de vervelende geuren vertrokken. Maar nogmaals: u moet wel tegen de geur van azijn kunnen, want die ruikt u hierna natuurlijk wel.
Koffie en thee
De geur van versgemalen koffie doet veel mensen watertanden. En dat geldt ook voor uw koelkast. Laat de gebruikte, gemalen koffie opdrogen en zet het in een bakje in de koelkast. Koffie heeft de eigenschap om geuren te neutraliseren.
Maar ook thee kan helpen bij nare geurtjes in de koelkast. Doe wat gebruikte theezakjes in een bakje en zet deze in de koelkast. Even later zijn de geuren als sneeuw voor de zon vertrokken.
Havermout
Havermout kennen we natuurlijk als voedzaam en gezond ontbijt, maar wist u dat havermout ook nare geuren kan opzuigen’? Doe wat vlokken in een bakje en zet het in de koelkast. Vervang de vlokken om de twee/drie dagen voor het beste resultaat.
Voorkomen van nare geurtjes
De makkelijkste tip die we kunnen geven om nare geurtjes in de koelkast te voorkomen, is door verpakkingen goed af te sluiten en regelmatig op de houdbaarheidsdata te controleren. Een andere tip is om producten niet los in de koelkast te leggen, maar altijd af te dekken met vershoud- of aluminiumfolie. Zo voorkomt u lekkage of schimmelverspreiding. En de laatste tip: maak uw koelkast en bijbehorende rubbers regelmatig helemaal schoon, bij voorkeur eens in de drie maanden. Dan maken nare geuren geen schijn van kans.
"Een andere tip is om producten niet los in de koelkast te leggen, maar altijd af te dekken met vershoud- of aluminiumfolie"
- 27.10.2022 De voordelen van koken op inductie
- 30.09.2022 Sous-vide koken kan iedereen
- 08.09.2022 De voordelen van een stoomoven
- 05.07.2022 Passie voor kou