De ideale keukenopstelling – Zo kiest u de juiste indeling van uw keuken
Het bepalen van de ideale keukenopstelling kan een lastige opgave zijn. Zo is iedere woning anders ingedeeld, zijn gezinssamenstellingen anders en hangt de juiste keukenindeling samen met de wensen en eisen die u heeft. Maar natuurlijk speelt ook het beschikbare budget een rol bij het vinden van de juiste opstelling.
Droomt u bijvoorbeeld van een open keuken in Scandinavische stijl of van een ruime woonkeuken met bar-/keukeneiland? Of gebruikt u de keuken alleen voor het bereiden van gerechten en leeft u verder voornamelijk in de woonkamer? In deze blog belichten we verschillende keukenindelingen en laten we u zien welke mogelijkheden er allemaal zijn.
Rechte keukenopstelling
Een rechte keukenopstelling (ook wel de I-variant genoemd) wordt veel gebruikt in kleine appartementen, studio’s of een loft. Doordat bij deze vorm de keuken tegen een rechte muur wordt geplaatst, neemt deze weinig ruimte in en oogt het erg overzichtelijk en ruimtelijk.
Toch is het niet zo dat een rechte keuken alleen maar past in kleinere ruimtes. Integendeel, want een rechte keuken -zeker in combinatie met een kookeiland- zorgt voor een warme en welkome sfeer in huis. Bovendien is een kookeiland/bar de ultieme plek om te ontbijten of te borrelen in de rechte keuken.
Hoekkeuken
Een hoekkeuken (L-keuken) oogt rustig en ruimtelijk en leent zich perfect voor grotere woonoppervlaktes. L-vormige keukens geven u de mogelijkheid om zowel boven- als onderkastjes te gebruiken aan weerszijden (een hoekkeuken gebruikt immers twee wanden) en door de L-vorm heeft u veel meer werkblad tot uw beschikking. En biedt uw woning voldoende ruimte, dan zou u hier ook een kookeiland bij kunnen plaatsen.
Daarnaast geeft dit keukenontwerp, dankzij de open samenstelling, veel bewegingsruimte en biedt het plek genoeg om met meerdere mensen tegelijk te koken. Ideaal als u en uw partner beiden kookliefhebbers zijn.
“Een hoekkeuken geeft, dankzij de open samenstelling, veel bewegingsruimte en biedt plek genoeg om met meerdere mensen tegelijk te koken.”
U-keuken
Minder bekend, maar niet minder mooi: de U-vormige keuken. Alle kasten staan bij deze keukenindeling tegen de muren, waardoor u uw voorraadpotten en kookgerei altijd binnen handbereik hebt. En doordat deze keuken een driezijdig geheel vormt, is er meer dan voldoende opbergruimte, kunt u inbouwapparatuur mooi integreren en geniet u van een enorm werkblad.
Het leuke van een U-keuken is dat hier, net als bij andere keukenopstellingen, ook een kookeiland bij past. Deze kan haaks op de U-vorm worden geplaatst, waarmee u het gevoel van een open woonkeuken creëert. Zorg echter wel voor voldoende ruimte voor een kookeiland, anders wordt het al snel rommelig en vol.
Parallelle keuken
Deze keukenindeling zien we vaak terug in nieuwbouwhuizen, omdat het een open aanblik geeft naar de woonkamer. En al komt de term ‘parallelle keuken’ u misschien niet bekend voor, de opstelling kent u ongetwijfeld.
In een parallelle keuken staan er eigenlijk twee rechte keukenblokken tegenover elkaar, met aan de ene zijde de (inbouw)apparatuur en aan de andere kant het werkgedeelte met de spoelbak en kookplaat. U kunt hierdoor met meerdere mensen in de keuken aanwezig zijn, zonder elkaar in de weg te lopen.
Keukeneilanden
Steeds vaker zien we dit element terug: het keukeneiland. In feite betekent het woord ‘keukeneiland’ niets meer dan een vrijstaand blok in de keuken.
Een keukeneiland is de algemene term voor alles wat hieronder valt, zoals een kookeiland, een bar of een werkeiland. Weet u het verschil hiertussen?
- Kookeiland
Het kookeiland is bedoeld waar het voor staat: gerechten voorbereiden en koken op een vrijstaand blok. Vaak is hier ook een kraan en spoelbak in geïntegreerd.
- Werkeiland
Dit is eigenlijk een combinatie tussen een werkblad en bar. Hierop kunt u gerechten voorbereiden, maar ook heerlijk een avond borrelen met vrienden en familie. Dit is vaak ook de plek waar het koffiezetapparaat of de voorraad kookboeken staan.
- Schiereiland
Het schiereiland is een keukeneiland dat met één zijde tegen de muur staat. Dit type keukeneiland wordt gebruikt voor verschillende doeleinden: de voorbereiding van eten, het koken of voor het heerlijk ontbijten of borrelen.
Aan de slag
Nu u weet welke keukenindelingen er bestaan, kunt u zelf aan de slag. Gebruik onze Online 3D-keukenplanner om direct een eerste ontwerp van uw droomkeuken te maken. Of neem de maten op van de ruimte waar de keuken moet komen en kom langs bij een MHK KeukenExpert bij u in de buurt. Onze adviseurs hebben vaak creatieve ideeën en helpen u graag met het vinden van de juiste keukenopstelling.
- 23.08.2024 Negen voordelen van een MHK KeukenExpert
- 01.08.2024 Alles over de hoekkeuken
- 01.07.2024 De buitenlandse (smaak)invloed op de Nederlandse keuken
- 02.05.2024 De kwaliteit van Duitse keukens