Zo maakt u uw keuken kindvriendelijk

Als er een plek is in huis waar de meeste ongelukken (kunnen) gebeuren met kinderen, dan is het wel de keuken. Hete pannen, scherpe messen, diverse schoonmaakmiddelen: een ongeluk zit in een klein hoekje. Het creëren van een kindvriendelijke keuken is dan ook ontzettend belangrijk.

Haast vanzelfsprekend is het slim om scherpe of gevaarlijke objecten goed op te bergen, maar er zijn nog veel meer zaken waar u rekening mee kunt houden in de keuken. Zo voorkomt u ongelukken en kan uw kroos zonder gevaar rondlopen in de keuken en helpen bij het bereiden van heerlijke maaltijden . In deze blog delen we een aantal tips waarmee u uw keuken kids-proof maakt.

Benut de hoogte

Benut de hoogte

Veel keukens zijn voorzien van hoge kasten. Deze lenen zich perfect voor het opbergen van gevaarlijke spullen, zoals messen en schoonmaakmiddelen. Ook hangplanken aan de wand zijn onbereikbaar voor kleine kinderen, waardoor u hier zonder gevaar spullen op kunt zetten. De geadviseerde hoogte is tussen de 100 – 140 centimeter.

U kunt er ook voor kiezen om de oven en magnetron hoger te plaatsen in de keuken. Is dit niet mogelijk? Laat u dan adviseren over apparatuur met dubbel glas dat niet heet wordt -zodat uw kinderen hun handen niet branden- of over speciale kindersloten.

Koken op inductie

Koken op een inductieplaat is niet alleen duurzaam, het is ook erg veilig. Omdat er geen open vuur aanwezig is (zoals bij het koken op gas), is er minder kans op brandwonden. Een ander voordeel van koken op inductie is dat u dankzij de ‘H’ op de plaat meteen ziet welk gedeelte nog heet is na gebruik. Bent u na het koken vergeten de inductieplaat uit te zetten? Wees dan gerust, want de meeste inductieplaten schakelen zichzelf uit wanneer er geen pan meer op staat. Zo koelt de kookplaat meteen af en bestaat er geen gevaar meer voor uw kinderen.

Koken op inductie

Softclose deuren en lades

Een softclose-sluiting voor keukenladen en -deuren maakt uw keuken na een kleine ingreep meteen kindvriendelijker. Daarnaast kunt u de deurtjes en lades ook voorzien van een kinderbeveiliging met bijvoorbeeld een magneetsluiting of speciaal beslag. Vaak is dit onzichtbaar te bevestigen, zodat het geen doorn in het oog wordt, maar wel helpt om ongelukken te voorkomen.

Haal het kind in u naar boven

Ok, we moeten toegeven dat deze tip misschien wat vreemd klinkt, maar het is wel dé manier om uit te zoeken hoe kindvriendelijk uw keuken is. Ga zelf eens op uw knieën en struin door de keuken. Op deze manier kijkt u door de ogen van uw kind wanneer hij/zij de keuken inloopt. Ziet u onbeschermde stopcontacten of juiste scherpe hoekpunten? Pak deze dan direct aan.

“Op deze manier kijkt u door de ogen van uw kind wanneer hij/zij de keuken inloopt.”

Afleiding in een keuken

Kinderen willen graag helpen wanneer u aan het koken bent. En eerlijk is eerlijk: dat is hartstikke leuk! Maar niet altijd even praktisch… Om uw kind toch het gevoel te geven dat hij/zij aan het helpen is, kunt u een kast inrichten met ongevaarlijke spullen waar uw kind juist wél bij mag. Zet hier bijvoorbeeld speelgoedpannen of plastic borden in. Hier kunnen geen ongelukken mee gebeuren, maar kan uw kind u wel helpen met koken.

Laat uw kinderen juist helpen

Laat uw kinderen juist helpen

Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar door uw kinderen vaak te betrekken bij het werk in de keuken leren ze wat wel en niet gevaarlijk is. Zet uw kinderen aan een barretje in de keuken of gebruik een (veilige) opstap, zodat ze u kunnen helpen met het sorteren van de groenten, het afwegen van bepaalde ingrediënten of het daadwerkelijk bereiden van uw favoriete recepten . Zo kunt u ze niet alleen in de gaten houden, maar leren ze ook wat wel en niet mag in de keuken.

Andere tips voor een kindvriendelijke keuken

Andere tips voor een kindvriendelijke keuken

Naast bovenstaande tips zijn er natuurlijk nog veel meer manieren om uw keuken kindvriendelijk in te richten:

  • Laat de grepen van steelpannen nooit uitsteken over het aanrechtblad;
  • Installeer een kokend waterkraan met ingebouwde kinderbeveiliging;
  • Laat uw kinderen alleen helpen met speciale kindermessen, waaraan ze zich niet kunnen snijden;
  • Kies voor een greeploze keuken, waardoor kinderen zich niet kunnen stoten aan de handgrepen.

Wilt u meer weten over het kindvriendelijk inrichten van uw keuken? Of waar u rekening mee moet houden tijdens het ontwerpen van een nieuwe keuken ? Kom dan langs bij eens van onze showrooms en laat u adviseren , zodat u de keuken niet alleen stijlvol, maar ook veilig inricht.

Op de bank wegdromen bij de recepten en reisverhalen van MHK KeukenExpert? Of inspiratie voor uw nieuwe keuken opdoen? Vraag dan ons gratis Keukenmagazine aan. Boordenvol culinaire reizen, keukeninspiratie en heerlijke recepten.
Aanvragen
Keuken­magazine
Keuken­planner