Droomkeuken - Zo ontwerpt u de keuken van uw dromen

Een nieuwe keuken is een investering voor de toekomst. Het is immers de centrale plek in huis waar u jarenlang plezier van wilt hebben en van kunt genieten met vrienden en familie. Tegelijkertijd is een nieuwe keuken ook een flink project waarbij u niet over een nacht ijs gaat, want u wilt zeker weten dat u de juiste keuzes maakt.

Denk bijvoorbeeld aan de stijl van de keuken, welke apparatuur u nodig heeft, hoe u wilt dat de spoelbak eruit komt te zien en welk type verlichting u wenst. Om u alvast op weg te helpen hebben we, naast onze checklist , een stappenplan uitgewerkt. Hiermee komt u beslagen ten ijs wanneer u met een MHK KeukenExpert de keuken daadwerkelijk gaat ontwerpen.

Koken en Droomkeuken

Stap 1: Moodboard

U kent het vast wel: een moodboard. Deze verzameling van knipsels is een onmisbare eerste stap, want hiermee worden uw wensen en smaken gevisualiseerd. Knip en scheur alle afbeeldingen die u mooi vindt uit de catalogi, folders, flyers en stalen en plak ze op een mdf-bord. Bedenk wat u hierbij aanspreekt (accessoires, opstellingen, vloeren, kranen, etc.) en schrijf dit op.

Moodboard

Stap 2: Meten

Neem de afmetingen (breedte, hoogte en diepte) op van de ruimte waar de keuken moet komen, maar noteer ook waar water- en eventuele gasleidingen uit de muur komen. Teken de elektriciteitspunten van het plafond en muren uit en geef aan waar de ventilatie zich bevindt. Vergeet ook niet aanwezige deuren en ramen met de juiste afmetingen en draairichtingen in te tekenen.

Stap 3: Indeling

Wanneer u begint met de indelen, dan is het goed om na te denken of u altijd alleen kookt of het liefst met meerderen. En kookt u dan graag uitgebreid of met name gemakkelijk en snel? Deze vragen hebben invloed op de uiteindelijke indeling en de te benutten ruimte in uw woning.

Verlichting

Stap 4: Verlichting

Weet u de indeling van uw droomkeuken? Dan kunt u gaan nadenken over verlichting. En onderschat dit niet, want dit is een essentieel onderdeel van het ontwerpproces. Gaat u bijvoorbeeld voor geïntegreerde, dimbare verlichting of wilt u liever stijlvolle verlichting die zichtbaar is? Een harmonieus en goed werkend lichtplan werkt niet alleen sfeer verhogend, maar het maakt het culinaire proces ook een stuk makkelijker en overzichtelijker.

Stap 5: Keukenapparatuur

De juiste apparatuur kan koken vergemakkelijken, maar wees ook realistisch naar uzelf. Wat heeft u echt nodig en wat gebruikt u slechts één keer per jaar? Geavanceerde apparatuur is duurzaam, maar ook kostbaar waardoor het zonde is om iets aan te schaffen wat u amper gebruikt.

Stap 6: Eigen stijl

Wanneer u het ontwerp in grote lijnen klaar hebt, kunt u gaan nadenken over de ‘aankleding’. Denk aan de kleur van de frontjes, de kastinrichting en opbergruimtes, kranen en eventuele grepen (of juist greeploze oplossingen). Om een stijl te kiezen die bij u past, is het verstandig om vooraf voldoende inspiratie op te doen en uw zintuigen te laten prikkelen door verrassende ontwerpen en oplossingen te ervaren bij een keukenstudio.

Materialien

Stap 7: Materialen

Materialen maken de keuken. Letterlijk, maar ook figuurlijk, want materiaalcombinaties geven de keuken haar eigen look & feel. Maar door het haast oneindige aanbod van duurzame en/of natuurlijke materialen, kan de juiste keuze maken lastig zijn. Gelukkig kunt u in de keukenstudio diverse stalen meenemen om deze thuis naast uw moodboard te leggen. Zo komt u uiteindelijk tot de perfecte combinatie.

Stap 8: Kosten

Nu u steeds inzichtelijker heeft hoe de keuken van uw dromen eruit moet komen te zien, zullen de kosten ook zichtbaarder worden. Past alles binnen uw budget of moeten er concessies worden gedaan? Loop alle elementen nog eens na en kijk welke onderdelen misschien voordeliger kunnen. Maar ook of sommige zaken wellicht op een later moment aangeschaft kunnen worden. Om een helder overzicht te krijgen van wat uw droomkeuken exact gaan kosten, kunt u het beste een persoonlijke afspraak maken bij een MHK KeukenExpert.

Heeft u uw moodboard klaar? En staat de afspraak met een KeukenExpert gepland? Vergeet dan niet onze checklist te downloaden en deze ook nog na te lopen. Een goede voorbereiding scheelt het halve werk!
Download de checklist
Keuken­magazine
Keuken­planner