Zo wordt de prijs van een keuken bepaalt

En er is meer mogelijk dan je denkt

Wanneer u op zoek gaat naar een nieuwe keuken, wilt u het liefst dat deze voldoet aan al uw wensen en eisen én dat de totaalprijs valt binnen het door u gestelde budget. Want een nieuwe keuken is een flinke investering die u weloverwogen wilt doen.

Maar hoe wordt eigenlijk de prijs van een nieuwe keuken bepaalt? Welke onderdelen hebben hier invloed op en hoe zijn de kosten voor een nieuwe keuken opgebouwd? In deze blog leest u hoe de totaalprijs van een nieuwe keuken tot stand komt en geven we tips hoe u hierop kunt besparen, zodat al uw wensen ineens realiseerbaar blijken.

Zo wordt de prijs van een keuken bepaalt

Prijsopbouw

Uit onderzoek blijkt dat de keukenfronten, plinten en kasten zo’n 40% van de totale kosten bepalen, de apparatuur ook gemiddeld 40% van het totaal beslaat en dat de overige 20% voortkomt uit de keuze voor het werkblad. Toch lopen de kosten nogal uiteen en hangt de totale prijs voor een nieuwe keuze af van het formaat van de keuken, de gekozen materialen en alle extra snufjes en nieuwe apparatuur.

Keukengrootte en -opstelling

Afhankelijk van de beschikbare ruimte, kiest u voor een bepaald formaat keuken. Zo is een grotere keuken automatisch duurder dan een kleine keuken. Dit heeft te maken met het benodigde materiaal, maar ook met de uiteindelijke montagekosten.

Een ander element dat de prijs bepaalt, is de opstelling van de keuken. Zo zorgen verschillende hoeken en nissen voor een hogere prijs dan wanneer u kiest voor een ‘eenvoudige’ rechte keukenopstelling.

"Een ander element dat de prijs bepaalt, is de opstelling van de keuken."

Materialen

Grondstoffen worden alsmaar duurder en dat heeft ook zijn weerslag op de materiaalprijzen. Natuurlijke materialen (zoals bijvoorbeeld hout) zijn in aanschaf prijziger dan kunststof. Toch kan laatstgenoemde wel een goede optie zijn, omdat er tegenwoordig enorm veel keuze is in uitstraling en duurzaamheid. Laat u daarom goed adviseren bij het kiezen van het gewenste materiaal.

Zo wordt de prijs van een keuken bepaalt

Keukenapparatuur

Ruim 40% van de totaalprijs van een nieuwe keuken wordt bepaald door de (inbouw)apparatuur. Wanneer u bijvoorbeeld kiest voor een kwalitatieve wijnklimaatkast, een inbouwkoffiemachine of een kokend waterkraan, dan heeft dit ook invloed op de prijs. Daarentegen is het wel zo dat kwaliteitsapparatuur vaak een langere levensduur heeft dan goedkopere oplossingen.

Werkblad

Het werkblad is vaak een eyecatcher in de keuken, maar tegelijkertijd ook een onderdeel dat veel invloed heeft op de totaalprijs. Dit geldt niet alleen voor de grootte van het aanrechtblad, maar ook voor het gekozen materiaal. Zo brengen natuurlijke materialen, zoals composiet en graniet, meer kosten met zich mee dan een kunststof werkblad.

Afwerking

Wanneer u uw nieuwe keuken helemaal heeft samengesteld, is het tijd voor de afwerking. Denk bijvoorbeeld aan de achterwandafwerking, het aanbrengen van verlichting en elektrapunten, wel of geen handgrepen en afzuiginstallatie.

Zo wordt de prijs van een keuken bepaalt

Andere prijsbeïnvloeders

Naast de materiaalkeuze en afwerking van uw nieuwe keuken, zijn er ook andere zaken die de totaalprijs van uw nieuwe keuken beïnvloeden:

  • Wanneer er leidingen moeten worden verlegd, voor bijvoorbeeld een kookeiland, dan lopen de kosten op;
  • Sommige aanpassingen komen pas naar voren als uw oude keuken is gedemonteerd, houd hier rekening mee;
  • Kiest u voor inductie en gaat u van het gas af, dan moet er een perilex-aansluiting komen waarvoor er twee extra groepen in de meterkast aangelegd dienen te worden.

Tips om te besparen

Helaas ondervinden we vaak dat keukenkopers bij het ontwerpen van hun nieuwe keuken vaak boven hun budget uitkomen. Daarom delen we een aantal tips waarmee u dat voorkomt en waardoor uw nieuwe droomkeuken wél te realiseren is.

Verkoop oude keuken

Wanneer er nog een oude keuken aanwezig is in uw woning, kunt u ervoor kiezen deze te verkopen. U kunt de keuken zelf demonteren, maar dit ook door de koper laten doen. Zo scheelt het u niet alleen afvoerkosten en tijd, maar levert uw oude keuken ook nog iets op.

Kies voor kasten

In de regel zijn keukenkasten goedkoper dan keukenlades. Wilt u dus besparen op uw nieuwe keuken, dan loont het om lades in het ontwerp te vervangen door (grote) kasten. Bovendien wint u hier ook nog eens veel opbergruimte mee; iets dat u nooit genoeg kunt hebben in de keuken.

Zo wordt de prijs van een keuken bepaalt

Bespaar op het kookeiland

Wilt u graag een kookeiland, maar liever geen hogere kosten? Kies er dan voor om het eiland alleen te gebruiken als werkblad, bar en als opslagruimte. Doordat er geen aansluitingen hoeven te worden gelegd, bespaart u op de totaalprijs. En de kookplaat en spoelbak? Die blijven gewoon op de plek waar ze nu zitten en waar de leidingen al liggen.

Gebruik de bestaande opstelling

Probeer zoveel mogelijk de oude opstelling te gebruiken bij het nieuwe ontwerp. Hierdoor hoeven er geen gas-, water- of elektraleidingen verlegd te worden en voorkomt u extra kosten.

Kies voor een showroomkeuken

Showroomkeukens zijn keukens die voor zeer aantrekkelijke prijzen worden aangeboden bij MHK KeukenExpert. Doordat onze keukenshowrooms regelmatig wisselen van keukens, zijn showroomkeukens amper gebruikt en u profiteert, net als bij een nieuwe keuken, van de volledige garantie en montage ervan én zijn aanpassingen altijd mogelijk.

Laat u adviseren

Om tot het juiste ontwerp binnen uw budget te komen, is een bezoek aan MHK KeukenExpert onmisbaar. Onze adviseurs kunnen u adviseren op het gebied van materialen, apparatuur en keukenopstellingen en ze hebben handige tips waarmee u uw droomkeuken realiseert. Want met een beetje creativiteit blijkt er vaak meer mogelijk dan vooraf wordt gedacht. 

Op de bank wegdromen bij de reisverhalen van MHK KeukenExpert? Of inspiratie voor uw nieuwe keuken opdoen? Vraag dan ons gratis Keukenmagazine aan. Boordenvol culinaire reizen, keukeninspiratie en heerlijke recepten.
Aanvragen