Zwarte keuken

Waar mensen vroeger vaak een ‘veilig’ keuze maakten met een tijdloze, witte keuken, wordt er nu steeds meer voor een stoere, stijlvolle zwarte keuken gekozen. En niet voor niets, want zwart laat zich fantastisch combineren met verschillende keukenstijlen én maakt ook nog eens een echte eyecatcher van uw keuken.

Ziet u het al voor u? Een robuust houten werkblad, matzwarte keukenkasten en verse kruiden en planten voor de felgroene tint. En dan maakt uw voorkeursstijl eigenlijk niet uit, want zwart leent zich perfect voor zowel moderne keukens alsook industriële keukens, designkeukens, maar ook in landelijke keukens. Een gedurfde keuze? Ja, maar wij laten u zien dat het ook heel gaaf en trendy kan zijn.

Waarom zwart?

Kiest u voor een zwarte keuze, dan zal de eerste vraag van bekenden vaak zijn: “Waarom zwart?”. Het is natuurlijk wel een statement, een zwarte keuken. Maar er zijn genoeg redenen om ervoor te kiezen. Zo laat een zwarte achtergrond objecten en elementen in uw keuken extra goed opvallen en springen andere kleuren er ineens uit. Maar zwart creëert ook een ruimtelijke sfeer én het heeft een luxueuze uitstraling.

“Een robuust houten werkblad, matzwarte keukenkasten en verse kruiden en planten voor de felgroene tint.”

Hoogglans of mat?

Toch is zwart niet zomaar zwart. Zo staat hoogglans zwart voor stijl en luxe, terwijl matzwart de keuken juist een rustieke uitstraling geeft. Helemaal wanneer u kiest voor een combinatie met een landelijke interieurstijl. Toch is het vaak lastig om een keuze tussen glans of mat te maken. Het belangrijkste houvast hierin is uw eigen, persoonlijke smaak. Laat u inspireren door magazines, zoek naar online voorbeelden van mensen thuis of bezoek verschillende keukenshowrooms. Alleen op die manier kunt u de juiste kleur zwart bepalen die past bij uw unieke stijl.

Landelijk, industrieel of modern?

Zoals gezegd lenen zwarte keukens zich er perfect voor om verschillende stijlen te creëren. Zo hoeft een zwarte keuken niet per definitie een luxueuze designkeuken te zijn, maar kan het ook een industriële, landelijke of moderne keuken zijn. En durf voor verschillende vormen en materialen te gaan, zoals bijvoorbeeld een zwarte, betonnen vloer of juist matzwarte tegels op de achterwand.

Tip van MHK KeukenExpert: Houd er rekening mee dat een zwarte keuken het beste past in een ruimte met genoeg lichtinval.

Het is tijdloos

Wij durven te stellen dat zwart het nieuwe tijdloze wit is. Sterker nog, het is misschien zelfs nog wel tijdlozer dan wit. Zwart is namelijk een neutrale kleur en past in ieder interieur, waardoor het minder tijd- en smaakgebonden is. Bovendien is een zwarte keuken een gedurfde keuze en past het in de tijdsgeest van 2020.

“Wij durven te stellen dat zwart het nieuwe tijdloze wit is.”

Materiaalkeuze voor een zwarte keuken

Zoals u ziet past een zwarte keuken bij iedere inrichting, waardoor u ook kunt kiezen voor de materialen die daarbij passen. Houdt u van een industriële stijl? Dan passen (onbewerkt) hout, staal, leer en warme kleuren daarbij. En om het makkelijker te maken: dat mag zowel met een lichte als donkere tint zijn. U snapt het, zwart laat zich met iedere interieurstijl en bijpassende materialen combineren. Heerlijk.

Zwarte keukenapparatuur

Bij een zwarte keuken hoort natuurlijk ook zwarte keukenapparatuur. En fabrikanten laten zich dan ook niet onberoerd, getuigen de hoeveelheid zwartgekleurde inbouwapparatuur. Wat denk je bijvoorbeeld van een matzwarte kokend waterkraan? Of een zwarte spoelbak in combinatie met andere zwarte elementen? Maar ook koffiezetapparaten, vaatwassers, ovens en afzuigkappen zijn in verschillende soorten zwart verkrijgbaar.

Schoonmaken

Is er dan geen enkel nadeel aan zwart? Jawel, want eerlijk is eerlijk: vinger- of vetvlekken zijn beter zichtbaar op zwart dan op lichtere kleuren. Maar dat betekent niet dat u urenlang aan het poetsen bent. Omdat vlekken op zwart eerder zichtbaar zijn, zult u eerder geneigd zijn er even een doekje overheen te halen. In verhouding is uw zwarte keuken dus schoner dan menig andere keuken.

Tip van MHK KeukenExpert: vingervlekken verwijdert u eenvoudig met een vochtige doek en droge doek om strepen te voorkomen. Vetvlekken? Gebruik dan warm water met een druppeltje afwasmiddel. Gebruik ook hier een droge doek om strepen weg te vegen.

Durft u een zwarte keuken aan?

bent u nieuwsgierig hoe een stoere en stijlvolle zwarte keuken er in het echt uitziet of wilt u meer inspiratie opdoen? Kom dan langs in een van onze keukenstudio’s. Wilt u een persoonlijk ontwerp van uw zwarte droomkeuken? Maak dan een afspraak.

Keuken­magazine
Keuken­planner