Makkelijk energie besparen

Koken, bakken, invriezen

Nog nooit was het zo gemakkelijk om in de keuken energie te besparen. De voortdurende discussies over klimaatverandering hebben ons duurzaam bewuster van het milieu gemaakt. Circa 80 procent van de klanten letten tegenwoordig ook op de energiezuinigheid bij de aanschaf van een nieuw apparaat.

Maar wie nu denkt dat hij omwille van het milieu maar helemaal afstand moet doen van zijn witgoed, die heeft gelukkig ongelijk. Vaak is het zelfs beter als men de machine een handje laat helpen. Handmatig afwassen kost driemaal zo veel water en tweemaal zo veel elektriciteit als afwassen met een vaatwasser. Daarom is het veel nuttiger om weloverwogen te investeren in de juiste huishoudelijke apparaten. Maar niet elk apparaat is hetzelfde.

Het zit 'm in de kleine verschillen

Zo verbruikt een modern inductiefornuis bijvoorbeeld zo'n 40 procent minder energie dan een gewoon elektrisch fornuis. En ook binnen dezelfde categorie zijn er soms gigantische verschillen. De vuistregel daarbij is: Hoe ouder het apparaat, des te hoger is meestal het elektriciteitsverbruik. Want er is de laatste jaren veel gebeurd op technisch gebied in de huishoudapparatuur. De fabrikanten hebben ingespeeld op de vraag naar energiebesparingen en besteden aandacht aan een hoge efficiëntie bij het ontwikkelen van nieuwe productseries.

Consumentvriendelijke etikettering

Ook de wetgever heeft niet stilgezeten: Al sinds 1998 moeten alle elektrische huishoudelijke apparaten voorzien zijn van een universeel etiket dat informatie geeft over het energieverbruik. Deze etiketten lopen van G (rood) voor een zeer hoog energieverbruik tot klasse A (groen) oftewel een zuinig en dus milieuvriendelijk apparaat.

Bij de koel- en vriesapparatuur gaat het overigens nog verder. Daar zijn er sinds 2004 de twee nieuwe energiezuinigheidsklassen A+ en A++ voor apparaten met een zeer laag elektriciteitsverbruik. Het loont dus de moeite om bij de aankoop ook naar de label te kijken. Want een zuinig apparaat bespaart geld en energie.

Naar de energiebesparende tips

Energiebesparing - tips

Makkelijk energie besparen

Makkelijk energie besparen

Consumentvriendelijke etiketteringMHK Keukenexpert

Waar vindt u ons

Krachtige partners

Weba Design Bilthoven BV
Verdonk Keukens
Gebr. van der Hulst V.O.F.
Koken+Baden Breukelen
Keukenstudio Stoof V.O.F.