Inductiekookplaten

Mooi en zuinig

Professionele chefs en hobbykoks zijn razend enthousiast: geen ‘open vlam’ zoals bij gas, maar zeer snelle opwarmtijden en perfect regelbare warmte. En als extra bonus is inductie ook nog eens zuinig in gebruik.

Inductiekookplaten zijn tegenwoordig verkrijgbaar bij alle grote merken. Inductie werkt op basis van de magnetische wisselwerking tussen inductiespoelen onder de keramische kookplaat, waardoor de bodem van het kookgerei opwarmt: de warmte wordt dus rechtstreeks overgedragen op de potten en pannen en niet op het kookveld. Wanneer de pan van het vuur wordt gehaald, blijft er weinig tot geen restwarmte achter op het glas van de kookplaat. Naast al deze voordelen zorgt inductie ook voor perfecte kookresultaten. Vlees bakken, bijvoorbeeld. Wanneer op een gewoon elektrisch fornuis de pan de juiste baktemperatuur heeft bereikt en het koude vlees in de pan wordt gelegd, zakt de temperatuur onmiddellijk, waardoor het vuur de nodige tijd moet bijwarmen. Te lang volgens topchefs, want hierdoor verliest het vlees veel sap en dus smaak. Het vlees wordt niet meer gebakken, maar gekookt. Bij inductiekoken komt de pan na het toevoegen van het vlees bliksemsnel terug op de juiste temperatuur: de poriën worden meteen dichtgeschroeid, zodat alle smaak en aroma’s bewaard blijven. Koken met inductie vergt wel enige aanpassing. Alles gaat een stuk sneller, met minder voorbereidingstijd en kortere kooktijden. De reiniging van het kookoppervlak is dan weer heel eenvoudig. Vetstoffen en andere kookresten kunnen niet meer inbranden. Even afwassen met een vochtige doek volstaat. Het enige echte nadeel bij het overschakelen op inductie zijn de speciale potten en pannen. Deze moeten ‘inductiegeschikt’ zijn, wat betekent dat ze voldoende warmtegeleidend moeten zijn om de bodem van potten en pannen gelijkmatig te verwarmen. Inox kookgerei met koperen kern is hiervoor uitstekend geschikt.

Sterk in opkomst: kookvlakken met een breedte van 90 cm voor comfortabel koken met meerdere pannen. Ook bijzonder praktisch is de flexibele kookplaat met automatische panherkenning die een einde maakt aan strak afgebakende kookzones. De verwarmingselementen worden elektronisch aaneengeschakeld tot grotere kookvlakken. Een PowerBoost-functie zorgt voor extra vermogen en is tegenwoordig standaard op de meeste modellen. Zo wordt een liter koud water in circa twee minuten aan de kook gebracht. De Touch-bediening maakt het mogelijk om met één vingerdruk heel precies de gewenste instellingen te kiezen, en geeft rechtstreeks toegang tot alle bedieningsknoppen van de kookplaat. De verschillende merken maken ook handig gebruik van kooksensoren, waarmee automatisch één van de vijf voorgeprogrammeerde temperatuurinstellingen wordt geselecteerd, en de meest gebruikte selecties van ontdooien tot frituren worden vastgelegd. En om nog eens terug te komen op de algemene voordelen: in vergelijking met keramische kookplaten met traditionele stralingswarmte zijn inductiekookplaten tot 25 procent zuiniger.

De keukenprofs bevelen aan:

Let erop dat uw potten en pannen geschikt zijn voor inductie.

 

Keramische kookplaat van Bauknecht

Functionele kookplaten van AEG

varioInductie van Siemens

Volledige inductiekookplaat CX 480 van GaggenauMHK Keukenexpert

Waar vindt u ons

Krachtige partners

Weba Design Bilthoven BV
Verdonk Keukens
Koken+Baden Breukelen
Keukenstudio Stoof V.O.F.
Bloksma Keukens Leimuiden BV