Een houten keuken – iets bijzonders

Hoe u bewust een keuze kunt maken

Er is geen ander materiaal dat zo natuurlijk en warm is als hout. Een houten keuken heeft zonder veel poespas een krachtige uitstraling. Wist u dat een houten keuken niet alleen visueel aantrekkelijk is, maar ook nog eens nauwelijks schadelijke stoffen uitstoot? Veel keukenkopers zijn op zoek naar een positief woonklimaat, dat met name bij allergieën wonderen kan verrichten. Om die reden letten de fabrikanten op een minimale uitstoot van schadelijke stoffen en een milieubewuste productie.

Wanneer u voor hout kiest voor uw keuken, kiest u ook voor een materiaal dat om extra zorg vraagt. Hierbij gaat het niet om duur of ingewikkeld onderhoud, maar gewoon om geschikt onderhoud. Huishoudelijke schoonmaakmiddelen zijn in de regel voldoende voor eiken deurtjes. De middelen mogen echter niet schuren, krassen of agressieve stoffen bevatten. Wrijf de fronten na het schoonmaken goed droog om opzwellen te voorkomen. Overdrijf de zorg echter niet, omdat de dunne beschermlaag afslijt en het hout mogelijk zelfs beschadigd raakt.

Zeg “ja” tegen de natuur

Als natuurlijk materiaal reageert hout ook met de omgeving. Voor een houten keuken is een gemiddelde temperatuur van 23 ºC en een relatieve luchtvochtigheid van 50 tot 55% ideaal. De kleur van het hout kan na verloop van tijd en onder invloed van zonlicht veranderen, maar dat hangt af van de soort hout en het gebruik ervan in de keuken (fineer, massief, deels hout). U kiest voor een stuk natuur in huis, want niet voor niets hoor je vaak dat hout "leeft".

Als koper van een keuken moet u zich van deze feiten bewust zijn. Uitgebreid advies van een keukenspecialist is dan ook belangrijk wanneer u overweegt om een houten keuken aan te schaffen. Dat geldt ook als u voor een houten werkblad kiest. Een adviseur neemt met u de voors en tegens door. Deze verschillen van huishouden tot huishouden en van kok tot kok.

Houten keuken

Een stuk natuur in huis

Houten keuken

Een houten keuken oefent grote aantrekkingskracht uit

Zitat Beginn

Onze tip van de expert

Wordt uw houten keuken in een kleine ruimte geplaatst? Gebruik dan een lichte houtsoort, zoals beuken of grenen. In grote ruimtes met veel licht, zoals open woonkeukens, komen houtsoorten als eiken en mahonie juist goed tot hun recht.

Zitat Ende


MHK Keukenexpert

Waar vindt u ons

Krachtige partners

Weba Design Bilthoven BV
Verdonk Keukens
Gebr. van der Hulst V.O.F.
Koken+Baden Breukelen
Keukenstudio Stoof V.O.F.