Keukens – gisteren, vandaag, morgen

Keukentrends door de jaren heen

Vanuit sociologisch oogpunt verstaat men onder een trend de innovatieve interpretatie in de maatschappij, economie of technologie die een nieuwe beweging inzet in een brede kring onder de bevolking. Zo’n ontwikkeling is echter net zo snel weer voorbij als deze werd uitgevonden door zelfbenoemde stijliconen. Maar er zijn ook succesnummers die onze leefwereld hebben veranderd of nog altijd actueel zijn.

Een goed voorbeeld is de mentaliteitswijziging met betrekking tot de keuken. De inrichting, de vormgeving en het gebruik zijn tegenwoordig een expressie van een zeer persoonlijke levensstijl. Niet alleen in Duitsland maar ook in andere Europese landen heeft sinds het begin van de triomftocht van de inbouwkeuken in de jaren 60 een diepgaande verandering plaatsgevonden. Koken en wonen gaan tegenwoordig in elkaar over.

 

De techniek maakt het mogelijk

De oorzaken zijn slechts deels van technische aard. Zo maken krachtige, stille en prachtige afzuigkappen  de combinatie van koken, bakken, lezen, televisie kijken, spelen en kletsen tot een genot. Fluisterstille en supereconomische vaatwassers zorgen ervoor dat de afwas niet langer een frustratie is.

Bij veel gezinnen wordt in de keuken allang niet meer enkel het eten bereid. Hier wordt geleefd en feest gevierd. De nog tot ver in de jaren 70 bestaande scheiding tussen het functionele gebied van de keuken en de woonkamer is opgeheven door open vormen.

Keukens worden leefruimtes

Tegenwoordig keren we ons af van een keuken als werkruimte. De vanzelfsprekendheid van de keukenarchitectuur is vooral sinds de jaren 90 veranderd. Daarbij was het motto: “Wij ontwikkelen niet alleen keukens maar ook interieurconcepten”. Een mooi voorbeeld is een moderne keukeninrichting die door open ruimtes onder het werkblad, verlichte nissen en plankensystemen een luchtige en gezellige uitstraling heeft.

De fabrikanten laten hiermee zien hoe de keukens kunnen uitgroeien tot leefruimtes. Bij deze concepten passen highboards, multifunctionele ‘dining desks’ die dienen als keuken-, eet- maar ook als werktafel en zo tevens geschikt zijn als meubel in een woonkamer.

Keukens – gisteren, vandaag, morgen

Keukens – gisteren, vandaag, morgenMHK Keukenexpert

Waar vindt u ons

Krachtige partners

Weba Design Bilthoven BV
Verdonk Keukens
Gebr. van der Hulst V.O.F.
Koken+Baden Breukelen
Keukenstudio Stoof V.O.F.