Kleurharmonie in de keuken

We maken het bont

Als u weet wat uw persoonlijke kleurvoorkeuren voor de keuken zijn, zijn er nog een paar eenvoudige regels voor kleurharmonie in de keuken om rekening mee te houden, zodat uw favoriete kleur ook optimaal tot zijn recht komt.

Regels voor kleurharmonie in de keuken

  • Monochrome harmonie. De eenvoudigste vorm van kleurharmonie is ton sur ton. Daarbij kiest u voor verschillende nuances van één bepaalde kleur. Ook kleuren met een vergelijkbare tonale waarde worden echter als zeer harmonieus ervaren. Daarbij kunt u bijvoorbeeld denken aan pasteltinten of neutrale tinten.
  • Contrasten. Voor sterke contrasten zorgen de complementaire kleuren die in de kleurencirkel recht tegenover elkaar liggen. Paars en lichtgroen, oranje en turquoise zijn "vloekende" combinaties. Bij een doordachte toepassing zorgen ze echter voor een heel sterk effect. Als er dan ook nog een scheutje zwart of mosgroen aan wordt toegevoegd, krijgt de levendige combinatie een elegant karakter.
  • Dominant. Zeer dominante kleuren, zoals rood, roze of paars komen bijzonder goed tot hun recht als ze gecombineerd worden met een koele tegenhanger als "poolwit". Het resultaat van dit samenspel is een evenwichtige ruimte, een keuken met een vleugje elegantie.

De eenvoudigste vorm van kleurharmonie is ton sur ton

Fraai gecombineerde kleuren

  • ROOD en PAARS: deze signaalkleuren kunnen het niet alleen. Gebruik ze in combinatie met de klassiekers zwart en wit. Wit vrolijkt het krachtige kleurbeeld op. Zwart zorgt, bijvoorbeeld in de vorm van keukenaccessoires, voor het elegante accent.
  • GEEL: van zachte eigeeltinten tot stralend koolzaadgeel, de opgewekte kleur wordt ook in keukens zeer gewaardeerd. Geel gaat op harmonieuze wijze samen met moderne grijstinten als leigrijs, beton en bruingrijs en is daarmee helemaal van deze tijd.
  • GROEN: ook bij het frisse groen past neutraal wit. Als u dat combineert met koel grijs en wat signaalrode accenten, ontstaat er een modern en trendy kleurenconcept. Waar groen en warme houttinten samenkomen, ontstaat een aangename ambiance, geïnspireerd door de natuur.
  • KOFFIETINTEN: de subtiele en elegante koffietinten geven de keuken een warme, aangename uitstraling. Voeg daaraan toe een mix van donkere espresso en lichte "roomtinten”. Daarbij passen dan weer accenten in een uitgesproken en zachte mintkleuren.

Rood en paars: deze signaalkleuren kunnen het niet alleenMHK Keukenexpert

Waar vindt u ons

Krachtige partners

Weba Design Bilthoven BV
Verdonk Keukens
Gebr. van der Hulst V.O.F.
Koken+Baden Breukelen
Keukenstudio Stoof V.O.F.