Materiaalwijzer: Werkbladen

Oppervlakten kenmerken en onderhoud

Bij de keuze van het werkblad voor de nieuwe keuken is een bijpassende kleur nog niet alles. Een ruime keuze van materialen met verschillende eigenschappen bezorgt menig keukenkoper hoofdpijnen.

Wij reiken u een hulpmiddel aan, waarmee u de belangrijkste eigenschappen kunt vergelijken. Indien u een werkblad heeft gekozen kunt u meer vinden over het juiste onderhoud.

Voor alle werkbladen geldt:

  • Snel het gemorste water opvegen
  • Hete potten en pannen op een onderzetter
  • Let erop dat er geen vocht in de voegen komt
  • Niet op het werkblad snijden - het beschadigt messen en werkbladen

HPL (High Pressure Laminate)

Voor veel keukenbezitters is HPL (High Pressure Laminate of Hoge Druk Laminaat)) de eerste keuze. Het heeft een prijs-kwaliteit-verhouding, is hittebestendig, stootvast en heeft alle mogelijkheden qua kleurstelling en decors. De werkbladen bestaan uit plaat, decor en toplaag, welke onder hoge druk is samengeperst.

Verwijder het vuil met een zachte doek of spons, warm water of reinigingsmiddel zonder schuur middelen. Verwijderen het reinigingsmiddel volledig om geen strepen achter te laten.

Kunststof

Kunststof als werkblad is voor veel geïnteresseerden een ideaal product. De keuze van decor is groot en het materiaal laat zich in elke grootte, vorm en dikte verwerken.

Met behulp van handwarm water, afwasmiddel en een zachte doek laat dit materiaal zich het beste schoonmaken. Met een droge doek droogvegen. Vermijdt u, vervuilingen in te laten drogen.
Indien u een ander reinigingsmiddel wilt gebruiken, test dit dan op een onzichtbare plaats. Niet schrobben en krassen op het werkblad, dit verdragen de werkbladen niet evenals schoonmaakmiddelen welke aceton, chloorkoolwaterstof, nitro-verdunningen of oplossingen die met „Tri“ of „Tetra“ beginnen.

Werkbladen

Kunststof werkbladen

Graniet

Solide als een rots – het onderhoudsvrije graniet wordt steeds populairder. Het mooie oppervlak is ondoordringbaar voor water en zuren zoals azijn, sappen en alcohol, is snij- en krasbestendig als ook hittebestendig. Omdat graniet een natuurlijk product is, kunnen de stenen variëren in textuur, contrast en kleur.

Reinig graniet alleen met een vochtige doek en een beetje afwasmiddel. Kleine oppervlakte scheurtjes en openingen zijn  gesloten door de impregnering, zodat geen water kan binnendringen.

Hout

Hout straalt als geen ander materiaal warmte uit. Een professionele verzegeling maakt het ondoordringbaar voor water, azijn, vet, alcohol en andere voorkomende verontreinigingen.  Hier is een mild reinigingsmiddel en warm water de juiste keuze.

Af en toe vragen werkbladen van massief hout behandeling met een smeerolie worden behandeld – raadpleeg hiertoe de experts van uw MHK keukenexpert Vóór de behandeling, moet het grondig worden gereinigd, dan kan de olie enige uren intrekken en drogen.

Roestvrijstaal

In groot- en professionele keukens is roestvrijstaal al lange tijd eerste keus voor de meubelen en werkbladen. Veel particulieren waarderen het matte, gestructureerde of geborstelde oppervlak.

Verontreinigingen op roestvrijstaal-oppervlakken kan men met een mild schoonmaakmiddel en warm water verwijderen en drogen. Zelfs kleine krassen kunnen worden verwijderd met fijne staalwol. Vraag advies aan de expert bij de MHK keukenexpert.

Wilt u advies van de expert? Bij de koop van uw keuken bij MHK Keukenexpert krijgt u waardevolle tips.

Graniet werkbladen

Hout werkbladen

Hout werkbladenMHK Keukenexpert

Waar vindt u ons

Krachtige partners

Weba Design Bilthoven BV
Verdonk Keukens
Gebr. van der Hulst V.O.F.
Koken+Baden Breukelen
Keukenstudio Stoof V.O.F.