Keukenmagazine 2022

11 W ie topchef Tjitze van der Dam de laatste jaren een beetje heeft gevolgd, weet dat hij in de hoogwaardigste keukens van ons land werkte. Van restaurant Ron Blaauw** tot het Waldorf Astoria in Amsterdam, op elk fornuis heeft Van der Dam wel in de pan geroerd. Twee jaar na onze eerste ontmoeting, schuiven we opnieuw aan tafel met Tjitze van der Dam. Ons vorige gesprek sloot Van der Dam af met de woorden: „Ik ga alleen maar leuke dingen doen”. Hij had een nog niet heel concreet plan om foodconcepten te ontwikkelen en wilde vooral meer tijd doorbrengen met zijn gezin. Beide zijn gelukt, vertelt Van der Dam. „Ik doe veel verschillende dingen en ik heb inmiddels ook een tweede kind voor wie ik de tijd heb”. Met zijn eigen bedrijf „Culinair #AnnoNu“ helpt hij horecaondernemers met concept- en productontwikkeling. Ook staat hij ondernemers en chefs bij als coach. Omdat hij nu veel meer thuis is, staat hij ook vaker in zijn eigen keuken. Die keuken schafte hij pasgeleden aan. Dat wekt de interesse. Hoe zoek je als sterrenchef een thuiskeuken uit? In de profes- sionele keuken is de meest geavanceerde professio- nele apparatuur vanzelfsprekend. Over een combi- steamer van zo’n dertigduizend euro doet niemand moeilijk. Maar hoe gaat dat thuis? Glinstert daar ook zo’n peperdure oven of kan Van der Dam ge- noegen nemen met minder? OP BEZOEK BIJ DE KEUKENSTUDIO Toen Van der Dam vier jaar geleden met zijn vrouw en twee kinderen naar een nieuw huis verhuisde, zat hij opgescheept met een vrij kleine en basic keuken. „Dat die keuken anders moest, was meteen duide- lijk”, verklaart de kok, voor wie koken niet alleen zijn werk is, maar ook zijn grootste hobby. „Ik kook graag voor het gezin, maar dan moet ik wel een beetje de ruimte hebben”, vertelt hij. „Dat was dus mijn eerste wens: een ruimere keuken.” Twee jaar na de verhuizing werden de plannen voor de verbouwing gesmeed. Hoogste tijd dus om de ideeën voor „Het fijne aan deze keukenadviseur was dat hij niet eens probeerde om ons allerlei onnodige dingen te verkopen die we nooit zouden gebruiken.” de nieuwe keuken uit te werken. Maar hoe doe je dat als je eigenlijk vooral verstand hebt van onbetaalbare spullen die helemaal niet in een thuiskeuken passen? Van der Dam klopte aan bij een keukenspecialist in Heerhugowaard. Concrete ideeën over hoe zijn nieuwe keuken eruit moest zien, had hij niet. „Ik wist alleen dat ik een ruimere keuken wilde en het allemaal een beetje rustig wilde houden. Ik ben bijvoorbeeld niet zo van de bovenkastjes. Behalve dat ik dan mijn hoofd voortdurend stoot, maakt het je keuken ook meteen heel vol”, vertelt Van der Dam. Gelukkig trof hij een behulpzame adviseur, bij wie hij voor een kennismakingsgesprek aan tafel schoof. „Dat was een slimme actie. Mocht je ooit een nieuwe keuken willen en eigenlijk geen duidelijk beeld hebben van wat je wilt, ga naar een goede keukenzaak waar ze de tijd voor je nemen en laat je adviseren”, tipt hij. LIEVER GEEN POESPAS Zelfs voor een topkok was het advies van de medewerker meer dan welkom. Van professionele snufjes weet Van der Dam dan misschien wel alles, met de huis-tuin-en-keukenapparatuur is hij wat minder bekend. „In het kennismakingsgesprek onderzochten we samen wat mijn vrouw en ik precies zochten.” Dat was een grappig moment, blikt Van der Dam lachend terug. „Natuurlijk ging onze adviseur er- van uit dat ik de gekste technische snufjes wilde in- bouwen. Nou, dat was dus niet zo. Integendeel: ik vind het belangrijk dat je niets mist, maar ik wil ook geen apparaat te veel hebben staan. Dat geeft alleen maar rommel. Het gesprek ging dus al snel over wat we níet nodig hadden. Mensen hebben altijd het ge- voel dat ze van alles nodig hebben, maar dat is vaak helemaal niet zo.” Bij Van der Dam hoef je dus niet aan te komen met warmhoudlades en drie koelkasten. „Het fijne aan deze keukenadviseur was dat hij niet eens probeerde om ons allerlei dingen te ver- kopen die we nooit zouden gebruiken. Hij was heel eerlijk en recht voor zijn raap. >>

RkJQdWJsaXNoZXIy NjE5MzE=