Keukenmagazine 2022

I n zijn klassieke roman „Moby Dick“ wijdt de Amerikaanse romanschrijver Herman Melville een heel hoofdstuk aan clam chowder, een dikke mosselsoep uit New England. En terecht, vinden wij, want dit hartige gerecht wordt niet alleen door zeelui op waarde geschat. Het heeft inmiddels zelfs een vaste plaats veroverd op de menukaart van menige traditionele Amerikaanse diner. CLAM CHOWDER – DE MOSSELSOEP UIT MOBY DICK Ingrediënten voor ca. 4 porties • 500 gr. Venusschelpen • 400 gr. aardappels (liefst kruimig) • 1 ui • 100 gr. spek • 30 gr. boter • 2 el bloem • 300 ml melk • 200 ml room • zout • peper • peterselie om te garneren Overige benodigdheden: • zeef Bereidingswijze Was en reinig de schelpen zorgvuldig en kook ze met 250 ml water in een gesloten pan op hoog vuur gedurende ongeveer 5 minuten totdat ze opengaan. • Schud de pan af en toe en gooi schelpen die niet opengaan weg. • Giet het kookvocht van de schel- pen door een fijne zeef. • Schil de aardappelen, was ze, snijd ze in dobbelsteentjes en kook ze ongeveer 15 minuten in gezouten water. • Pel de ui en snijd hem in kleine blokjes. • Snijd het spek in reepjes (of kleine blokjes). • Sauteer de ui en het spek in hete boter. • Bestuif het geheel met bloem en bak het lichtbruin onder regelmatig roeren. • Roer de melk, het schelpenkookvocht en ca. 200 ml water erdoor. • Breng het geheel aan de kook en laat ongeveer 5 minuten sudderen. • Giet de aardappelen af, prak ongeveer de helft ervan met een vork en roer door de soep met de resterende dobbelsteentjes en de mosselen. • Verwarm het geheel kort (niet opnieuw aan de kook brengen!) en roer de room erdoor. • Breng op smaak met zout en peper. • Dien op in soepkommen en bestrooi met gehakte peterselie TIP Serveer dit gerecht in stijl met typische Oyster crackers of decoratief in een uitgehold broodje. 43

RkJQdWJsaXNoZXIy NjE5MzE=