Keukenmagazine 2022

8 Foto’s: Resto van Harte, Philipp Rathmer, Adobe Stock / jackfrog, jchizhe, mizina, iStock / 4kodiak, ANCHASA MITCHELL, Drazen Zigic, Shutterstock / G-Stock Studio VERRE OORDEN ACHTER JE VOORDEUR „Sinds de lockdowns leeft er een nieuw ver- langen naar exotische lekkernijen“, zo weet Hanni Rützler. Maar het invliegen van mango's en allerlei ander tropisch fruit staat op gespan- nen voet met het voornemen om lokaal en milieuvriendelijk te eten. Local Exotics komt met de oplossing voor deze paradox. Gember, paksoi en okrascheuten van de tuinder om de hoek? Papaya's, stervruchten en passievruchten uit Purmerend? Het kan nu allemaal (en zo goed als klimaatneutraal) dankzij innovatieve teelwijzen, technologieën als aquaponics en indoor farming in tropische kassen die regen- water en de restwarmte van glasfabrieken hergebruiken. Haal je groente en fruit vers van de markt, zonder plastic ver- pakking. Doe je boodschappen in bulkwinkels of deel voedsel via food-sharing-platforms. Het zijn allemaal manieren om voed- selverspilling tegen te gaan en "zelfs het hele ontstaan van af- val te voorkomen", aldus Hanni Rützler in haar meest recente Food Report 2022. Naast Zero Waste wint ook cradle-to-cradle aan populariteit. Hierbij worden consumptiegoederen zo ont- worpen dat ze zinvol te recyclen zijn en zo deel uitmaken van een kringloopeconomie. Het principe komt uit de natuur: bio- logische kringlopen produceren immers geen afval – op naar een wereld zonder afval! Zero Waste ETHISCH CORRECT Radicaal kiezen voor karigheid? Nee hoor! De hippe alleseters van Real Omnivores staan open voor de vele nieuwe smaken en voedingsmiddelen die juist ook de moderne voedseltechnologie ons biedt. Voorop staan genieten, het milieu, gezondheid en een zuiver geweten. K E U K E N M A G A Z I N E 2 0 2 2 / / N E W S & S E R V I C E

RkJQdWJsaXNoZXIy NjE5MzE=