Keukenmagazine 2024

113 GEVALLEN SERVET: OPRAPEN OF NIET? Volgens de etiquette moet de gast de situatie niet verergeren door (meestal onhandig) onder de tafel te gaan zoeken naar een gevallen servet. In een goed restaurant is het personeel attent en zal men ongevraagd met een nieuw servet komen. Dat geldt natuurlijk niet voor de pizzeria om de hoek: daar moet je vaak zelf in actie komen en om een nieuw servet vragen. Uitzondering op de regel: een gevallen servet dat mogelijk hinder oplevert voor obers en de overige gasten moet snel worden opgeraapt. Netjes in orde Als het een keer snel moet, is een servetring (hier: in nobele goudtint) handig. Als set bovendien een leuk cadeau-idee voor je gastheer. De puntvorm De puntvorm is een eenvoudige klassieker die enkel, dubbel en zelfs driedubbel gevouwen kan worden – perfect als feestelijke tafeldecoratie. De lelie Ziet er elegant uit, maar vereist ook een beetje handigheid: de „lelie“ is tevens uitstekend geschikt voor speciale gelegen- heden zoals bruiloften. De kaars Wie zegt dat kaarsen alleen op de taart mogen? Gevouwen op een bord vormt dit stoffen sieraad een lichtpuntje op elke verjaardag. Het windmolentje De ideale decoratie voor de zomer is een geraffineerd „windmolentje“. Het brengt een zorgeloos vakantiegevoel op tafel – en vliegt gegarandeerd niet weg. De mijter Rechtopstaand op het bord doet deze variant denken aan het hoofddeksel van een geestelijke. De perfecte vorm voor vieringen met een kerkelijk karakter (zoals een doop). VLOT GEVOUWEN TIP De beschrijvingen van de verschillende vouwtechnieken zijn doorgaans zeer uitgebreid en soms ook wel een beetje lastig. Daarom raden wij je aan de gewenste doe-het-zelf- instructies op te zoeken op YouTube met behulp van de bovengenoemde zoektermen.

RkJQdWJsaXNoZXIy MjMwNzkzOQ==