Keukenmagazine 2024

15 Enrico Gatti Een wittewijnglas met buik is het beste alternatief bij gebrek aan Francia- cortaglazen. Hierin kunnen geur en smaak zich tenminste nog gedeeltelijk ontwikkelen. Kenners zweren echter bij het enige echte Franciacortaglas. Het speciale Franciacorta- glas werd in 2011 ontwikkeld. De klassieke afgeronde tulpvorm beschikt over een nieuw, verlaagd perlagepunt. Zo komen de microbelletjes beter vrij en blijven de geur en de aroma's langer behouden. GLASHELDER verschillende producten en zo moet je ze ook zien.“ Trots vervolgt ze: „De Franciacorta is in staat gebleken om de aandacht op zich te vestigen en zich te handhaven in wijnland. Ze wordt gerespecteerd voor wat zij is: een frisse, droge, aangename wijn met complexe smaakaccenten.“ In 1995 kreeg de Franciacorta dan ook het DOCG-keurmerk voor mousserende wijn, het hoogst mogelijke predikaat. Daarmee geldt Franciacorta als een gecontroleerde en gegarandeerde herkomstbenaming. Haar geheel eigen textuur maakt de Franciacorta geschikt als begeleider van talrijke gerechten. Bij risotto met asperges en burrata, visgerechten, pasta met zeevruchten, wit en rood vlees, kaas en vers fruit – de combinatiemogelijkheden zijn haast onbegrensd. Echt fout kun je het dus niet doen met Franciacorta. Toch heeft Giulia Balzarini nog enkele tips die de smaakbeleving vergroten: „Als dessertwijn zou ik haar niet aanbevelen. Dan loop je het risico dat ze niet tot haar recht komt.” „Ze moet goed gekoeld – rond de acht graden – geserveerd worden,“ legt ze verder uit. „En ik weet het: champagneflutes zien er misschien wel cool uit en laten de wijn flink bruisen, maar door het smalle glas kunnen de aroma's zich niet goed ontwikkelen.“ En dan er is nog een ongeschreven regel: echte kenners laten de kurk niet knallen. Je moet de kurk juist langzaam verwijderen en dan van de mousserende wijn genieten – want Franciacorta is vóór alles een gevoelskwestie. KEUKENMAGAZINE 2024 // REPORTAGE & REIZEN << 7 De volgende generatie: wijnmaker Giulia Balzarini, kleindochter van de oprichter. 8 De Franciacorta Saten 2013 van Enrico Gatti staat bekend om zijn zachtheid en perfecte balans qua frisheid, zoetgehalte en fruitigheid. 9 Het wijnhuis werd in 1975 opgericht en omvat tegenwoordig 21 hectare aan wijngaarden. 10 Zo'n 120.000 flessen worden jaarlijks gebotteld in deze kelders. 6 7 9 10 8

RkJQdWJsaXNoZXIy MjMwNzkzOQ==