Keukenmagazine 2024

104 Maar waar kook je dan? De nieuwe kookplaten overtuigen met maximale flexibiliteit. 5 KOKEN & GENIETEN 42 De duurzame Dutch Cuisine van Sterrenchef Luc Kusters Om een Michelinster te bemachtigen, hoef je geen kaviaar te serveren. Dat bewijst Luc Kusters met zijn restaurant Bolenius. 100 Volop zuigkracht Krachtige afzuigunits creëren een comfortabel klimaat rondom oven en kookplaat. 104 De nieuwe vrijheid in de keuken Moderne kookplaten tonen zich van hun meest veelzijdige kant: van bereidingswijze tot pangrootte. REPORTAGE & REIZEN 12 Een gevoelskwestie Franciacorta is een insider-tip voor kenners van mousserende wijn. 128 Sevilla – nachtelijk genieten De Andalusische metropool lonkt met tapas, flamenco en nog veel meer moois. 60 61 KEUKENMAGAZINE 2024 // LEVEN DOE JE IN DE KEUKEN 1 De bar van massief eikenhout en het houten keukenblok op de hoek vormen een warm contrast met het grijze werkblad en de witte fronten. 2 Achter een discreet verborgen deur bevindt zich de bijkeuken. Daar staan twee extra koelkasten en een vaatwasser. >> 1 2 1 Het centrale punt is het kookeiland met een teppanyaki-grillplaat, twee inductiekookplaten en onzichtbare trogventilatoren. 2 Het pleisterwerk, de vloertegels in betonlook en de antracietkleurige eetkamerset corresponderen met het grijs en zwart van de open keuken. Daarnaast zorgen de decoratieve chromen accessoires voor glansaccenten binnen de uitnodigende sfeer van deze keuken. ALS IK AAN HET FORNUIS STA, VERDAMPT DE DAGELIJKSE STRESS DIRECT. Richard Arends 1 2 DE ONZICHTBARE BIJKEUKEN IS PERFECT BIJ BEZOEK. Myrthe de Jong LEKKER LABORATORIUM VOOR SOCIAAL SAMENZIJN „Onze vorige keuken stond model voor de huidige, maar deze is veel groter en voorzien van de modernste techniek“, aldus Annette Klein en Richard Arends. De wensen van het stel zijn met uiterste precisie doorgevoerd: grijze fronten, verlichte vitrines en de welbewuste afwezigheid van hout kenmerken ook hun nieuwe concept. De uitdaging hierbij was om een verscheidenheid aan apparatuur te integreren zonder afbreuk te doen aan de esthetiek. Hierin zijn ze geslaagd dankzij het doordachte kleurconcept met grijze fronten van polymeerglas met een metallic glans. Deze zijn te openen met discrete metalen handgrepen. Centraal staat het kookeiland met twee inductiekookplaten, een teppanyaki-grillplaat en een verzonken afzuigunit. Daarachter bevindt zich de spoelbak in een nis met zwarte bovenkasten en een mooi afgewerkte schaduwvoeg bij het plafond. In de halfhoge kast ernaast staan de apparaten harmonieus opgesteld: twee ovens – waarvan één ook met magnetron – een warmhoudlade en een koffieautomaat. Verder hoogtepunt is de grote kast die is ingebouwd in een gipswand. Hierin bevinden zich glazen vitrines voor serviesgoed en een wijntemperatuurkast. Daarin staan de drankjes altijd klaar – voor de vele gezellige bezoekjes die Annette en Richard ontvangen in hun nieuwe keuken. HET GEHEIM VAN DE CHEF: EEN VERBORGEN BIJKEUKEN Myrthe en Gerard de Jong, enthousiast gastvrouw en gastheer, hebben de perfecte oplossing gevonden om de creatieve chaos in hun keuken te beteugelen. Een verborgen bijkeukentje is hier het geheim van de chef. „Daar kunnen we de vuile vaat subtiel wegmoffelen na het eten en dan gezellig aan de bar met onze gasten van een espressootje genieten“, zo verklappen ze. Een ervaren meester-timmerman heeft deze onzichtbare bijkeuken voor hen ontworpen door een soort inloopkast in de keukenplattegrond op te nemen. Vanuit de hal kun je via een deur naar binnen en er direct je boodschappen opbergen. Een tweede „geheime deur“ leidt naar de hoofdkeuken. De meubels in deze keuken reiken tot aan het plafond. Het plaatsen was nogal een precisiewerkje met exact 15 millimeter speling aan boven- en onderkant. De apparaten staan op werkhoogte en vormen een elegante zwarte streep in het lichte keukenfront. Ervoor ligt het kookeiland met een rustiek houten bar. De kookplaat ligt naadloos in het grijze keramieken werkblad. Tijdens het koken komt de afzuigunit aan de achterzijde omhoog met een verlichte glasplaat die de luchtstroom afbuigt en spetters opvangt. Alweer zo'n ingenieus ontwerp waaruit blijkt dat Myrthe en Gerard de Jong niet alleen een enthousiaste gastvrouw en gastheer zijn, maar dat hun keuken ook een esthetisch meesterwerk is. NL_K_058_065_MHK_Goldenes_Dreieck.indd 60-61 07.12.23 12:28 58 Onze mooiste keukens overtuigen met hun doordachte planning tot in het kleinste detail. 110 Pannen voor bakken, koken en stomen op het fornuis 42 Om een Michelinster te bemachtigen, hoef je geen kaviaar te serveren. Dat bewijst Luc Kusters met zijn restaurant Bolenius 58 59 „De Gouden Driehoek“ is een prestigeuze verkiezing voor de mooiste keuken van Europa. DIT ZIJN ZE: DE MOOISTE KEUKENS VAN EUROPA KEUKENMAGAZINE 2024 // LEVEN DOE JE IN DE KEUKEN 1 Het betonnen plafond, de gietvloer en de muur in cortenstaal look vormen samen de passende achtergrond voor deze elegante designkeuken. 2 Een koffiemachine en een oven flankeren de wijntemperatuurkast. Als de pocketdeuren gesloten zijn, staan de apparaten subtiel verstopt. 3 De warme houtaccenten en het sfeervolle licht van de afzuigkap zorgen voor een behaaglijke sfeer. 2 1 3 DE MOOISTE >> U itkijkend op de daken van de stad, in een indrukwekkend penthouse met ruim dakterras, heeft Thomas de Jong zijn droomkeuken in loftstijl gerealiseerd. De open leef- en eetruimte met haar grijze gietvloer, cool betonnen plafond en muur in een roodachtige cortenstaal look vormt hiervoor het perfecte decor. CULINAIR GENIETEN IN LOFT-LOOK Middenin de royale ruimte zorgt de keuken voor een donker antraciet accent. Deze elegante tint wordt onderbroken door slim geplaatste houten details en de zachte verlichting van de afzuigkap. Hierdoor ontstaat een aangename feelgood-sfeer. „Ik heb niet zoveel met decoratie en frutsels“, vertelt Thomas. „Alles heeft een vaste plaats. Dat maakt opruimen in deze keuken heel eenvoudig.“ Hoogtepunt van dit strenge designconcept vormen de kasten met pocketdeuren. Zelfs de oven en de koffiemachine worden zo elegant weggewerkt. En ook de deurtjes zelf glijden soepel zijwaarts in hun uitsparingen, zodat ze niet in de weg zitten. De wijntemperatuurkast harmonieert mooi met de algehele sfeer, net zoals de 90 centimeter brede deur links, die toegang geeft tot een bijkeuken met een tweede gootsteen en wasmachine. Ervoor staan het volledig greeploze keukeneiland en de op maat gemaakte eikenhouten eettafel, die precies even lang is. Spoelbak, kraan en kookplaat – alle in diep zwart – versmelten visueel met het donkere keramische werkblad. De afzuigkap is in hoogte verstelbaar en fungeert tevens als hanglamp. Het metalen frame biedt bovendien praktische legruimte. Deze keuken is voor Thomas de perfecte plek om zijn culinaire dromen te verwezenlijken. Zelf zegt hij: „Vooral door de nieuwe apparatuur krijg je zin om nieuwe recepten uit te proberen en vrienden en familie te ontvangen.“ IK HEB NIET ZOVEEL MET DECORATIE EN FRUTSELS. Thomas de Jong NL_K_058_065_MHK_Goldenes_Dreieck.indd 58-59 07.12.23 12:27 DECO & MATERIALEN 50 Alles vers? Goed bewaarde levensmiddelen blijven langer vers en behouden hun smaak en textuur. 110 Koningin van de kookplaat Kookgerei is alles! De perfecte pannen voor braden en garen. NEWS & SERVICE 6 Eetlustopwekkers Innovatieve ideeën maken de bereiding en inname van voedsel tot een zinnelijke ervaring. 132 Kitchen Stories Interessante keukenweetjes Colofon KEUKENS VAN ECHTE EXPERTS 72 Laat je inspireren Zo ziet een perfect ontworpen keuken eruit.

RkJQdWJsaXNoZXIy MjMwNzkzOQ==