Keukenmagazine 2024

68 STEEN Elk natuurstenen werkblad is uniek en heeft zijn eigen geschiedenis: er is er dus maar één van op de hele wereld. Er wordt onderscheid gemaakt tussen harde en zachte natuursteen. Met zijn poreuze structuur en hoge kalkgehalte, behoort marmer tot die laatste categorie. Zuren en oliën zullen dus meestal permanente sporen nalaten. Hierdoor krijgt het een patina; daar moet je van houden. Leisteen, kwartsiet en graniet zijn juist goed bestand tegen bijtende substanties of kleurstoffen zoals azijn, citroensap of rode wijn. Natuursteen is in principe krasbestendig, maar gebruik wel een snijplank. Zo voorkom je schade aan het werkoppervlak én botte messen. KEUKENMAGAZINE 2024 // LEVEN DOE JE IN DE KEUKEN KERAMIEK Marmer, steen en ijzer kunnen breken... keramiek niet! Werkbladen van dit materiaal beschikken over alle belangrijke bestendigheid die nodig is voor dagelijks keukengebruik: keramiek is hittebestendig, vuurvast en zelfs bestand tegen zuren. Keramiek wordt op hoge temperatuur vervaardigd, kan bijna elke look aannemen – van natuursteen tot hout – en komt in verschillende kleuren. Dankzij de niet-poreuze matte of glanzende coating kan vuil er niet in doordringen, maar glijdt het er gewoon af. Zelfs bij blootstelling aan zonlicht behoudt keramiek haar oorspronkelijke schoonheid zonder sporen van veroudering. Er is haast geen ander keukenmateriaal dat zo bestendig is – zelfs met een vlijmscherp mes kun je direct op het werkoppervlak snijden. Foto’s: PR

RkJQdWJsaXNoZXIy MjMwNzkzOQ==