Keukenmagazine 2024

29 Good morning England 1.200 calorieën: dat is bijna 60 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor een volwassen man. Hiermee wint het Full English Breakfast op z'n sloffen de titel ‘voedzaamste ontbijt van de wereld’. Het klassieke breakfast begint met ontbijtgranen en jus d’orange. Daarna volgen nog knapperig spek, varkenssaucijsjes, champignons en black pudding, een bloedworst gemaakt van varkensbloed, havermout, uien, bloem en kruiden. Voor wie toch nog een excuusgroente zoekt is er gegrilde tomaat in combinatie met baked beans, witte bonen in tomatensaus. Twee eieren mogen natuurlijk niet ontbreken, naar keuze gekookt, geroerd, gebakken of gepocheerd. En vind je dit allemaal toch nog wat magertjes? Dan bestel je gewoon nog wat gebakken niertjes en kippers, warme gerookte haring. En dan als afsluiter een sneetje bruine of witte toast met gezouten boter en bittere sinaasappelmarmelade. Bij dit alles wordt zwarte thee gedronken. Natuurlijk willen niet alle Britten elke dag zo'n machtig ontbijt. Er zijn dus ook lichtere alternatieven, bijvoorbeeld een kom porridge, oftewel havermoutpap. De massieve bar lijkt wel op het kookschiereiland te steunen en zorgt zo voor extra oppervlak. Hiermee ontstaat een comfortabele plek voor kijkers bij het koken en voor de eerste kop koffie van de dag. V oorkeuren en gewoonten zijn zo verschillend als de mensen aan wie je het vraagt. Op de vraag „Wat eet jij als ontbijt?“ komen vaak de meest bizarre antwoorden. Van een rauw ei in een glas en zelfgemalen meergranenpap tot leverworst op toast, bestreken met een dun laagje noten-nougatpasta – ze komen allemaal voorbij. En daarbovenop komen nog de regionale verschillen – voor de één is het ontbijt de hoofdmaaltijd van de dag, voor de ander is een kop zwarte koffie voldoende maagvulling in aanloop naar een lekker lange lunchpauze. Maar wat je voorkeur ook is: het plezier zou maar half zo groot zijn zonder je favoriete plek om je eraan over te geven. Dat kan in je eentje zijn, met z'n tweeën of in gezinsverband, voordat iedereen weer uiteen stuift om op tijd op kantoor, school of de fitness te komen. De eettafel kan zo'n plek zijn: een vrijstaande keukentafel of juist de bar van je kookeiland. Daar heb je koffiemachine, koelkast en servies binnen handbereik en hoef je 's ochtends geen tijd te verspillen aan tafel dekken en afruimen. Doe dus vooral wat je prettig vindt. Net als op je bord. Een waarheid als een koe: een comfortabele eetkamerstoel nodigt uit tot lang tafelen. Met zijn zachte zitting en rugkussens is dit de ideale stoel voor uitgebreid dineren.

RkJQdWJsaXNoZXIy MjMwNzkzOQ==