En toen was er licht – Alles over de juiste keukenverlichting
De tijd dat licht in de keuken -al dan niet in de vorm van een enkele hanglamp- slechts een hulpmiddel was, is al lang vervlogen. De lichtbronnen van vandaag de dag dienen niet alleen meer voor optimale belichting tijdens het bereiden van maaltijden, maar ze zorgen ook voor een heerlijke sfeer.
Keukenverlichting combineert functionaliteit met een gevoel van warmte. Zeker nu de donkere dagen weer voor de deur staan zorgt verlichting voor de juiste stemming tijdens de heerlijke avonden met vrienden en familie. In deze blog leest u alles over verlichting in de keuken en hoe dit het beste toe te passen is om de gewenste sfeer te creëren. Zo worden de gure herfst- en winteravonden ineens een stuk aangenamer.
Allesomvattend lichtplan
Allesomvattend lichtplan De verlichting van de keuken bestaat eigenlijk uit drie elementen: de algemene verlichting (basisverlichting), de taakverlichting (werkverlichting) en de sfeerverlichting. Overigens kunnen die laatste twee goed samengevoegd worden, daar de lichtbronnen van tegenwoordig voor beiden soorten verlichting zorgen.
De eerste stap voor het creëren van het juiste licht in de keuken, is dan ook door het maken van een allesomvattend lichtplan. In dit plan staan alle wensen m.b.t. licht beschreven en worden alle onderdelen van de keuken uitgetekend met bijbehorende verlichting (denk aan het plafond, de vloer, de muren en de binnen-, boven- en onderkant van de kastjes).
Basisverlichting
Als basisverlichting gaan we uit van de lichtpunten aan het plafond, waarbij een geïntegreerde diffusor zorgt voor een gelijkmatige verspreiding van het licht. Alternatieven hiervoor zijn bijvoorbeeld ingebouwde spotjes of zgn. ‘downlights’, die het licht op bepaalde punten richt en zo structuur aan de keuken geeft.
Een elegantere en modernere oplossing is door het plaatsen van indirecte plafondverlichting in de vorm van led-strips. Hiermee wordt, vanaf de bovenkant van de keukenkasten, het plafond op sfeervolle wijze verlicht. Iets dat overigens over de hele breedte van de keuken kan worden geplaatst om een nóg intensere sfeer neer te zetten.
Nieuw licht op de kasten
Innovaties op het gebied van verlichting zijn tegenwoordig vooral te vinden rondom de keukenkasten en muren. Opbouw-, inbouw- of onderbouwsystemen zijn geschikt om de gewenste lichtstemming te creëren dankzij de dimmogelijkheden. Nog comfortabeler wordt het wanneer de lichtbronnen in huis zijn geschakeld en u, door middel van een afstandsbediening of uw telefoon, de juiste sfeer kunt creëren die past bij de avond.
Helemaal mooi wordt het wanneer het licht in samenhang met de materialen wordt geïnstalleerd en ze een bijzonder tafereel vormen, zoals bijvoorbeeld bij licht en glas. Door het doorschijnende licht (bijvoorbeeld in de bodem van een kast) worden de muur of nis bij het verlichtingsconcept betrokken en accentueert u uw keuken.
Koken zonder schaduw
Voor het werkblad en de kookzonde geldt dat het aanwezige licht nooit helder genoeg kan zijn. Hiervoor zijn de eerdergenoemde downlight een goed idee, omdat ze exact naar het werkblad gericht kunnen worden zonder dat er schaduwen ontstaan. Maar ook ingebouwde led-spots zijn ideaal als werklicht (houd hierbij wel rekening met de optimale afstand van 50 centimeter).
Vloerverlichting
Wilt u een interieurstatement maken? Kies dan voor verlichting in de bodem van keukenmeubels die de vloer verlichten. Kleine led-spots op voethoogte creëren vanuit een ongebruikelijk perspectief bepaalde accenten die sfeer verhogend werken. “Laat u ze ’s avonds branden, dan wijzen ze u de weg in de duisternis.”
“Laat u ze ’s avonds branden, dan wijzen ze u de weg in de duisternis.”
Kleurtemperatuur
Welke kleur past bij de sfeer die u wilt neerzetten, hangt af van de temperatuur van de verlichting. De leds van vandaag de dag bieden een brede range aan verschillende kleurtemperaturen, zodat u nooit in koud, ongezellig tl-licht hoeft te dineren. Want dat verlicht dan wel goed, het is ook ideaal… om de stemming te breken. Nee, de verlichting van nu kent gelukkig warme tinten die een aangenaam en kleurecht licht geven. En ook hiervoor geldt dat u ze zonder probleem met uw telefoon kunt aanpassen naar het moment.
Wist u dat…: …de kleurweergave-index voor het werkblad en de kookzone minimaal CRI 90 moet bedragen? Dat garandeert dat u namelijk dat u in het warme, witte licht de kwaliteit van levensmiddelen goed kunt beoordelen.
Professioneel lichtplan
In de showrooms van MHK KeukenExpert kunt u alle soorten verlichting aanschouwen: van warme, sfeervolle ledverlichting tot optimale werkverlichting. Kom daarom snel langs om deze glinsteringen in de duisternis te ervaren. Bovendien kunnen onze adviseurs u direct van alle info voorzien omtrent het energieverbruik én kunnen ze, samen met u, een passend lichtplan voor uw keuken opstellen.
- 23.08.2024 Negen voordelen van een MHK KeukenExpert
- 01.08.2024 Alles over de hoekkeuken
- 01.07.2024 De buitenlandse (smaak)invloed op de Nederlandse keuken
- 02.05.2024 De kwaliteit van Duitse keukens