Ventileren in de keuken

Waarom is dit belangrijk en wat levert het op?

Duurzaamheid is al lang geen onbekende term meer in huis. We willen weten waar ons eten vandaan komt, hoe keukenapparatuur wordt ontwikkeld en welke (natuurlijke) materialen  verwerkt zitten in keukenfronten en -werkbladen. Maar zo scherp als we naar onze gezondheid en duurzaamheid kijken, zo onderbelicht blijft de aandacht voor de lucht die we in huis inademen -en dan met name in de keuken.

Frisse lucht en ventilatie in de keuken is namelijk niet enkel een kwestie van het afzuigsysteem aanzetten of het raam openzetten, het is een cruciaal element voor een gezond en comfortabel leefklimaat. In deze blog gaan we dan ook dieper in op het belang van goede luchtkwaliteit in de keuken én benoemen we de voordelen van bepaalde afzuigsystemen en inductiekoken.

Kookdampen en -geuren

Een van de meest voor de hand liggende redenen waarom ventilatie in de keuken belangrijk is, heeft te maken met het vrijkomen van kookdampen en -geuren. Tijdens het koken (met name op gas) komen verschillende deeltjes vrij, zoals vet, waterdamp en geuren. Deze kunnen niet alleen een onaangename geur in de keuken achterlaten, maar ze verspreiden zich ook door het hele huis. Vaak heeft u dit zelf niet door, totdat u ineens boven komt en de geur van eten ruikt.

“Vaak heeft u dit zelf niet door, totdat u ineens boven komt en de geur van eten ruikt.”

Kookdampen bevatten namelijk niet alleen geuren, maar ook vocht. En wanneer dit vocht niet goed wordt afgevoerd, kan het zich ophopen op muren, plafonds en andere oppervlaktes -de ideale omstandigheden voor schimmelvorming. Totaal niet gewenst en bovendien ook erg ongezond.

Inductiekoken

Inductiekoken kan hierin een uitkomst bieden, omdat deze -in vergelijking met koken op gas- aanzienlijk minder schadelijke stoffen produceert. Gasfornuizen kunnen tijdens het koken koolmonoxide en stikstofoxiden produceren, wat bij langdurige blootstelling hieraan gezondheidsproblemen kan opleveren.

Inductiekookplaten genereren echter geen verbrandingsgassen en dragen daarom bij aan een schonere en gezondere kookomgeving. De vermindering aan schadelijke stoffen draagt tegelijk bij aan het belang van ventilatie, omdat de luchtkwaliteit wordt verbeterd door de afvoer van vrijgekomen kookdampen.

 

Optimale ventilatie d.m.v. afzuigsysteem

Naast de voordelen van inductiekoken, is het ook belangrijk om te kijken naar de verschillende afzuigsystemen waarmee een optimale ventilatie in de keuken wordt gewaarborgd. Een effectieve afzuigkap of ventilatiesysteem is in staat om deze deeltjes snel en efficiënt af te zuigen, wat resulteert in een frisse en gezonde binnenomgeving.

Op de bank wegdromen bij de reisverhalen van MHK KeukenExpert? Of inspiratie voor uw nieuwe keuken opdoen? Vraag dan ons gratis Keukenmagazine aan. Boordenvol culinaire reizen, keukeninspiratie en heerlijke recepten.

Vraag het Keukenmagazine aan

Steeds meer inductieplaten zijn uitgerust met geïntegreerde afzuiging . Deze systemen zuigen de kookdampen direct af bij de bron, waardoor ze geen kans hebben zich te verspreiden door uw keuken. Bovendien is het een esthetisch aantrekkelijke- en ruimtebesparende oplossing, omdat er geen (hangende) afzuigkap nodig is. Benieuwd naar de mogelijkheden? Bekijk ze allemaal bij een MHK KeukenExpert bij u in de buurt.

Showroom vinden

Maar ook hangende afzuigsystemen werken goed wanneer het draait om het afvoeren van (verontreinigde) lucht. Doordat ze direct boven de kookplaat zijn geplaatst, trekken ze de kookdampen omhoog en voeren deze meteen, via het buizensysteem, naar buiten. Het kan ook zijn dat er een intern filter is ingebouwd, waarmee de lucht wordt gezuiverd en vervolgens als schone lucht wordt teruggeblazen in de keuken.

Denk bij een nieuwe keuken dan ook altijd na over het type afzuigsysteem dat bij uw situatie past. Welke keukenindeling heeft u? Welke kookbehoeften zijn er en op welke wijze kookt u het liefst? Onze adviseurs kunnen u hierbij helpen, want zij weten als geen ander dat adequate ventilatie het risico op schimmelvorming, nare geurtjes en vette stoffen minimaliseert.

“Onze adviseurs kunnen u hierbij helpen, want zij weten als geen ander dat adequate ventilatie het risico op schimmelvorming, nare geurtjes en vette stoffen minimaliseert.”

 

Tips voor een gezonde kookomgeving

Wij delen graag vijf praktische tips waarmee u effectief kunt ventileren tijdens het koken:

  1. Koken met deksel: Door deksels op pannen en potten te plaatsen tijdens het koken, blijven geurdampen ‘gevangen’ in de pan en kunnen ze zich niet verspreiden in de ruimte. Haalt u het deksel eraf? Zet dan eerst de afzuigkap een standje hoger, zodat de lucht direct wordt afgevoerd.
  2. Bevorder natuurlijke luchtstroom: Zorg ervoor dat ramen en deuren openstaan tijdens het koken. Door een natuurlijke luchtstroom te bevorderen, worden kookgeuren verdreven en de lucht in huis op natuurlijke wijze vernieuwd.
  3. Neutraliseren van geuren: Plaats geur-absorberende materialen in de keuken, zodat ongewenste geurtjes worden geneutraliseerd. Denk bijvoorbeeld aan een schaaltje met baking soda, verse citroen- of sinaasappelschillen of koffiebonen. Door deze op ‘strategische’ plekken in de keuken te plaatsen, wordt ongezonde lucht direct geabsorbeerd.
  4. Schoonmaken van de filters: Reinig regelmatig de filters van de afzuiginstallatie. Vette en vuile filters verminderen de efficiëntie van de afzuiging en zal dus minder efficiënt de geuren afvoeren.
  5. Gebruik van kruiden en specerijen: Kook met geurige kruiden en specerijen om aangename aroma’s toe te voegen aan uw gerechten. Verse kruiden zoals basilicum, tijm en rozemarijn kunnen helpen om nare geurtjes te maskeren en uw keuken van een natuurlijke, frisse geur te voorzien.

Meer weten over slimme keukenapparatuur? Kom langs bij MHK KeukenExpert en onze adviseurs vertellen u er alles over.

Showroom vinden

Op de bank wegdromen bij de reisverhalen van MHK KeukenExpert? Of inspiratie voor uw nieuwe keuken opdoen? Vraag dan ons gratis Keukenmagazine aan. Boordenvol culinaire reizen, keukeninspiratie en heerlijke recepten.

Vraag het Keukenmagazine aan