Een kijkje in de vegan keuken – Gevarieerd en uitgebreid
Mensen worden zich steeds bewuster van wat ze (niet) eten en het is dan ook geen verrassing dat de ‘vegan keuken’ steeds verder oprukt. Niet alleen duiken er in allerlei steden vegan restaurants op, ook bij steeds meer mensen thuis worden steeds meer vegetarische of veganistische gerechten gekookt.
Om u te laten zien dat plantaardig eten veel meer omvat dan enkel konijnenvoer, nemen we in deze blog een kijkje in de vegan keuken. Maar dat niet alleen, we delen ook verschillende tips en twee overheerlijke recepten waardoor u met eigen ogen (en smaakpupillen) ziet dat vegan ook erg lekker kan zijn.

Opkomst van vegan
In een paar jaar tijd is het veganisme uitgegroeid van een hobby voor groene alternatievelingen tot een hippe kooktrend. In Amerika houden Hollywoodsterren als Brad Pitt en Natalie Portman en politici als Bill Clinton en Al Gore er al langer een veganistische levensstijl op na en in Duitsland eten ongeveer 1,2 miljoen mensen alleen nog maar producten die vrij zijn van dierlijke bestandsdelen. Maar ook in ons eigen landje gaan vegan kookboeken als warme broodjes over de toonbank, worden er veganistische supermarkten geopend en omarmen Nederlanders deze levensstijl meer en meer.
“In Duitsland eten ongeveer 1,2 miljoen mensen alleen nog maar producten die vrij zijn van dierlijke bestandsdelen.”

Pure smaak
De redenen om veganist te worden zijn erg divers en variëren van het zich betrokken voelen tot dierenwelzijn en een duurzame levenswijze, tot simpelweg gezonder en caloriearmer te eten. Maar wel met een gemene deler, namelijk de pure smaak. Creatieve, gevarieerde gerechten boordevol intense aroma’s staan centraal in de moderne, veganistische keuken en doen ook menig vlees- en viseter het water in de mond lopen.

Slim koken in de stoomoven
Stoomkoken is bijzonder populair onder veganisten. Alle waardevolle voedingsstoffen en delicate smaken van groenten blijven optimaal behouden bij deze oeroude gaartechniek. De celstructuur van het voedsel verandert niet, waardoor de smaak, het uiterlijk en de textuur intact blijven. Bovendien bevatten gestoomde producten tot vijftig procent meer vitamines dan gebakken bereidingen.
Daarnaast is stoomkoken praktisch en tijdbesparend: u legt de ingrediënten in het mandje en de stroomoven doet vervolgens de rest. De combinatie tussen stoom en hete lucht maakt het ook mogelijk om brood en gebak te bereiden zonder toevoeging van eieren. De stoom zorgt namelijk voor een goudbruin korstje.
Vers uit de koelkast
Voor gezondheidsbewuste veganisten gaat er niets boven vers fruit, groenten en salades. Daarom mogen koelkasten met een vershoudzone of zgn. ‘biofresh-zone’ niet ontbreken in een veganistische keuken. Groenten, fruit en salades blijven langer vers, fris en knapperig dankzij de hogere luchtvochtigheid op deze plekken en unieke smaken blijven behouden.
Een, niet geheel onbelangrijk, bijkomend voordeel van deze koelkasten is dat ze energiezuinig zijn. Dat sluit naadloos aan op een vegan lifestyle. Door het lage stroomverbruik hebben ze weinig impact op onze omgeving én doordat groenten en fruit langer houdbaar blijven hoeft u minder vaak naar de supermarkt. Zo snijdt het mes aan twee kanten.

Recept 1: Couscous met granaatappelpitjes en pompoenschijfjes
Ingrediënten:
- 1 kleine pompoen
- 2 stengels bleekselderij
- 1 grote ui
- 150 gr wortelen
- 1 granaatappel
- 60 gr walnoten
- 4 el olijfolie
- 300 ml groentebouillon
- 200 gr couscous
- 2 takjes rozemarijn
- 1 teentje knoflook
Bereiding:
- Was de pompoen en snijd deze in dunne plakjes;
- Schil de ui en wortelen en snijd ze klein;
- Was de bleekselderij goed schoon en snijd in stukjes;
- Klop de pitjes uit de granaatappel;
- Hak de noten grof;
- Verwarm 2 eetlepels olijfolie in een grote pan en laat de ui, wortelen en bleekselderij vijf minuutjes stoven. Voeg de noten en groentebouillon toe en laat het rustig opkoken. Roer vervolgens de couscous er doorheen, haal de pan van het vuur en laat het 10 minuten stomen met een deksel op de pan. Bak vervolgens de pompoenschijfjes samen met de knoflook en rozemarijn in de resterende olijfolie. Voeg citroensap toe en bestrooi met peper en zout naar smaak. Meng tot slot de granaatappeltjes met de couscous.

Recept 2: Frambozengranola
Ingrediënten:
- 3 el boter
- 200 gr havervlokken
- 200 gr speltvlokken
- 25 gr gepofte amarantzaadjes
- ½ vanillestokje
- 40 gr zonnebloempitten
- 50 gr grof gehakte pecannoten
- 50 gr grof gehakte paranoten
- 3 el esdoornsiroop
- 80 gr diepgevroren frambozen en 80 gr verse frambozen
- 150 ml sojamelk (of amandel- of havermelk)
Bereiding:
Verwarm de heteluchtoven op 130 °C en bedek twee bakplaten met bakpapier. Smelt de boter in een steelpannetje en meng ondertussen alle ingrediënten (behalve de frambozen) in een grote kom. Giet de boter erbij en meng het door elkaar. Verdeel het mengsel vervolgens gelijkmatig over de bakplaten en laat ca. dertig minuten goudgeel roosteren in de oven (af en toe even roeren). Laat het geheel hierna afkoelen en meng de vruchten er doorheen. Schenk 50 gram van het mengsel in een glas, giet de melk er overheen en versier het geheel met verse frambozen.

- 01.10.2024 Terug van weggeweest: de witte keuken
- 01.08.2024 Alles over de hoekkeuken
- 01.07.2024 De buitenlandse (smaak)invloed op de Nederlandse keuken
- 03.06.2024 Culinaire reizen: Het karakter van streetfood