Leven en werken in de keuken

Tips om van uw keuken een fijne werkplaats te maken

De keuken is al lang geen saaie omgeving meer. Er wordt in geleefd en alle dagelijkse verhalen komen er samen. We mogen met recht stellen dat de keuken inmiddels tot een centrale ontmoetingsplek in huis is verheven. Zeker na de afgelopen jaren, waarin voor een groot deel het coronavirus, het thuiswerken tot de nieuwe norm heeft verheven.

Maar om goed te kunnen werken thuis, wilt u het liefst een omgeving om u heen waarin u uzelf prettig voelt, comfortabel kunt werken en -laten we eerlijk zijn- snel uw koffiebeker kunt vullen. De keuken is hier dan ook de uitgelezen plek voor. Om ervoor te zorgen dat uw keuken helemaal klaar is om in geleefd en gewerkt te worden, zoomen we in deze blog dieper in op verschillende mogelijkheden om uw keuken ook om te toveren tot een perfecte thuiswerkplek.

Leven en werken in de keuken

Creëer je eigen omgeving

Het mooie van thuiswerken, is dat u zelf de inrichting kunt bepalen -u bent vrij om een sfeer te creëren die bij u past. Mensen hebben de neiging om in de eerste instantie de situatie op kantoor na te bootsen, terwijl dat helemaal niet hoeft. U bent namelijk veel productiever in een omgeving die ongedwongen en warm aanvoelt. Organiseer bijvoorbeeld uw eettafel, bar of kookeiland zoals u zelf wilt, kies uw favoriete muziek en geniet tijdens het werk van uw eigen, verse koffiebonen.

Leven en werken in de keuken

Betrokken bij werk én gezin

Een leefkeuken, de term zegt het eigenlijk al: een plek om te koken, te leven en tegenwoordig ook te werken. Heeft u een kookeiland in de keuken? Dan zit u goed, want een kookeiland is niet alleen erg mooi om te zien, het leent zicht ook perfect voor thuiswerken. U hebt een groot werkoppervlak voor werk gerelateerde spullen en wanneer de werkdag erop zit, ruimt u het eenvoudig op in een van de vele lades die het blok rijk is. Zo wordt uw keuken weer ‘gewoon’ een leefkeuken. Maar u kunt ook een bar, grote eettafel of een brede (en verhoogde) vensterbank gebruiken om aan te werken. Op deze manier blijft u toch betrokken bij alles wat er zich afspeelt in de woonkeuken, en kunt u tegelijkertijd berichten en e-mails beantwoorden.

Zelf uw keuken opnieuw stylen met een speciale plek erin voor de laptop of computer? Gebruik onze Online Keukenplanner! Hiermee ziet u in een handomdraai hoe de keuken van uw dromen eruit komt te zien.

Online keukenplanner

Juiste houding met goed licht

Bij thuiswerken zijn drie dingen het allerbelangrijkst: een goed zitoppervlak met rugsteun, een werkoppervlak op de juiste hoogte en goed licht. Heeft u slimme verlichting in je keuken? Maak er gebruik van en kies een stand waarbij u uzelf het beste kunt concentreren. Bent u geneigd om de hele dag te blijven zitten op je stoel? Durf ook eens staand te gaan werken aan de bar of het kookeiland. Dit is niet alleen goed voor het lichaam, maar ook voor uw creatieve brein. Hoe raar het ook klinkt, staand werken brengt nieuwe inzichten teweeg.

"Bent u geneigd om de hele dag te blijven zitten op je stoel? Durf ook eens staand te gaan werken aan de bar of het kookeiland."

Is uw eettafel niet hoog genoeg om staand te werken of krijgt u last van uw rug als u continu voorovergebogen naar uw laptop zit? Wees creatief en gebruik een stapel tijdschriften, boeken of een laptopsteun om deze te verhogen. Of gebruik een oud fruitkistje, maar eet dan ook meteen het fruit op voor uw dagelijkse portie vitamines. En tot slot: gebruik altijd een losse muis en toetsenbord, zodat u niet gebonden bent aan de kleine trackpad.

Beweeg voldoende

Wanneer u thuiswerkt, bent u waarschijnlijk snel geneigd urenlang in dezelfde houding te zitten. U wordt immers veel minder afgeleid dan op kantoor. Toch is voldoende bewegen erg belangrijk en heeft het ook nog eens een positief effect. Kies bijvoorbeeld een vast moment op de dag dat u even een frisse neus gaat halen, een boodschap gaat doen of de ramen gaat lappen. Voel uzelf dan ook absoluut niet bezwaard, want op kantoor bent u ook niet continu aan het werk.

Leven en werken in de keuken

Zorg voor gezonde lucht

Wanneer u thuiswerkt zit u vaak lang aan tafel, terwijl u op kantoor juist tijdens de lunchpauze een rondje gaat wandelen. Om ervoor te zorgen dat u toch voldoende frisse, gezonde lucht hebt tijdens het thuiswerken, is een goede ventilatie onmisbaar. Zet regelmatig de ramen op een kier en voel de schone lucht langs u drijven.

“Zet regelmatig de ramen op een kier en voel de schone lucht langs u drijven.”

Maar wist u dat planten ook erg goed helpen voor een gezond binnenklimaat? Kamerplanten zetten via fotosynthese koolstofdioxide om in zuurstof, verdampen water en verhogen op die manier de luchtvochtigheid in huis. En alsof dat nog niet voldoende is, zijn ze ook nog eens in staat om schadelijke stoffen uit de lucht te halen. Bekende kamerplanten zijn de lepelplant, varen, vrouwentong en natuurlijk de aloë vera. En wist u dat planten ook een ontspannen werking hebben? Zo bent u nog beter gefocust op je werk.

Op de bank wegdromen bij de reisverhalen van MHK KeukenExpert? Of inspiratie voor uw nieuwe keuken opdoen? Vraag dan ons gratis Keukenmagazine aan. Boordenvol culinaire reizen, keukeninspiratie en heerlijke recepten.

Vraag het Keukenmagazine aan