Showen of verstoppen?

Worden open kasten de nieuwe bovenkasten?

In de praktijk blijkt het vaak een lastige keuze voor veel mensen tijdens het ontwerpen van een nieuwe keuken: kiest u voor gesloten bovenkasten of juist voor gedurfde, open kasten met legplanken? Beide oplossingen hebben zo hun voor- en nadelen.

In deze blog leggen we de verschillen uit tussen bovenkasten en open kasten in uw keuken. Daarnaast laat Maren Riekmann (binnenhuisarchitecte) haar licht schijnen over deze vraag en geeft ze tips hoe beide varianten het beste gebruikt kunnen worden.

Showen of verstoppen?

De keuze voor bovenkasten

Bestek, serviesgoed, pannen, keukenapparatuur, etenswaren: in uw keuken moet het allemaal een plaats krijgen. Als het gaat om het creëren van de nodige bergruimte, zijn veel mensen geneigd te kiezen voor bovenkasten. Deze multifunctionele meubels hebben drie grote, praktische voordelen: ze bieden veel opbergruimte voor glazen, borden en ander serviesgoed, ze hangen aan de muur wat oppervlakte scheelt en er kan vaak inbouwapparatuur in geplaatst worden zodat deze netjes weggewerkt is.

Zeker bij de wat kleinere keukens kan het functioneel zijn om de volledige hoogte te benutten en bovenkasten tot aan het plafond te laten doorlopen. Of te kiezen voor twee of drie rijen bovenkasten waarmee u de opslagruimte vergroot.

"Zeker bij de wat kleinere keukens kan het functioneel zijn om de volledige hoogte te benutten en bovenkasten tot aan het plafond te laten doorlopen."

Showen of verstoppen?

De keuze voor open kasten

Maar zo praktisch als gesloten bovenkasten zijn, zo populair zijn de open kasten op dit moment. Overal op social media ziet u perfect gestileerde exemplaren, waarbij de een nog mooier oogt dan de ander. Zo geeft uw serviesgoed of de zorgvuldig samengestelde selectie van vazen, theeblikken en andere decoratieve accessoires uw keuken ineens een hoop extra charme.

Open kasten zorgen voor een relaxte, levende keuken die doorgaans ook ruimer en eleganter oogt. Op de legplanken kunt u uw favoriete items kwijt en, zeker wanneer u kiest voor speciale tegels op de achterwand, valt de kast extra op. Bovendien zijn open kasten vaak een enige oplossing, zoals bij keukens met een schuin plafond. Meestal bieden open kasten ook meer natuurlijk werklicht dan gesloten bovenkasten, wat de bereiding van uw favoriete maaltijden ten goede komt.

Maar let op: een open kast is alleen écht mooi wanneer deze niet tot de nok wordt volgepropt. Show bij voorkeur dan ook alleen uw favoriete servies en veelgebruikte accessoires. Niet de volledige kruidenverzameling, maar wel die mooie peper- en zoutmolen die u vaak gebruikt. Zo houdt u uw open kast overzichtelijk, ruim en trekt deze de aandacht van uw gasten.

Showen of verstoppen?

Ervaringen van een expert

Liever gesloten bovenkasten of toch een open kast met legplanken? Wij vroegen het aan Maren Riekmann, een binnenhuisarchitect die probeert haar projecten zo gebruiks- en ontwerpvriendelijk op te leveren, waarbij altijd rekening wordt gehouden met het budget.

“Met een kleine keuken heeft u meestal geen keuze, dan zijn bovenkasten een must”, aldus Maren. “Zo’n keuken met kasten tot aan het plafond kan echter wel beklemmend werken en een overvol gevoel geven. Daarom zijn de kleur- en ontwerpkeuzes doorslaggevend. Een combinatie van donkere onderkasten met witte of lichtgrijze hangkasten geeft veel meer lucht (en licht). Een charmant alternatief is bijvoorbeeld de gesloten kasten te combineren met kasten met glazen deuren. Zo kunt u toch nog het nodige verstoppen, terwijl de mooiste glazen en serviesgoed geshowd worden.”

Ze vertelt verder: “Open kasten zijn modern en doen huiselijk aan. Echter zijn ze niet geschikt voor sloddervossen, want ze zien er alleen strak uit als het opgeruimd is vanbinnen. Om het netjes te houden, is het handig om elk voorwerp een vaste plaats te geven. Ik raad mensen dan ook aan om hun accessoires of etenswaren in een open kast zo neer te zetten dat ze een visueel geheel vormen, bijvoorbeeld thematisch of op kleur. Een andere optie is om alleen wit serviesgoed uit te stallen, een klein potje kruiden erbij en twee favoriete kookboeken. Dat ziet er chic, relaxed en sfeervol uit.”

"Open kasten zijn modern en doen huiselijk aan. Echter zijn ze niet geschikt voor sloddervossen, want ze zien er alleen strak uit als het opgeruimd is vanbinnen."

Ervaar het verschil zelf

Ervaar het verschil tussen gesloten bovenkasten en open kasten zelf in de showroom van MHK KeukenExpert. Daar vindt u allerlei varianten in verschillende keukenstijlen, waardoor u inspiratie kunt opdoen en de verschillende mogelijkheden zelf kunt ervaren. Wilt u liever advies van een KeukenExpert? Maak dan een afspraak, zodat we alle tijd voor u vrij kunnen maken.

Op de bank wegdromen bij de reisverhalen van MHK KeukenExpert? Of inspiratie voor uw nieuwe keuken opdoen? Vraag dan ons gratis Keukenmagazine aan. Boordenvol culinaire reizen, keukeninspiratie en heerlijke recepten.
Aanvragen