Zomerse gerechten uit eigen keuken

Het is weer zomer en dat betekent langere dagen, hogere temperaturen en een toenemende behoefte om lekker buiten te zijn. En nog leuker: eindelijk weer heerlijk in de tuin eten. Toch kan het soms lastig zijn om een origineel, gezond recept te bedenken zonder terug te vallen op een standaard salade of groentespies voor de bbq.

Daarom hebben wij vijf bijzondere, zomerse gerechten voor u samengesteld die u gemakkelijk bereidt in de keuken​​​​​​​. Frisse, lichte gerechten met een unieke twist en die ook nog eens erg gezond zijn. Houdt u een beetje ruimte over voor een verkoelend, zoet dessert of een extra glaasje wijn.

1. Marokkaanse kaneelkip

Dit is een zomers gerecht waar we dol op zijn. Gezond en met echte smaakexplosie in de mond. Kaneel wordt vaak gebruikt in zoete gerechten, maar wist u dat deze ook verrassend lekker smaakt in hartige gerechten? Bereid de kipfilet naar eigen smaak in de oven, voeg vervolgens ananas toe vanwege de zoete touch en combineer dit alles met een licht zoute fetacrème. Zo ontstaat er een verleidelijk, spannend diner.

Marokkaanse kaneelkip

2. Comfortfood met ricotta en bramen

Gezond comfortfood wordt steeds populairder. Het is eenvoudig te bereiden en door de healthy touch is het ook nog eens erg verantwoord. Wat denkt u bijvoorbeeld van een broodje (bijvoorbeeld een Italiaanse bol) belegd met geraspte courgette in ricotta en overgoten met een frisse bramendressing? Heerlijk als lunch, maar ook als licht diner.

Tip van MHK KeukenExpert: Door de courgette te raspen, te zouten en uit te laten lekker in een zeef verliest deze veel vocht, waardoor je broodje geen doordrenkt geheel wordt.

Comfortfood met ricotta en bramen

3. Zonnige stamppot

Stamppot in de zomer? Ja, echt waar. U kunt deze oer-Hollandse maaltijd met verschillende frisse groenten maken, zoals rucola, tomaten of snijbonen. Of wat denkt u van stamppot met waterkers, zacht romige geitenkaas en een krokante rundervink? Of vervang de aardappelen voor zoete aardappel en voeg voor een extra zomerse twist wat roomkaas of pesto toe. Zo krijgt dit Nederlandse gerecht een heus Mediterraans tintje.

Zonnige stamppot

4. Avocado-amandelspread op een wrap

Hoe zomers en groen wilt u het hebben? Dit is een enorm verfrissend gerecht met een ongekende hoeveelheid vitamines, goede vetten en juiste mineralen. Rooster de (geblancheerde) amandelen in een klein beetje olijfolie en mix de ze vervolgens met de avocado, Spaanse peper, lente-ui en koriander in uw blender. Voeg wat sushiazijn, peper en zout toe en smeer de spread uit op een volkoren wrap. Leven kort onder de gril en het smullen kan beginnen.

Avocado-amandelspread

5. Teriyaki-burger

Toegegeven, dit is de minst gezonde uit het rijtje, maar wel eentje die thuishoort op ieder zomers menu. Teriyaki is een Japanse kookwijze, waarbij het vlees (of vis) wordt gebakken in sojasaus om er een speciale glans op te krijgen. En omdat deze burger al een intense smaak heeft én past bij de zomerse weekenden, is het een gouden combinatie. Laat de teriyakisaus indikken, kruid het gehakt naar eigen smaak en vorm er mooie burgers van. Grill ze gaar en besmeer ondertussen de knapperige broodjes met knoflookmayonaise. Besprenkel de burgers met de teriyakisaus, leg ze op brood en bedek ze met een flinke plak Roquefortkaas, komkommer en lente-ui .

Tip van MHK KeukenExpert: Druk met uw duim een kuil in het midden van de burger. Hiermee voorkomt u dat de burgers bol gaan staan tijdens het bakken.

Teriyaki-burger

Wilt u meer overheerlijke, zomerse inspiratie opdoen?

Volg onze social media-kanalen en blijf op de hoogte.

Wist u dat ons gratis Keukenmagazine boordevol heerlijke recepten , culinaire reizen en keukeninspiratie staat? Heerlijk om bij weg te dromen in de zon.
Vraag het Keukenmagazine aan
aanverwante artikelen
Keuken­magazine
Keuken­planner