Eten en drinken in Rome

Culinair genieten als de Romeinen

De Italiaanse hoofdstad Rome, ook wel bekend als de ‘Eeuwige Stad’, staat bekend om haar rijke geschiedenis, prachtige architectuur en… haar heerlijke eten. Het eten en drinken in Rome is net zo belangrijk als de bezienswaardigheden en zijn geliefd bij zowel toeristen als de lokale bevolking.

Rome biedt een breed scala een restaurants en trattoria’s in alle prijsklassen, kleine barretjes, koffietentjes en op vrijwel iedere straathoek kunt u zich tegoed doen aan streetfood-gerechten. In deze blog gaan we dieper in op de culinaire scene van deze fantastische stad en leest u hoe u kunt leven zoals de bourgondische Romeinen in vroegere tijden deden.

Keukenblog – Culinaire reizen: Eten en drinken in Rome

Iconische gerechten

Een van de meest iconische gerechten van Rome is ‘spaghetti alla carbonara’. Dit gerecht is gemaakt van spaghetti, guanciale (Italiaanse spek), eieren en Pecorino Romana-kaas. De saus is rijk en romig en u proeft de diepe, intense smaken bij iedere hap. Dit gerecht mag u dan ook absoluut niet missen tijdens uw bezoek aan de stad.

"De saus is rijk en romig en u proeft de diepe, intense smaken bij iedere hap."

Een ander onmisbaar gerecht is ‘Pizza al taglio’. Deze vierkante (of rechthoekige) pizza wordt verkocht per gewicht. U kiest zelf de grootte en het type beleg, waarna u betaalt voor het totale gewicht. Dit is een smaakvolle optie voor een snelle lunch en rappe hap.

Even iconisch als spaghetti en pizza is natuurlijk het Italiaanse ijs, de ‘gelato’. Gelato is romiger, voller en intenser van smaak dan normaal ijs. U vindt in Rome talloze gelateria’s die ieder hun eigen smaken en combinaties hebben.

Keukenblog – Culinaire reizen: Eten en drinken in Rome

Streetfood

Rome is ook de thuisbasis van heerlijke streetfood-gerechten. Wat denkt u bijvoorbeeld van de beroemde ‘Suppli alla Romana’, gefrituurde rijstballetjes met mozzarella en ragù? Lekker knapperig van. Buiten en heerlijk zacht en smeuïg vanbinnen. Andere populaire streetfood-gerechten zijn ‘Porchetta sandwich’ (goedgevulde sandwich met rucola, vlees en saus), de panini (geroosterd Italiaans brood) en de arancini (gefrituurde balletjes met erwten).

Verkoeling op warme dagen

Als het gaat om drinken, dan kunt u in Rome niet om een glas prosecco of spritz heen. Prosecco is een Italiaanse mousserende wijn die vaak wordt gedronken als aperitief. Een spritz daarentegen is een mix van prosecco, Aperol en soda-water en leent zich perfect als verkoeling tijdens een zonnige, warme dag.

"Prosecco is een Italiaanse mousserende wijn die vaak wordt gedronken als aperitief."

Keukenblog – Culinaire reizen: Eten en drinken in Rome

Onze restauranttips

Rome herbergt een groot aantal restaurants, variërend van traditionele Italiaanse trattoria’s tot gastronomische hoogstandjes. Wat ons betreft zijn dit vijf absolute aanraders:

  1. La Pergola
    La Pergola is gelegen op de bovenste verdieping van het Rome Cavalieri Waldorf Astoria-hotel en biedt een adembenemend uitzicht over de stad. Het heeft drie Michelin-sterren en staat bekend om de verfijnde keuken met moderne interpretaties van klassieke gerechten.
     
  2. Roscioli
    Dit restaurant is bekend vanwege haar kazen en vleeswaren en dankzij de selectie van de beste producten uit heel Italië. Daarnaast kent Roscioli een uitstekende wijnkaart en zijn de huisgemaakte, verse pasta’s niet te weerstaan.
     
  3. Ristorante da Enzo al 29
    Gelegen in het levendige Trastevere-district, biedt dit restaurant een authentieke Romeinse sfeer. Hier worden traditionele Romeinse gerechten geserveerd (zoals ‘Pasta alla gricia’ en ‘Saltimbocca alla Romana’) en heeft u volop keuze uit verschillende wijnen.
     
  4. Pipero al Rex
    Pipero al Rex is eigendoor van chef-kok Alessandro Pipero en biedt een verfijne, culinaire ervaring met een focus op seizoensgebonden en lokaal geproduceerde ingrediënten. Het restaurant heeft een Michelin-ster en staat bekend om haar innovatieve keuken.
     
  5. Enoteca La Torre
    Dit restaurant is gelegen in Villa Laetitia, een prachtige villa aan de oevers van de Tiber. Het restaurant biedt een elegante sfeer en een uitstekende selectie van wijnen, overheerlijke Italiaanse gerechten en aansprekende desserts.


In Rome eten en drinken is een ervaring op zichzelf. Het is een stad waar u geniet van de combinatie cultuur en culinair. Dus wanneer u van plan bent deze Italiaanse stad te bezoeken, zorg dan dat uw smaakpupillen klaar zijn om ontdekt te worden. Buon appetito!

Keukenblog – Culinaire reizen: Eten en drinken in Rome
Op de bank wegdromen bij de reisverhalen van MHK KeukenExpert? Of inspiratie voor uw nieuwe keuken opdoen? Vraag dan ons gratis Keukenmagazine aan. Boordenvol culinaire reizen, keukeninspiratie en heerlijke recepten.
Aanvragen