De smaken van Griekenland

Van kruidige souvlaki tot bijzondere wijn

Griekenland is het land van de witte huisjes, eindeloze stranden en natuurlijk heerlijk eten en drinken. Vrijwel iedere streek of eiland heeft zijn eigen specialiteit, maar een ding dat u altijd tegen zult komen is olijfolie. Sterker nog: in Griekenland wordt er per persoon meer olijfolie genuttigd dan waar ook ter wereld. Het is dan ook geen verrassing dat, naast olijven, olijfolie een van de grootste exportproducten van het land is.

In deze culinaire blog  zijn we dan ook afgereisd naar dit prachtige land om de Griekse eetgewoontes en specialiteiten te ontdekken. Want naast olijfolie is er natuurlijk nog veel meer te ontdekken en vooral te proeven. Reist u met ons mee?

Culinaire reizen: De smaken van Griekenland

De eetgewoontes

Eten is een belangrijk onderdeel van de Griekse cultuur en er wordt dan ook vaak de tijd voor genomen. Behalve voor het ontbijt, want dat wordt vaak ‘even snel’ onderweg gehaald richting werk. De andere twee maaltijden, lunch en diner, zijn echter wel erg belangrijk en er wordt dan ook vaak samen met anderen gegeten.

De lunch vindt vaak plaats tussen 12:00u en 15:00u en het diner pas vanaf 21:00u (en liever nog wat later vanwege de warmte). Het liefst eten de Grieken buiten de deur, zoals bij een taverne die in ieder dorp te vinden is. Vaak bestelt men verschillende gerechten die in het midden van de tafel worden gezet, zodat iedereen kan pakken wat hij/zij lekker vindt. Wordt er toch thuis gegeten? Ook dan wordt de tafel vol gezet met allerlei lekkers, want bezoek kan altijd blijven eten.
 

“Wordt er toch thuis gegeten? Ook dan wordt de tafel vol gezet met allerlei lekkers, want bezoek kan altijd blijven eten.”

Dat de Grieken vaak uit eten gaan, heeft er ook mee te maken dat de kosten een stuk lager liggen dan in Nederland. Wel is het zo dat op toeristische plekken de prijzen hoger liggen dan op rustigere locaties. Bent u dus in Griekenland en wilt u genieten van heerlijk eten tegen lage prijzen, kies dan voor een lokale restaurantjes. Hier geniet u van al het lekkers dat Griekenland te bieden heeft, maar dan voor een fractie van de prijs ten opzichte van toeristische plekken.

Culinaire reizen: De smaken van Griekenland

Typisch Griekse gerechten

Wanneer het om eten gaat, heeft elke regio of eiland zijn eigen specialiteit. Toch bestaan er een paar typisch Griekse gerechten: bekende gerechten en minder bekende gerechten.

  • Spanakopita: een knapperig, hartig, klein gerecht dat bestaat uit filodeeg, spinazie en fetakaas;
  • Keftedes: Griekse gehaktballetjes met speciale kruiden, die voornamelijk worden gedoopt in tomatensaus of tzatziki;
  • Tzatziki: een frisse dipsaus die is gemaakt van yoghurt, komkommer, knoflook, dille, olijfolie en citroen. Laat zich heerlijk smaken met pita of vlees;
  • Moussaka: deze ovenschotel bestaat uit aubergine, lamsvlees of gehakt, uien, tomaat, aardappel en een witte bechamelsaus;
  • Souvlaki: dit is Griekenlands bekendste gerecht en bestaat uit een kruidige vleesspies óf een pita met gyros, patat, tomaat, tzatziki en uien;
  • Griekse salade: dit traditionele recept bestaat uit tomaat, komkommer, olijven, uien, olijfolie, feta en paprika. Heerlijk tijdens warme dagen!
  • Psari plata: een gezonde stoofschotel met veel verschillende vis erin verwerkt.
     
Culinaire reizen: De smaken van Griekenland

Griekse dranken

Naast eten zijn er ook typisch Griekse dranken waar men gek op is. Zo doen de locals zich tijdens de (hete) zomermaanden veel tegoed aan frappé, een zoete ijskoffie met een grote schuimlaag.

Een bekende alcoholische drank is natuurlijk Ouzo. Dit drankje heeft een sterke anijssmaak en een alcoholpercentage van 37,5 – 50%. Daarnaast vindt u hier ook raki (‘tsikoudia’ zoals men het op Kreta noemt), een soort evenknie van Ouzo.

Wijn met smaak

Maar het is niet alleen sterke drank die de Grieken graag nuttigen, want ook goede wijnen kunnen ze erg waarderen. De bekendste wijnsoort is de witte Retsina, met haar typerende harssmaak. Het verhaal gaat dat Retsina is ontstaan toen men de amforen waarin de wijn werd bewaard, dichtsmeerde met hars van de Aleppoboom.

Toch zijn er ook veel streekwijnen te vinden en als u tijdens een reis door Griekenland goed kijkt, ziet u verschillende wijnvelden door het land. De meeste hiervan liggen op het schiereiland Peloponnesos, waar vermaarde wijnen als Nemea, Mantinia en de Mavrodapne van Patras vandaan komen. Bent u in Thracië (het gebied in het noordoosten tegen Bulgarije), dan bent u in de eeuwenoude rode wijn-regio van het land waar verschillende (droge) tafelwijnen worden geproduceerd met ieder een unieke, eigen smaak.

“De bekendste wijnsoort is de witte Retsina, met haar typerende harssmaak.”

Culinaire reizen: De smaken van Griekenland
Op de bank wegdromen bij de reisverhalen van MHK KeukenExpert? Of inspiratie voor uw nieuwe keuken opdoen? Vraag dan ons gratis Keukenmagazine aan. Boordenvol culinaire reizen, keukeninspiratie en heerlijke recepten.
Vraag het Keukenmagazine aan
Keuken­magazine
Keuken­planner