Culinaire reis door Berlijn

Van luxe diners tot fantastische vega-creaties

Duitse steden staan niet direct hoog aangeschreven als het om gastronomie en culinair genieten gaat. Maar achter deze deken van waan, schuilt een waar fijnproeversparadijs. Zeker in Berlijn, de Duitse hoofdstad die bekend staat om zijn alternatieve karakter. De stad is rijk aan jonge ondernemers die bezig zijn de nieuwe Duitse keuken op de culinaire wereldkaart te zetten.

Om dit zelf te ervaren, zijn we afgereisd naar deze metropool om kennis te maken met haar eigen ‘foody Kultur’. We proefden in verschillende stadswijken de overheerlijkste gerechten en genoten van de chefs die volop gebruik maken van lokale producten en ingrediënten. Soms met een rauw randje, soms met een deftige touch. Van luxe diners tot fantastische vega-creaties. “Essen Sie die Welt in Berlin”, oftewel: proef de wereld in Berlijn.

Prenzlauer Berg

Volgens velen is Prenzlauer Berg een van de leukste en hipste wijken van Berlijn. De buurt ligt in Oost-Berlijn en stroomde na de Tweede Wereldoorlog leeg. Na de val van Muur was de wijk dan ook erg verlaten en vervallen. Dit bleek echter een paradijs voor kunstenaars en studenten, omdat de (huur)prijzen laag waren en de locatie centraal. Tegenwoordig is Prenzlauer Berg een erg gewilde wijk en wonen hier vooral de hippe jonge ouders en welgestelde inwoners van de stad.

“Dit bleek echter een paradijs voor kunstenaars en studenten, omdat de (huur)prijzen laag waren en de locatie centraal.”

In het hart van de wijk ligt de Kastanienallee, een gezellige straat met een heerlijke sfeer én de oudste Biergarten van de stad. Hier vindt u allerlei hippe cafeetjes, unieke restaurantjes, knusse boetiekjes en sfeervolle zijstraatjes. Een wijk bij uitstek om aan uw culinaire behoeftes te voldoen. Maar ook het Kollwitzplatz is een fijne plek om neer te ploffen, vooral op zondagochtend. Want dan komen de locals brunchen bij Anna Blume.

Kreuzberg

Kreuzberg is een uitgestrekte wijk in Berlijn en kent een rauw verleden. De communistische bouwstijl is nog overal te zien en het is van oudsher een arbeiderswijk. Na de bouw van de Muur had West-Berlijn een tekort aan arbeiders en werd er een overeenkomst getekend met de Turkse overheid. Veel (Turkse) gezinnen verhuisden daarop naar dit deel van de stad, iets dat zijn invloed heeft op de gastronomie van de wijk.

Zo kunt u hier op iedere straathoek kebab en curryworst krijgen en zijn de Turkse slagers rijkelijk aanwezig. Maar bij een wijk als Kreuzberg horen ook bijzondere alternatieven, zoals Kreuzeberger Himmel. Dit is het restaurant van een liefdadigheidsinstelling die asielzoekers helpt te integreren. Er staan Syrische specialiteiten op de kaart, het personeel bestaat uit Irakezen en Afghanen en het eten is er geweldig.

Neukölln

Kreuzberg grenst aan Neukölln, waar vooral hippe Berlijners en expats wonen. Er zijn verschillende restaurants en cocktailbarretjes te vinden en bij iedere straathoek lijkt u een ander werelddeel binnen te lopen.

“Bij iedere straathoek lijkt u een ander werelddeel binnen te lopen.”

Een bijzondere plek is het sterrenrestaurant CODA. Niet omdat het een tweesterrenrestaurant is, maar omdat het alleen desserts serveert. U kunt kiezen uit een vier- of zevengangen menu, waarbij u wordt getrakteerd op ware kunstwerken en unieke smaaksensaties. Denk bijvoorbeeld aan aubergine, die urenlang gekookt is in witte wijn en wordt geflankeerd door pecanijs. Tip: reserveren wordt aanbevolen.

Nog een plek die u niet mag missen in Neukölln, is Industry Standard. Hier geniet u van originele gerechten in een hippe huiskamersetting. Waar het in het weekend druk is voor de brunch, schuiven mensen ’s-avonds aan om gerechten te delen. Ook qua drinken zit u hier goed: op de kaart staan bijzondere natuurwijnen en artisanale bieren en juices.

Mitte

‘Berlin Mitte’ is het centrale deel van de stad. Hier staan onder meer de Brandenburger Tor, het Hauptbahnhof en de wereldberoemde straat Unter der Linden. Vooral rond de Hackescher Markt vindt u verschillende cafés en eetgelegenheden.

Een vreemde eend in deze Duitse stad is Lode & Stijn, een restaurant van twee Nederlanders. Sinds medio 2016 koken zij gerechten met lokale ingrediënten en seizoensgebonden producten. Het restaurant is bekroond met een Groene Michelin-ster en wordt er alleen gebruik gemaakt van natuurlijke producten, ook voor de wijnen en bieren.

Vegan in Berlijn

Ook vindt u in Berlijn verschillende vegetarische restaurants, waaronder Goodies. Hier doet u zichzelf tegoed aan vegan tempeh ‘bacon’, scones, verschillende soorten taarten en gezonde bowls.

Een andere vegan-aanrader is Momos, een erg bekende plek onder locals. Hier eet u biologische, volledige plantaardige dumplings met vegan dips en andere vega-lekkernijen in een relaxte setting.

Wilt u eens ‘anders’ vegan eten? Ga dan naar 1990 Vegan Living, een Vietnamees vegetarisch restaurant. De eigenaren hebben een knusse huiskamersfeer weten neer te zetten, maar dan in Vietnamese stijl met écht geweldig eten.

Op de bank wegdromen bij de reisverhalen van MHK KeukenExpert? Of inspiratie voor uw nieuwe keuken opdoen? Vraag dan ons gratis Keukenmagazine aan. Boordenvol culinaire reizen, keukeninspiratie en heerlijke recepten.
Vraag het Keukenmagazine aan
Keuken­magazine
Keuken­planner