De schoonheid van hout

Keukens voor design-liefhebbers

Het is een van de meest gebruikte natuurlijke materialen in de keuken, dankzij haar veelzijdigheid, accenten en karakter. We hebben het natuurlijk over hout, het prachtige natuurproduct dat zich heerlijk laat combineren in uw keuken en een deken van rust legt over uw keuken.

Het hart van veel design-liefhebbers zal dan ook sneller gaan kloppen bij de combinatie zwarte houtlook, rechtlijnig design, heldere vormen en trendy zwart. En dat is precies waar we het in deze blog over gaan hebben, want dit design samen met groen en een persoonlijke touch maakt dit een keuken om van te dromen.

Keukenblog – De schoonheid van hout

Natuurlijk is het nieuwe chic

Natuurlijke materialen zijn het nieuwe chic. U ziet het op allerlei gebieden, maar voornamelijk voor de keuken en tijdens het koken geldt dit. Maaltijden moeten tegenwoordig niet alleen goed smaken, ze horen ook gezond en ecologisch verantwoord te zijn. We zijn steeds meer op zoek naar puur en onvervalst genieten en hechten veel waarde aan een goede afkomst en bereiding van onze gerechten. De natuur neemt dan ook een haast elementaire positie in bij het ontwerpen van een nieuwe keuken.

Beter leefklimaat

Hout is een van de mooiste materialen die de natuur ons te bieden heeft. Het voelt warm aan, straalt warmte uit en streelt onze ogen. In feite is het de tegenpool van de digitale wereld waarin we leven.

Natuurlijk is hout nooit weggeweest, maar vaak werd een houtlook geassocieerd met landelijke, rustieke keukens. Tegenwoordig staat hout nog steeds voor comfort, maar heeft het veel meer te bieden dan de knusse ‘landhuislook’. Eigenschappen als design, rechtlijnig, stijlvol en modern zijn het natuurproduct niet vreemd.

"Tegenwoordig staat hout nog steeds voor comfort, maar heeft het veel meer te bieden dan de knusse ‘landhuislook’."

Hout is een veelzijdig product, waarmee verschillende effecten worden bereikt door het anders te verwerken en te combineren met andere (natuurlijke) materialen, producten en kleuren. Daarnaast is hout moeiteloos in ieder keukenontwerp toe te passen -ongeacht of het gaat om echt hout of houtfineer. 

Keukenblog – De schoonheid van hout

Zwart met hout, een sterk stel

De warme houtlook komt pas echt tot leven in een zwarte keuken. Zwart is al jaren dé accentkleur in de keuken en wordt gebruikt voor het werkblad, achterwanden, fronten en accessoires. Stijlvolle interieurs maken indruk met hun matzwarte oppervlak en greeploze afwerking. Zelfs de doorgaans traditionele landelijke keukenstijl krijgt een moderne touch dankzij zwart. Zwart geeft diepte aan lichte ruimtes en laat ruimtelijke grenzen vervagen. Daarnaast zorgt het voor drama en koelte, maar ook sensualiteit. En dat laatste komt pas echt tot uiting in combinatie met hout. 

Maar voor wie volledig zwart te ver gaat, is er de lichte tegenpool: wit. Met bijvoorbeeld stralend witte legplanken en werkbladen, creëert u spannende contrasten. Naast elkaar worden deze niet-kleuren opvallend én tijdloos. Combineer dit met houten keukengerei of houten accessoires en er ontstaat een moderne, huiselijke sfeer.

Keukenblog – De schoonheid van hout

Feel good-kleur uit de natuur

Ook bij het kiezen van kleuren is de natuurlijk een eindeloze, prachtige inspiratiebron. Natuurlijke kleuren kalmeren, brengen positieve energie en maken de keuken een ware plek om te ontspannen. Een plek waar u ’s-morgens geniet van uw koffie en ’s-avonds met enthousiasme kookt.

Hiervoor geldt dat hoe helderder de natuurlijke tinten zijn, hoe tijdlozer en veelzijdiger ze zijn. Zo passen zand- en crèmekleuren in iedere woonstijl, omdat ze samenvloeien met iedere kleur en elk materiaal. Aardebruin staat bijvoorbeeld voor gezelligheid en een gevoel van geborgenheid. En lichte pastelkleuren, zoals groen of blauw, zorgen voor stijl, moderniteit en ruimte.

“Hiervoor geldt dat hoe helderder de natuurlijke tinten zijn, hoe tijdlozer en veelzijdiger ze zijn.”

Effect van licht en modern groen

Hoe tegenstrijdig het ook klinkt, ook een zwarte keuken kan een lichte uitstraling hebben. Uiteindelijk hangt het allemaal af van het keukenontwerp, het totale kleur- en materiaalgebruik en natuurlijk de verlichting. Maar ook van de aanwezigheid van frisgroen in de vorm van planten.

Planten in de keuken zorgen voor een lichter totaalbeeld en een luchtige, creatieve sfeer. Populair groen zijn natuurlijke kruiden als basilicum, tijm en salie -smaakmakers voor ieder gerecht binnen handbereik. En u kweekt zonder veel moeite verse kruiden (en zelfs sla) in uw eigen keuken; volledig biologisch en met oog voor het milieu. 

Maar ook kamerplanten helpen om de groene keukentrend voort te zetten. Bijzonder geschikt zijn bijvoorbeeld de klimop, groene lelie of de veelzijdige binnenvaren. En het mooiste is: ze gedijen ook goed in ruimtes zonder veel lichtinval.

Harmonieuze combinaties

Bent u nou benieuwd of hout past in uw keuken? Of op welke manier u kunt zorgen voor een warme en rustgevende sfeer? Onze keukenexperts nemen u graag mee in de wereld van zwarte elementen en hout. Zij laten u zien hoe u design, functionaliteit en uw eigen woonstijl combineert en hoe dit resulteert in een harmonieuze droomkeuken. Kom langs in bij een MHK KeukenExpert-showroom bij u in de buurt of maak direct een afspraak.

Keukenblog – De schoonheid van hout

Zelf uw keuken opnieuw stylen met een speciale plek erin voor de laptop of computer? Gebruik onze Online Keukenplanner! Hiermee ziet u in een handomdraai hoe de keuken van uw dromen eruit komt te zien.

Online keukenplanner

Op de bank wegdromen bij de reisverhalen van MHK KeukenExpert? Of inspiratie voor uw nieuwe keuken opdoen? Vraag dan ons gratis Keukenmagazine aan. Boordenvol culinaire reizen, keukeninspiratie en heerlijke recepten.

Vraag het Keukenmagazine aan