Keukenmagazine 2024

MAGAZINE KEUKEN ONTWERPEN. REALISEREN. LEVEN. EDITIE 2024 Grat is TIPS EN TRICKS VAN PROFS MEE TE NEMEN DE NIEUWE KNUSHEID Sfeervolle kleur- & materiaalmix INNOVATIEVE TECHNIEK Slimmer bakken, koken en koelen INDIVIDUELE OPLOSSINGEN ledere ruimte de perfecte keuken HART VAN JE HUIS De keuken,

EEN STERKE GROEP BEREIKT IEDER DOEL! Als zelfstandig ondernemer is het van groot belang mee te kunnen doen met de grote spelers in de markt. Speciaal daarvoor hebben wij ons aangesloten bij MHK Group. Deze grootste inkooporganisatie van Europa op gebied van keukens en sanitair verzorgt de inkoop voor meer dan 4.000 aangesloten winkels in de landen Duitsland, België, Oostenrijk, Spanje, Zwitserland, Groot-Brittannië en Nederland. Door bundeling van deze krachten zijn wij in staat scherpe inkoopcondities te bedingen bij toonaangevende leveranciers, wat voor u resulteert in scherpe verkoopprijzen. Ook in Nederland biedt MHK haar leden al meer dan 30 jaar een aantrekkelijk pakket aan voorwaarden. ONS LIDMAATSCHAP BIJ MHK BETEKENT VOOR U DUS: • Altijd een scherpe prijs • Eersteklasleveranciers • Direct zaken doen met de eigenaar KIJK VOOR MEER INFORMATIE OP www.mhk.nl

Fotos: MHK/J. Lohoff, Jens Meisert KEUKENMAGAZINE 2024 // EDITORIAL oor (de meeste) mensen zijn er maar weinig zaken zo existentieel als de plek waar ze koken en eten. Maar een keuken reist nou eenmaal niet een leven lang met je mee. En je eisen veranderen ook – denk maar eens terug aan die voorraadkast in je eerste eigen huis en dan aan je persoonlijke droomkeuken. Daar kun je je helemaal uitleven in je passie voor koken en je gastheerschap en kun je beide perfectioneren. Daar komen familie en vrienden samen. En je omstandigheden veranderen natuurlijk in de loop van de tijd. Dan is het goed een partner te hebben die je steeds bijstaat met kundig en actueel advies. Bij MHK KeukenExpert staan ervaren keukenprofessionals voor je klaar. Ze kunnen goed luisteren en zetten al jouw wensen om in een functioneel, tijdloos mooi en uniek ontwerp. Uniciteit is ook wat de Nederlandse sterrenkok Luc Kusters naar de top van de culinaire Olympus heeft gekatapulteerd. In een interview vertelt deze visionair over zijn missie om alleen nog maar lokale ingrediënten te serveren en zo letterlijk mondtot-mondreclame te maken voor de regionale keuken. Hoe maak je van je keuken het communicatiecentrum in huis, welke innovatieve apparatuur verlicht je dagelijks werk en welke materialen passen perfect bij jouw levensgevoel, smaak en stijl? Dat ontdek je het beste in een adviesgesprek met de MHK KeukenExpert bij jou in de buurt. We ontvangen je graag! V Met zijn verfijnde, veelal vegetarische creaties heeft Luc Kusters Nederland culinair op de kaart gezet. Inspirerend nieuws: recent gerealiseerde keukenprojecten om over te dromen en te ontdekken. 3 Jeroen Geerling Directeur MHK Nederland

4 INHOUD EDITIE 2024 LEVEN DOE JE IN DE KEUKEN 18 Keuken van het leven Zet ze in het middelpunt van de belangstelling en keuken en leefruimte versmelten tot één geheel. 28 Goedemorgen! De perfecte dag begint met een goed ontbijt, maar ieder zijn smaak. 34 Keukens in topvorm Elke plattegrond heeft zijn eigen ideale indeling van apparaten, opbergruimte en werkoppervlakken. 39 Checklist voor keukenplanning Zo vergeet je niets: het 10-puntenplan als optimale voorbereiding op het adviesgesprek. 52 Mooi van binnen Slimme opbergoplossingen brengen orde en structuur in je dagelijks keukenleven. 58 De mooiste De winnaars van de „Gouden Driehoek” impo- neren dankzij hun doordachte planning tot in het kleinste detail. 66 Harde jongens Werkbladmaterialen die tegen een stootje kunnen. 84 Warm aanbevolen Moderne ovens kunnen meer – bakken, braden, sous-vide garen en airfryen in één apparaat. 90 Onze highlights De favoriete nieuwe trends van de redactie, rechtstreeks van de keukenbeurzen. 96 Slim opgelost Hoe handige ideeën en kunstmatige intelligentie het dagelijks leven in de keuken makkelijker maken. 98 Echte lichtpuntjes Vooral in tijden van energiebesparing draait het om de juiste verlichting. 114 Uitgekookt afwassen Maak kennis met de nieuwe grondstofbesparende en energiezuinige vaatwassers. 118 Water centraal De spoelunit wordt zowel optisch als functioneel het middelpunt van de keukenkosmos. 122 C ool down! Krachtige koelkasten en vriezers zorgen voor de perfecte temperatuursomstandigheden. 18 Met een clever, open concept wordt je keuken voor iedereen het hart van het huis. MAGAZINE KEUKEN ONTWERPEN. REALISEREN. LEVEN. EDITIE 2024 Grat is TIPS EN TRICKS VAN PROFS MEE TE NEMEN DE NIEUWE KNUSHEID Sfeervolle kleur- & materiaalmix INNOVATIEVE TECHNIEK Slimmer bakken, koken en koelen INDIVIDUELE OPLOSSINGEN ledere ruimte de perfecte keuken HART VAN JE HUIS De keuken, NL_K_001_MHK_Titel_2024.indd 1 01.12.23 13:37 12 Franciacorta is een insider-tip voor kenners van mousserende wijn. TITEL

104 Maar waar kook je dan? De nieuwe kookplaten overtuigen met maximale flexibiliteit. 5 KOKEN & GENIETEN 42 De duurzame Dutch Cuisine van Sterrenchef Luc Kusters Om een Michelinster te bemachtigen, hoef je geen kaviaar te serveren. Dat bewijst Luc Kusters met zijn restaurant Bolenius. 100 Volop zuigkracht Krachtige afzuigunits creëren een comfortabel klimaat rondom oven en kookplaat. 104 De nieuwe vrijheid in de keuken Moderne kookplaten tonen zich van hun meest veelzijdige kant: van bereidingswijze tot pangrootte. REPORTAGE & REIZEN 12 Een gevoelskwestie Franciacorta is een insider-tip voor kenners van mousserende wijn. 128 Sevilla – nachtelijk genieten De Andalusische metropool lonkt met tapas, flamenco en nog veel meer moois. 60 61 KEUKENMAGAZINE 2024 // LEVEN DOE JE IN DE KEUKEN 1 De bar van massief eikenhout en het houten keukenblok op de hoek vormen een warm contrast met het grijze werkblad en de witte fronten. 2 Achter een discreet verborgen deur bevindt zich de bijkeuken. Daar staan twee extra koelkasten en een vaatwasser. >> 1 2 1 Het centrale punt is het kookeiland met een teppanyaki-grillplaat, twee inductiekookplaten en onzichtbare trogventilatoren. 2 Het pleisterwerk, de vloertegels in betonlook en de antracietkleurige eetkamerset corresponderen met het grijs en zwart van de open keuken. Daarnaast zorgen de decoratieve chromen accessoires voor glansaccenten binnen de uitnodigende sfeer van deze keuken. ALS IK AAN HET FORNUIS STA, VERDAMPT DE DAGELIJKSE STRESS DIRECT. Richard Arends 1 2 DE ONZICHTBARE BIJKEUKEN IS PERFECT BIJ BEZOEK. Myrthe de Jong LEKKER LABORATORIUM VOOR SOCIAAL SAMENZIJN „Onze vorige keuken stond model voor de huidige, maar deze is veel groter en voorzien van de modernste techniek“, aldus Annette Klein en Richard Arends. De wensen van het stel zijn met uiterste precisie doorgevoerd: grijze fronten, verlichte vitrines en de welbewuste afwezigheid van hout kenmerken ook hun nieuwe concept. De uitdaging hierbij was om een verscheidenheid aan apparatuur te integreren zonder afbreuk te doen aan de esthetiek. Hierin zijn ze geslaagd dankzij het doordachte kleurconcept met grijze fronten van polymeerglas met een metallic glans. Deze zijn te openen met discrete metalen handgrepen. Centraal staat het kookeiland met twee inductiekookplaten, een teppanyaki-grillplaat en een verzonken afzuigunit. Daarachter bevindt zich de spoelbak in een nis met zwarte bovenkasten en een mooi afgewerkte schaduwvoeg bij het plafond. In de halfhoge kast ernaast staan de apparaten harmonieus opgesteld: twee ovens – waarvan één ook met magnetron – een warmhoudlade en een koffieautomaat. Verder hoogtepunt is de grote kast die is ingebouwd in een gipswand. Hierin bevinden zich glazen vitrines voor serviesgoed en een wijntemperatuurkast. Daarin staan de drankjes altijd klaar – voor de vele gezellige bezoekjes die Annette en Richard ontvangen in hun nieuwe keuken. HET GEHEIM VAN DE CHEF: EEN VERBORGEN BIJKEUKEN Myrthe en Gerard de Jong, enthousiast gastvrouw en gastheer, hebben de perfecte oplossing gevonden om de creatieve chaos in hun keuken te beteugelen. Een verborgen bijkeukentje is hier het geheim van de chef. „Daar kunnen we de vuile vaat subtiel wegmoffelen na het eten en dan gezellig aan de bar met onze gasten van een espressootje genieten“, zo verklappen ze. Een ervaren meester-timmerman heeft deze onzichtbare bijkeuken voor hen ontworpen door een soort inloopkast in de keukenplattegrond op te nemen. Vanuit de hal kun je via een deur naar binnen en er direct je boodschappen opbergen. Een tweede „geheime deur“ leidt naar de hoofdkeuken. De meubels in deze keuken reiken tot aan het plafond. Het plaatsen was nogal een precisiewerkje met exact 15 millimeter speling aan boven- en onderkant. De apparaten staan op werkhoogte en vormen een elegante zwarte streep in het lichte keukenfront. Ervoor ligt het kookeiland met een rustiek houten bar. De kookplaat ligt naadloos in het grijze keramieken werkblad. Tijdens het koken komt de afzuigunit aan de achterzijde omhoog met een verlichte glasplaat die de luchtstroom afbuigt en spetters opvangt. Alweer zo'n ingenieus ontwerp waaruit blijkt dat Myrthe en Gerard de Jong niet alleen een enthousiaste gastvrouw en gastheer zijn, maar dat hun keuken ook een esthetisch meesterwerk is. NL_K_058_065_MHK_Goldenes_Dreieck.indd 60-61 07.12.23 12:28 58 Onze mooiste keukens overtuigen met hun doordachte planning tot in het kleinste detail. 110 Pannen voor bakken, koken en stomen op het fornuis 42 Om een Michelinster te bemachtigen, hoef je geen kaviaar te serveren. Dat bewijst Luc Kusters met zijn restaurant Bolenius 58 59 „De Gouden Driehoek“ is een prestigeuze verkiezing voor de mooiste keuken van Europa. DIT ZIJN ZE: DE MOOISTE KEUKENS VAN EUROPA KEUKENMAGAZINE 2024 // LEVEN DOE JE IN DE KEUKEN 1 Het betonnen plafond, de gietvloer en de muur in cortenstaal look vormen samen de passende achtergrond voor deze elegante designkeuken. 2 Een koffiemachine en een oven flankeren de wijntemperatuurkast. Als de pocketdeuren gesloten zijn, staan de apparaten subtiel verstopt. 3 De warme houtaccenten en het sfeervolle licht van de afzuigkap zorgen voor een behaaglijke sfeer. 2 1 3 DE MOOISTE >> U itkijkend op de daken van de stad, in een indrukwekkend penthouse met ruim dakterras, heeft Thomas de Jong zijn droomkeuken in loftstijl gerealiseerd. De open leef- en eetruimte met haar grijze gietvloer, cool betonnen plafond en muur in een roodachtige cortenstaal look vormt hiervoor het perfecte decor. CULINAIR GENIETEN IN LOFT-LOOK Middenin de royale ruimte zorgt de keuken voor een donker antraciet accent. Deze elegante tint wordt onderbroken door slim geplaatste houten details en de zachte verlichting van de afzuigkap. Hierdoor ontstaat een aangename feelgood-sfeer. „Ik heb niet zoveel met decoratie en frutsels“, vertelt Thomas. „Alles heeft een vaste plaats. Dat maakt opruimen in deze keuken heel eenvoudig.“ Hoogtepunt van dit strenge designconcept vormen de kasten met pocketdeuren. Zelfs de oven en de koffiemachine worden zo elegant weggewerkt. En ook de deurtjes zelf glijden soepel zijwaarts in hun uitsparingen, zodat ze niet in de weg zitten. De wijntemperatuurkast harmonieert mooi met de algehele sfeer, net zoals de 90 centimeter brede deur links, die toegang geeft tot een bijkeuken met een tweede gootsteen en wasmachine. Ervoor staan het volledig greeploze keukeneiland en de op maat gemaakte eikenhouten eettafel, die precies even lang is. Spoelbak, kraan en kookplaat – alle in diep zwart – versmelten visueel met het donkere keramische werkblad. De afzuigkap is in hoogte verstelbaar en fungeert tevens als hanglamp. Het metalen frame biedt bovendien praktische legruimte. Deze keuken is voor Thomas de perfecte plek om zijn culinaire dromen te verwezenlijken. Zelf zegt hij: „Vooral door de nieuwe apparatuur krijg je zin om nieuwe recepten uit te proberen en vrienden en familie te ontvangen.“ IK HEB NIET ZOVEEL MET DECORATIE EN FRUTSELS. Thomas de Jong NL_K_058_065_MHK_Goldenes_Dreieck.indd 58-59 07.12.23 12:27 DECO & MATERIALEN 50 Alles vers? Goed bewaarde levensmiddelen blijven langer vers en behouden hun smaak en textuur. 110 Koningin van de kookplaat Kookgerei is alles! De perfecte pannen voor braden en garen. NEWS & SERVICE 6 Eetlustopwekkers Innovatieve ideeën maken de bereiding en inname van voedsel tot een zinnelijke ervaring. 132 Kitchen Stories Interessante keukenweetjes Colofon KEUKENS VAN ECHTE EXPERTS 72 Laat je inspireren Zo ziet een perfect ontworpen keuken eruit.

Ook hongerig naar nieuwe ideeën voor je personal pleasure zone? Innovatieve ideeën maken de bereiding en inname van voedsel tot een ronduit zinnelijke ervaring. EELUSTOP- WEKKERS Zoete verleiding Naar Parijs voorbeeld produceert het oudste fabriekje van Berlijn al sinds 1880 zijn bekroonde truffels en pralines met uitsluitend natuurlijke grondstoffen. Verpakt in leuke, bonte doosjes – eventueel in de kleuren van de hoofdstad – zijn ze een genot voor oog en en gehemelte (vanaf ca. 10 euro, www.sawade.berlin/en/). STERK STAALTJE Pers en mixer in één apparaat: Met de hoogwaardige mixer „Flip & Juice“ veranderen groente, fruit, noten en meer lekkers in een handomdraai in romige of schuimende sapjes, smoothies, dips, sauzen en soepen (ca. 190 euro, www.philips.nl). (T)oploskoffie Instant koffie als noodoplossing? Dat was vroeger! De vlotte variant bestaat eindelijk ook in de beste Baristakwaliteit. En niet alleen als gewone zwarte koffie. Dankzij het geëxtraheerde aroma van highland arabicabonen en de glutenvrije vegan havermelk, maak je met een flinke scheut kokend water een heerlijke, (met schuim) bekroonde cappuccino (ca. 13 euro, www.blaek.coffee/en/). 6

7 KEUKENMAGAZINE 2024 // NEWS & SERVICE UITGELEZEN … Slechts één op de drie rijstkorrels overleeft de strenge selectieprocedure bij Gran Riserva Risotto. Na één jaar rijpen bereikt de „Riso Carnaroli“ zijn optimale consistentie (ca. 11 euro/kg, www.risogallo.it).

8 VLIJMSCHERP Onder precies de juiste hoek, met geïntegreerd polijstmiddel en een letterlijk mes- scherpe diamanten slijpschijf maakt de „T-1“ elk snij- gereedschap binnen enkele minuten professioneel scherp (ca. 370 euro, www. shop.tormek.com/en-eu).

9 Ware proeftuin Vernoemd naar de alomtegenwoordige straatverkopers van thee in India, nodigt „Mr. Chai Wala“ je uit voor een plezierreisje naar de Zuid-Indiase keuken. In de kleurrijke ambiance van een kruidenmarkt kun je authentiek genieten van pikante én zoete streetfoodklassiekers. Kantstr. 31, Berlijn (www.mister-chai-wala.de). Bijzonder smakelijk In het slabestek „Glace“ van de creatieve geesten van studio Fleur Peters versmelt oud glas met nieuwe ideeën. Zelfs de kleinste scherven krijgen zo een tweede leven en dragen bij aan de pure kleurenpracht op tafel (ca. 60 euro, www.saudade-collective.com). STOERE SNIJDERS Het is alweer 125 jaar geleden dat meesterslager Wilhelm van Berkel uit Rotterdam dankzij zijn voorliefde voor knutselen een einde maakte aan die ongelijke, handgesneden plakjes worst. Met de gelijknamige snijmachine creëerde hij een legendarisch product, dat wereldwijd staat voor precieze snijtechniek. Geen wonder dus dat het assortiment al lang is uitgebreid met luxe messen. Het koksmes „Teknica“ is uitgevoerd in professionele kwaliteit, met speciaal gehard staal en een ergonomisch antislip handvat (ca. 130 euro, www.theberkelworld.com/en/). KEUKENMAGAZINE 2024 // NEWS & SERVICE

10 Foto‘s: iStock/ollo, PR KEUKENMAGAZINE 2024 // NEWS & SERVICE PURE PASSIE Koken, bakken en conserveren wat het seizoen en de streek te bieden hebben. Samen met gelijkgestemden is Therese Bauer uit Westfalen voortdurend op zoek naar creatieve oplossingen om verpakkingsafval en voedselverspilling te verminderen (www.zerowastegang.de). CREATIEVE FOODIES Er komt steeds meer waardering voor voedsel – tijd voor innovatieve recept- ideeën met gemakkelijk verkrijg bare ingrediënten. INMAAK- EN FERMENTEERBIJBEL Wil je alles leren over het inmaken en fermenteren van groenten en fruit? Dan ben je bij Simone van Thull aan het goede adres. Van paddenstoelenpickle met steranijs tot saffraankambucha, met deze bijbel draai je er je hand niet voor om (Simone van Thull, 34,99 euro). PUUR PLANTAARDIG Japanners hebben een woord voor de spijt wanneer je iets hebt verspild, oftewel de waarde ervan onvoldoende hebt benut: mottainai. Grafisch ontwerpers, webdesigners én gepassioneerde vegan foodies Jörg Mayer en Nadine Horn brengen met hun creatieve receptideeën een eerbetoon aan zogenaamd ‘eenvoudig voedsel’ (www.eat-this.org). KLIEKJESDAG 2.0: INSPIRATIE UIT DE BESTE ZEROWASTE-BLOGS STEVIG EN TRADITIONEEL Met hun „oude keuken“ promoten gepassioneerde foodies Eva en Philipp de terugkeer naar traditionele, regio- nale en seizoensgebonden ingrediënten. Ze delen op hun website dan ook recept- ideeën voor elk seizoen (www.yeoldekitchen.com).

11 Zoet of zuur? Alweer 16 jaar gist het er lustig op los in de keuken van Katsu Lask uit Hamburg. Als fermentista, met zelfs een certificaat op zak van de gerenommeerde Harvard Universiteit, heeft ze zich met hart en ziel toegelegd op het conserveren van bederfelijke etenswaren. Op haar website deelt Lask de eerste stappen voor fermenteren, regionale recepten en fermenten van over de hele wereld, aangevuld met goed onderbouwde tips en waardevolle achtergrondkennis, zoals hoe je vers rauw voedsel kunt bewaren én een betere smaak meegeven zonder energie te verbruiken (www.fermentation.love/en/).

In Lombardije produceren wijnmakers met veel passie de mousserende Franciacorta. Ze is als de streek zelf: een zonnige, traditionele genieter! EEN GEVOELSKWESTIE PRIKKELENDE WIJNREIS NAAR ITALIË 12 KEUKENMAGAZINE 2024 // REPORTAGE & REIZEN

1 2 3 1 Wijnmaker Michele Bozza (links) met zijn neef Daniele. 2 Met zijn 70 hectare aan wijngaarden produceert het wijnhuis La Montina jaarlijks ruim 450.000 flessen Franciacorta. La Montina staat naast zijn uitstekende wijn ook bekend om zijn exposities. 3 La Montina Franciacorta Extra Brut verspreidt een aroma met tonen van citrusbladeren en vers fruit. M ilde temperaturen jaarrond, een droge, mineraalhoudende bodem, de beste druiven en vooral de mensen uit de streek. Daaraan dankt de Italiaanse mousserende wijn Franciacorta zijn zegetocht door wijnland. Op de vraag waarom en wanneer Michele Bozza van wijnhuis La Montina besloot wijnmaker te worden, heeft hij een simpel antwoord: „Een paar jaar na mijn geboorte. Het zit in ons DNA.“ UIT PASSIE GEBOREN In de provincie Brescia, aan het meer van Iseo, vormen 23 gemeenten samen het wijngebied Franciacorta, waarnaar de mousserende wijn is vernoemd. Op ongeveer 3.200 hectare worden zo'n 20 miljoen flessen wijn per jaar geproduceerd. „Het productieproces kent vele kleine stapjes, die echter van wezenlijk belang zijn“, legt Michele Bozza uit. „Tijdens elke stap staat een zorgvuldige omgang met de basisingrediënten centraal en wordt gestreefd naar de hoogste kwaliteit.“ Al sinds de jaren '60 is dit het doel van de wijnmakers. Toen begon immers de productie van de mousserende wijn en creëerden ze hun eigen traditie met hun inventiviteit, hun enthousiasme, hun pioniersgeest én met veel gevoel en subtiliteit. „De Franciacorta is een wijn uit een klein gebied met een bescheiden bevolking met grote dromen en ambities“, vat Michele Bozza samen. HET GEHEIM VAN HET SUCCES De druiven – Chardonnay, Pinot Blanc, Pinot Noir en de oeroude soort Erbamat – worden met de hand gelezen. Reeds 70 procent is van biologische teelt. Gregorio Villa van wijnhuis Santa Lucia beschrijft het productieproces als volgt: „De VOOR MIJ VERTEGENWOORDIGT DE WIJN HET WEZEN VAN EEN STREEK EN DE PASSIE VAN DE MENSEN DIE HEM PRODUCEREN. Michele Bozza, La Montina La Montina >>

14 5 4 6 Foto‘s: Eros Damiano Mauroner, PR druiven worden per wijngaard geperst en dan voorlopig opgeslagen in een vat voor de eerste gisting.“ Vervolgens voegen de wijnmakers gist en suikersiroop toe, bottelen de wijn en sluiten de fles af met een soort kroonkurk. Daarmee begint de tweede gisting. Precies daarin schuilt het geheim van de Franciacorta. Tenminste 18 maanden tot wel meerdere jaren ligt de mousserende wijn ondersteboven in de flessen te gisten. Dagelijks worden de flessen één achtste slag om hun as gedraaid. „Op het laatst verwijderen we de metalen kroonkurk en het gistdepot dat zich in de flessenhals heeft verzameld“, vervolgt Gregorio Villa. „Als allerlaatste stap voegen we een bepaalde hoeveelheid suikersiroop toe en sluiten de fles weer af.“ De hoeveelheid suiker bepaalt of de wijn een Pas Dosé, Extra Brut, Brut, Extra Dry, Dry of Demi-Sec wordt. DE KWALITEIT SPREEKT VOOR ZICH Misschien denk je nu aan het productieproces van champagne. Dan heb je geen ongelijk. Niet dat Franciacorta de vergelijking met champagne nog nodig heeft: die laatste mag internationaal dan wel meer aandacht krijgen, de Franciacorta is de moderne Italiaanse manier om van mousserende wijn te genieten. De Franciacorta is meer gericht op smaak en romigheid, champagne is vaak scherper. Ook is Franciacorta elegant zonder al te afstandelijk te worden ten opzichte van de drinker, terwijl champagne toch altijd een soort muurtje om zich heen heeft. Giulia Balzarini, wijnmaker bij familiewijnhuis Enrico Gatti, legt uit waar de verschillen vandaan komen: „Wij hebben een ander klimaat, een andere bodem. Dat zorgt voor twee IK BEN WIJN- MAKER GEWORDEN UIT DEZELFDE LIEFDE VOOR DE NATUUR DIE MIJN FAMILIE STEEDS IN DIT WERK HEEFT GESTOKEN. Gregorio Villa, Santa Lucia 4 Opgericht in de late jaren ‘90, verbouwt het wijnhuis Santa Lucia nu 30 hectare aan biologische wijn. 5 Tijdens de tweede gisting draait Gregorio Villa de flessen één achtste slag om hun eigen as. 6 Deze Franciacorta Dosaggio Zero Millesimato 2014 overtuigt met haar fijne perlage. Santa Lucia

15 Enrico Gatti Een wittewijnglas met buik is het beste alternatief bij gebrek aan Francia- cortaglazen. Hierin kunnen geur en smaak zich tenminste nog gedeeltelijk ontwikkelen. Kenners zweren echter bij het enige echte Franciacortaglas. Het speciale Franciacorta- glas werd in 2011 ontwikkeld. De klassieke afgeronde tulpvorm beschikt over een nieuw, verlaagd perlagepunt. Zo komen de microbelletjes beter vrij en blijven de geur en de aroma's langer behouden. GLASHELDER verschillende producten en zo moet je ze ook zien.“ Trots vervolgt ze: „De Franciacorta is in staat gebleken om de aandacht op zich te vestigen en zich te handhaven in wijnland. Ze wordt gerespecteerd voor wat zij is: een frisse, droge, aangename wijn met complexe smaakaccenten.“ In 1995 kreeg de Franciacorta dan ook het DOCG-keurmerk voor mousserende wijn, het hoogst mogelijke predikaat. Daarmee geldt Franciacorta als een gecontroleerde en gegarandeerde herkomstbenaming. Haar geheel eigen textuur maakt de Franciacorta geschikt als begeleider van talrijke gerechten. Bij risotto met asperges en burrata, visgerechten, pasta met zeevruchten, wit en rood vlees, kaas en vers fruit – de combinatiemogelijkheden zijn haast onbegrensd. Echt fout kun je het dus niet doen met Franciacorta. Toch heeft Giulia Balzarini nog enkele tips die de smaakbeleving vergroten: „Als dessertwijn zou ik haar niet aanbevelen. Dan loop je het risico dat ze niet tot haar recht komt.” „Ze moet goed gekoeld – rond de acht graden – geserveerd worden,“ legt ze verder uit. „En ik weet het: champagneflutes zien er misschien wel cool uit en laten de wijn flink bruisen, maar door het smalle glas kunnen de aroma's zich niet goed ontwikkelen.“ En dan er is nog een ongeschreven regel: echte kenners laten de kurk niet knallen. Je moet de kurk juist langzaam verwijderen en dan van de mousserende wijn genieten – want Franciacorta is vóór alles een gevoelskwestie. KEUKENMAGAZINE 2024 // REPORTAGE & REIZEN << 7 De volgende generatie: wijnmaker Giulia Balzarini, kleindochter van de oprichter. 8 De Franciacorta Saten 2013 van Enrico Gatti staat bekend om zijn zachtheid en perfecte balans qua frisheid, zoetgehalte en fruitigheid. 9 Het wijnhuis werd in 1975 opgericht en omvat tegenwoordig 21 hectare aan wijngaarden. 10 Zo'n 120.000 flessen worden jaarlijks gebotteld in deze kelders. 6 7 9 10 8

Alle vrijheid voor je creativiteit bij het ontwerpen van je keuken én bij je manier van koken. Zonder je te laten beperken door de plaats van de afzuigkap of de afmetingen van je potten en pannen. Ervaar ultieme flexibiliteit met de AEG 8000 FlexiBridge® inductiekookplaat met geïntegreerde afzuigunit. Jouw keuken, op jouw manier. CHALLENGE THE EXPECTED KEUKEN DESIGN ZONDER GRENZEN

AEG . NL

Huiselijkheid en flair: dat kenmerkt de keukens in moderne landhuisstijl. Decoratieve elementen zoals de vitrinekast in mangaanbrons geven de zwarte „Lugana“ lakfronten hun speelse lichtheid.

19 KEUKENMAGAZINE 2024 // LEVEN DOE JE IN DE KEUKEN Een open ontwerp plaatst de keuken in het middelpunt. Om dit ook visueel te laten slagen, komen de adviseurs van onze keukenzaken met maatwerkoplossingen waarbij de grenzen tussen eet- en woongedeelte vervagen. Het doel is een aangename leefsfeer te creëren én een ontmoetingsplek voor familie en vrienden. KEUKEN VAN HET LEVEN EEN PLEK OM TE KOKEN, ETEN EN COMMUNICEREN Een toast op de nieuwe droomkeuken. Met veel ruimte om samen te koken en te genieten. Van cool tot cozy – als het maar gezellig is.

20 KEUKEN EN WOONKAMER VERSMELTEN Het komt wel vaker voor dat er in nieuwbouw- en verbouwplannen geen deuren meer zijn opgenomen – althans niet in de zogenaamde communicatieve zones. Hal, keuken, eetkamer en woonkamer gaan dan naadloos en wandloos in elkaar over. En in tegenstelling tot vroeger, toen de keuken nog een aparte, functionele ruimte was, stellen we nu compleet nieuwe eisen aan de inrichting ervan. Pure functionaliteit is niet langer voldoende. Koken doe je samen of toch tenminste voor publiek. Slechts een kookeiland of bar markeert de afzonderlijke zones. Fronten in huiselijke houtlook of greeploze, plafondhoge inbouwkasten met decoratieve nissen vormen het decor voor een knus samenzijn van mensen en meubels. Wanneer werkblad in bureau verandert en gasten zich van voorpret rond kookplaat en gootsteen scharen, merk je wat een goed geplande keuken waard is. 1 2 3

21 KEUKENMAGAZINE 2024 // LEVEN DOE JE IN DE KEUKEN 4 1 Dit kookeiland strekt zich uit in de ruimte. Met zijn duurzame en trendy Fenix-oppervlak legt het de nadruk op het centrale punt van dit ontwerp. 2 Door de bovenkasten weg te laten, wordt het eiland het middelpunt van dit minimalistische ontwerp. Dit maakt de keuken tot spil bij het koken en communiceren. 3 Naadloos het hoekje om: zo vormen deze kookplaat en werkplek een eenheid – mede dankzij het charmante oppervlak in fluweel eik-grijs met bronskleurige panelen. 4 De hoofdrolspeler in dit keukenontwerp is het kookeiland met aangrenzend zitgedeelte. Het vrijstaande keukenblok bevat voorraadkasten, een inbouwoven en – slim verborgen achter het houtdecor „Bali“ – een koel-vriescombinatie. 5 De pocketdeuren kunnen in een handomdraai worden geopend en verdwijnen moeiteloos aan de zijkant van de inbouwkast. Daarmee bieden ze veel verborgen gemak en opbergruimte op maat. 5

22 KEUKENMAGAZINE 2024 // LEVEN DOE JE IN DE KEUKEN Flexibiliteit en een zekere lichtheid: daaraan moet een moderne keuken voldoen. Door personalisatie ontstaat het perfecte samenspel van individuele elementen. 1 2

23 1 Gesloten fronten en open ruimtes houden elkaar perfect in evenwicht in deze keuken. Dankzij de ledverlichting is de nis steeds helder verlicht voor dagelijks keukenwerk. 2 Hier smelten de afzonderlijke kasten visueel samen tot één meubel. De wandschappen en vitrinekasten gaan naadloos op in het geheel. 3 Samen met een designteam worden ruimtes ontwikkeld waarin wordt gekookt én geleefd. 4 Deze sideboards met hun variatie aan afwerkingen, pootjes en handgrepen vormen de perfecte overgang tussen keuken- en woonwereld. 5 De individueel samen te stellen garderobe bij binnenkomst maakt de uni- forme look van deze open woning compleet. 6 Door te kiezen voor variabele woonkamermeubels worden je wensen ten aanzien van functionaliteit, comfort en esthetiek perfect op elkaar afgestemd. 7 Het gebruik van verschillende kast- elementen biedt een maat- werkoplossing voor elke ruimte en situatie. Zo creëer je boven- dien stijlvolle opbergruimte. VAN KEUKEN- MEUBEL TOT WOON- KAMERMEUBEL Nergens in je woonomgeving is precisie belangrijker dan in de keuken. Soepel lopende deuren en uittrekelementen, handzame handgrepen en materialen die bestand zijn tegen vetspetters, kookdampen en vingerafdrukken. In het gebied tussen fornuis, spoelbak en koelkast zijn ze de standaard. Het zal dan ook niet verbazen dat keukenfronten inmiddels zijn doorgedrongen tot de aangrenzende woonruimtes. De keuken is dus niet langer het ondergeschoven kindje in het interieur. Zij heeft juist een flinke spreekwoordelijke vinger in de pap gekregen, nu veel individuele keukenelementen met succes worden ingezet als volwaardige meubels. 3 4 5 6 7

24 KEUKENMAGAZINE 2024 // LEVEN DOE JE IN DE KEUKEN OPEN OPLOSSINGEN Hoe mooi open keukens ook zijn, juist hier zijn slimme oplossingen die voor orde en structuur zorgen bijzonder belangrijk. Want wie wil er nou al tijdens de maaltijd aan opruimen denken? De oplossing? Plafondhoge wandkasten met veel verborgen opbergruimte, waarin je gebruikt kookgerei discreet kunt wegwerken. Doordachte verlichtingsoplossingen zorgen altijd voor de juiste sfeer en kunnen snel switchen tussen direct licht – voor veilig werken met scherpe messen en hete pannen – en sfeervolle achtergrondverlichting. De experts van onze keukenzaken helpen je bij het formuleren van je wensen en eisen. Zo houden we vanaf het begin rekening met alle aspecten van jouw keukenplanning. Hoge kasten maken optimaal gebruik van de ruimte en bieden veel opbergmogelijkheden. Nieuwe lievelingsplek: het barretje voor twee met de elegante barkrukken.

25 Donkere fronten en houtdecor vormen hier een natuurlijke eenheid. De rechthoekige tafel zorgt voor de verbinding met het woongedeelte.

26 Nieuwe kleuren, vormen en afwerkingen maken van de keuken niet alleen het ruimtelijk, maar ook het esthetisch middelpunt van de woning. 1

27 KEUKENMAGAZINE 2024 // LEVEN DOE JE IN DE KEUKEN Foto‘s: PR 1 Het terugkerende kleurenschema vormt de stilistische link tussen de cassettefronten in de keuken en de gladde fronten in het eetgedeelte. 2 De strakke, matte grafietgrijze fronten benadrukken het samenspel tussen de elementen van verschillende hoogte én het vrijstaande eiland als communicatiecentrum. 3 De beide frontontwerpen zijn gerealiseerd met behulp van speciale ontwerpsoftware voor kunststof fronten. 3 2

KEUKENMAGAZINE 2024 // LEVEN DOE JE IN DE KEUKEN Croissants, eieren met spek, thee of koffie: het is allemaal een kwestie van smaak. Maar elk ontbijt dat ogen én smaakpapillen streelt, vormt sowieso een perfect begin van de dag. SMAKEN VERSCHILLEN – OOK BIJ DE KEUZE VAN DE ONTBIJTPLEK GOEDE- MORGEN! Bonjour la France Wat direct opvalt bij een typisch „petit-déjeuner“ zijn de enorme koffiekommen. Vergeleken met ons Nederlandse filterbakkie is het zwarte brouwsel dat erin zit zó sterk dat het waarschijnlijk de doden nog tot leven zou kunnen wekken. Maar doorgaans komt er eerst nog een flinke portie warme melk bij en dan wordt er een croissant met jam, een pain au chocolat of een stuk baguette met boter in gedoopt. Over croissants gesproken: ze moeten liefst nog lauw zijn, goudgeel en knapperig. En als je er een stukje van afbreekt, moeten je vingers glanzen van de boter die erin is verwerkt. En de geur? „Grand bonheur“ oftewel: puur ontbijtgeluk! 28 Onder het schuine dak volgt deze U-vormige keuken met onderkasten knus de muur. Zo wordt de ruimte optimaal benut. De ronde tafel staat plaatsbesparend in de nis en heeft vier zitplaatsen.

29 Good morning England 1.200 calorieën: dat is bijna 60 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor een volwassen man. Hiermee wint het Full English Breakfast op z'n sloffen de titel ‘voedzaamste ontbijt van de wereld’. Het klassieke breakfast begint met ontbijtgranen en jus d’orange. Daarna volgen nog knapperig spek, varkenssaucijsjes, champignons en black pudding, een bloedworst gemaakt van varkensbloed, havermout, uien, bloem en kruiden. Voor wie toch nog een excuusgroente zoekt is er gegrilde tomaat in combinatie met baked beans, witte bonen in tomatensaus. Twee eieren mogen natuurlijk niet ontbreken, naar keuze gekookt, geroerd, gebakken of gepocheerd. En vind je dit allemaal toch nog wat magertjes? Dan bestel je gewoon nog wat gebakken niertjes en kippers, warme gerookte haring. En dan als afsluiter een sneetje bruine of witte toast met gezouten boter en bittere sinaasappelmarmelade. Bij dit alles wordt zwarte thee gedronken. Natuurlijk willen niet alle Britten elke dag zo'n machtig ontbijt. Er zijn dus ook lichtere alternatieven, bijvoorbeeld een kom porridge, oftewel havermoutpap. De massieve bar lijkt wel op het kookschiereiland te steunen en zorgt zo voor extra oppervlak. Hiermee ontstaat een comfortabele plek voor kijkers bij het koken en voor de eerste kop koffie van de dag. V oorkeuren en gewoonten zijn zo verschillend als de mensen aan wie je het vraagt. Op de vraag „Wat eet jij als ontbijt?“ komen vaak de meest bizarre antwoorden. Van een rauw ei in een glas en zelfgemalen meergranenpap tot leverworst op toast, bestreken met een dun laagje noten-nougatpasta – ze komen allemaal voorbij. En daarbovenop komen nog de regionale verschillen – voor de één is het ontbijt de hoofdmaaltijd van de dag, voor de ander is een kop zwarte koffie voldoende maagvulling in aanloop naar een lekker lange lunchpauze. Maar wat je voorkeur ook is: het plezier zou maar half zo groot zijn zonder je favoriete plek om je eraan over te geven. Dat kan in je eentje zijn, met z'n tweeën of in gezinsverband, voordat iedereen weer uiteen stuift om op tijd op kantoor, school of de fitness te komen. De eettafel kan zo'n plek zijn: een vrijstaande keukentafel of juist de bar van je kookeiland. Daar heb je koffiemachine, koelkast en servies binnen handbereik en hoef je 's ochtends geen tijd te verspillen aan tafel dekken en afruimen. Doe dus vooral wat je prettig vindt. Net als op je bord. Een waarheid als een koe: een comfortabele eetkamerstoel nodigt uit tot lang tafelen. Met zijn zachte zitting en rugkussens is dit de ideale stoel voor uitgebreid dineren.

30 KEUKENMAGAZINE 2024 // LEVEN DOE JE IN DE KEUKEN Buenos dias España Uitgebreid smullen? Niet in Spanje. Daar gaat het er ‘s morgens strak aan toe. Een stukje gebak of een croissant bij de café con leche (met melk) of de café cortado (zwart), en dat was het dan. Wie de dag liever iets hartiger begint, die knabbelt tijdens het „desayuno“ op een tostada. Dit is een sneetje geroosterd witbrood met tomatenpuree en enkele druppels olijfolie. Hooguit ligt er nog een plakje manchego-kaas of serranoham op. Zouden veel Spanjaarden daarom zo slank zijn? Maar laten we geen overhaaste conclusies trekken: daar lonken immers de churro’s al – de in ruim vet gebakken, langwerpige donuts met bijhorende vloeibare chocodip. Ook in buurland Portugal is het ‘s ochtends al zoet wat de klok slaat. Geen wonder, want de Pastéis de nata – puddingtaartjes in bladerdeeg – zijn onweerstaanbaar. 1 Dit keukeneiland scoort in de verlenging met een gezellige bar en extra werkblad. Na het ontbijt kun je er spelen en werken. 2 Voorbereiding is alles: dankzij het railsysteem heeft het keukengerei hier een vaste plek tegen de achterwand. 3 De verspringing in het kookeiland geeft voldoende beenruimte aan de bar met ruim plaats voor twee krukken. 1 2

31 3

32 KEUKENMAGAZINE 2024 // LEVEN DOE JE IN DE KEUKEN Foto‘s: PR Illustraties: Susann Hassmann 1

33 Buon giorno Italia Zoals zovele zuiderlingen, geven ook de Italianen zich maar zelden over aan een copieus ontbijt. Onderweg naar het werk gaan ze langs hun stamcafé. Daar pakken ze hun eerste cappuccino, caffè +latte of espresso van de dag. Een cornetto erbij – de Italiaanse croissant – of een sfogliatella alle mele, een soort appelflap, en klaar! Maar later op de ochtend gunnen ze zichzelf nog een tweede ontbijt: tramezzini! Deze sandwiches van witbrood zijn zacht en fijn van textuur en hebben geen korst. Tramezzini betekent zoiets als „ertussenin“ – en tussen de dunne sneetjes vind je dan ook lekkernijen als gerookte zalm, tonijnmousse of fijne ham. 1 In U-vorm zweeft deze barconstructie in houtlook boven het keukenblok en vormt zo een handig tafel- en werkblad. 2 Met ogenschijnlijk delicate lichtheid hangt het werkblad over het lange keukenblok. Zo ontstaat extra opbergruimte voor borden, kopjes en andere spullen. 2

34 Een kookeiland met geïntegreerde spoelunit, kookplaat en veel werkoppervlak. Dat nodigt uit tot samen koken met vrienden en familie. KEUKENMAGAZINE 2024 // LEVEN DOE JE IN DE KEUKEN

35 De grootste vraag bij het plannen van je keuken is waarschijnlijk welke vorm hij moet krijgen. Welk model past bij de ruimte en de wensen die je hebt? Kookeiland, hoekkeuken of keukenblok: ze hebben allemaal zo hun voordelen. KEUKENS IN TOPVORM DE JUISTE KEUKEN VOOR JOU Dit kookeiland verdeelt de keuken in verschillende zones. Tijdens het koken heb je zicht op de kamer én uitzicht door het panoramaraam.

CENTRAAL ONTMOETINGSPUNT Met een kookeiland geniet je intens van het koken met familie en vrienden. Omdat een eiland van alle kanten toegankelijk is, kan iedereen meehelpen. Een eiland is vooral ideaal in open leefkeukens, omdat het ook optisch de ruimte verdeelt. Of je nou gaat voor een geïntegreerde kookplaat of een spoelunit, een puur werkeiland of een bar: denk van tevoren wel goed na over de aansluitingen voor water en elektriciteit. Bevat je eiland een kookplaat? Dan heb je ook afzuiging nodig. 36 1 Dit eiland in het midden van de ruimte biedt veel extra plaats en werkoppervlak. 2 In deze keuken maken de twee barkrukken van het eiland een stijlvolle zithoek. Perfect voor stelletjes of huizen zonder aparte eetkamer. 3 Heb je gasten die het liefst al tijdens het koken met hun neus in de pannen zitten? Speciaal voor hen is dit kookeiland uitgebreid met een haakse, massief houten bar. 2 3 KOOKEILAND 1

37 MAXIMALE OPBERGRUIMTE EN KORTE LOOPROUTES Een U-vormige keuken neemt veel plaats in beslag en komt het best tot zijn recht in een vierkante ruimte. Met zijn royale opbergruimte is het de perfecte keuze voor gezinnen. In een U-vorm zijn de looproutes kort en staat alles binnen handbereik. Zorg wel voor tenminste twee meter binnenruimte tussen de tegenover elkaar liggende keukendelen. Dan gaan deuren en laden gemakkelijk open en kun je de apparatuur probleemloos gebruiken. L-VORM HANDIG HET HOEKJE OM Een L-vormige keuken kent vele ontwerpmogelijkheden en varianten: je kunt de keuken bijvoorbeeld tegen twee wanden plaatsen of één poot van de L tot in de kamer laten doorlopen. Die kant krijgt dan een extra functie als eethoek. En het mooiste van L-vormige keukens: het beschikbare oppervlak wordt optimaal benut en deze vorm past in bijna elk formaat kamer en bij elke indeling, omdat je de lengte van de poten individueel kunt aanpassen aan elke situatie. 1 2 KEUKENMAGAZINE 2024 // LEVEN DOE JE IN DE KEUKEN U-VORM De U-vorm en de houtlook geven deze keuken een extra dosis gezelligheid. De witte hoogglansfronten zorgen voor een modern accent. 1 Dit keukenblok volgt de wand om de hoek. Hierdoor wordt de ruimte maximaal benut. 2 Bij dit L-vormige keukenblok loopt de korte poot door tot in de kamer. De geïntegreerde kookplaat en gecreëerde zitplaatsen maken het koken communicatief.

KEUKENBLOK RECHTLIJNIG EN KLASSIEK Een keukenblok is bijzonder plaatsbesparend en dus ideaal voor kleine of smalle ruimtes. Zorg wel dat het blok minimaal drie meter lang is, voor alle apparatuur. Omdat een keukenblok weinig opbergruimte biedt, raden we je aan de volledige hoogte te benutten – neem dus bovenkasten of open legplanken. Ook is er weinig plaats om spullen neer te zetten. Houd het werkblad dus zo vrij mogelijk. 1 De nis in de muur wordt perfect ingevuld door dit donkerblauwe keukenblok. De zwarte en gouden details zorgen voor de kleuraccenten. 2 Het licht verzonken werkoppervlak straalt in lichtbeige. De zwarte muur met kasten vormt een opvallende omlijsting. 1 2 38 KEUKENMAGAZINE 2024 // LEVEN DOE JE IN DE KEUKEN Foto‘s: PR

39 Wil je je nieuwe droomkeuken ontwerpen? Dan staan onze ervaren planners graag met raad en daad voor je klaar. Maar vooraf heb je zelf nog een paar fundamentele beslissingen te nemen. Door het invullen van de checklist maak je het voor je keukenadviseur bovendien gemakkelijker om jouw perfecte ontwerp te realiseren. CHECKLIST voor het ontwerpen van een perfecte keuken Een goed doordachte keuken maakt het dagelijks leven een stuk makkelijker. 1. JE HUISHOUDEN Hoeveel personen telt je huishouden? _______________________ Hoeveel kinderen?______________________________________ Hoeveel mensen koken/werken in de keuken?__________________ Is er nog extra opslagruimte in huis voor bijv. stofzuiger strijkplank glasservies Wat is je keukenbudget? ____________________ 2. WAT IS JE FAVORIETE KEUKENSTIJL? Vorm Stijl Functie keukenblok (eendelig) designkeuken gesloten keuken L-vorm modern met eethoek kookeiland klassiek leefkeuken U-vorm landhuisstijl toegankelijk voor gehandicapten Materiaalvoorkeur werkblad hout laminaat minerale materialen glas staal natuursteen/marmer 3. HOE BELANGRIJK VIND JE DUURZAAMHEID? Belangrijk + – Onbelangrijk 4. WELKE AANSLUITINGEN ZIJN REEDS AANWEZIG? elektra gas warm/koud water 5. WELKE ELEKTRISCHE APPARATEN ZOU JE WILLEN HEBBEN? keramische kookplaat inductiekookplaat gaskookplaat zelfreinigende oven stoomoven combi-oven warmhoudlade koelkast met nulgradenzone losstaande vriezer koel-vriescombinatie inbouwkoffieautomaat ___________________________________________________ 6. WELKE INDELING MOETEN DE ELEKTRISCHE APPARATEN KRIJGEN? Oven en kookplaat inbouwoven op werkhoogte boven elkaar separaat kookplaat in kookeiland meerdere apparaten op één lijn vaatwasser onder het werkblad op werkhoogte wasmachine geïntegreerd in keuken 7. WAT VOOR AFZUIGING WIL JE? luchtafvoer luchtrecirculatie geïntegreerd in de bovenkast designafzuigkap geïntegreerd in het werkblad geïntegreerd in de kookplaat 8. WAT VOOR SPOELBAK WIL JE? één spoelbak anderhalve spoelbak met inzetbakje twee spoelbakken met afdruipgedeelte Materiaalvoorkeur en uitrusting staal keramiek modern/kleurrijk kraan met uittrekbare uitloop accessoires: snijplank, zeef, etc. 9. MET GEÏNTEGREERDE AFVALSCHEIDING? ja, voor ____________________________________________ geïntegreerde afvalemmer in de kast onder de spoelbak nee, daarvoor heb ik een aparte oplossing 10. HOE MOET DE VERLICHTING ERUITZIEN? Ik vind sfeerverlichting belangrijk + – werkverlichting in de nissen vitrineverlichting ladeverlichting spots in de plafondpanelen verlichte legplanken plafondspots reeds aanwezig graag opnemen in de planning

Altijd perfecte resultaten op het menu. PerfectFry Plus. De juiste temperatuur is van cruciaal belang om goed te bakken. Doe je dit te heet, dan gaart zelfs de beste biefstuk te snel of brand je het aan. Met PerfectFry Plus is dit verleden tijd. De PerfectFry Plus-functie laat de temperatuur van de pan zien en checkt deze voortdurend om aanbakken te voorkomen. En dit werkt voor veel gerechten: je kiest uit 11 vooraf ingestelde temperaturen tussen de 70 °C en 220 °C voor perfecte resultaten iedere keer weer.

Technologie voor het leven Perfecte steaks. Dankzij PerfectFry Plus is je biefstuk well-done in plaats van doorbakken. De sensor verwarmt de pan tot de optimale temperatuur van 180 °C en zorgt ervoor dat je vlees heerlijk mals wordt. Eindig je dag met een plop. Met PerfectFry Plus bereid je perfect goudbruine popcorn voor je filmavond. Zelfs bij 220 °C vermijdt de sensor aanbranden, zodat jij een filmwaardige snack serveert. Desserts die je hart doen smelten. PerfectFry Plus helpt je bij het maken van de perfecte hoogtepunten voor jouw diner - zelfs bij lage temperaturen. Het laat je chocoladecouverture smelten op 70 °C zonder gebruik te maken van au bain-marie. Bak je groente, niet hun voedingsstoffen. Geglazuurde groenten worden nog beter door moderne technologie. Met PerfectFry Plus sauteer je voorzichtig je groente op 120 °C waarbij vitaminen worden behouden. 180 °C 220 °C 70 °C 120 °C

42 KEUKENMAGAZINE 2024 // KOKEN & GENIETEN R estaurant Bolenius is geen nieuwkomer in de culinaire wereld. Al in 2011 opende Kusters de zaak op de toen nog nauwelijks bebouwde Amsterdamse Zuidas. De omgeving moest nog aan populariteit winnen en dat gold ook voor de groene Nederlandse keuken van Kusters. Want hoewel plantaardige producten ook in 2011 al waren bevrijd van hun geitenwollensokkenimago, at je in restaurants doorgaans vooral vlees of vis. Vaak geïmporteerd en nagenoeg altijd bereid op Franse, Italiaanse, Oosterse of andere exotische wijze. Dat is vreemd, vond Kusters. Want waar blijft de Hollandse pot tussen de Indonesische gado gado, Argentijnse empanadas en Italiaanse ravioli? ,,Er groeit en bloeit in Nederland zoveel moois en lekkers, dan is het toch logisch dat je daarmee kookt?” vindt Kusters. Als eerste restaurant van Nederland heeft Bolenius daarom een volledig Nederlandse keuken. De ingrediënten die de koks bereiden, komen zoveel mogelijk van eigen bodem. Van aardappelen tot veldbonen en van rozenbottels tot scheermessen. ,,Onze leveranciers zitten verspreid over het hele land. In Noord-Holland, net boven Amsterdam, vind je bijvoorbeeld veel groenteboeren. Zij boeren op gebied dat ooit is drooggelegd om de stad van groenten te voorzien.’’ Eetbare bloemen, bessen en kruiden verbouwt Kusters zelf in een kleurrijke etalage, zijn stadstuin. ,,We hebben een tuinman in dienst die de tuin onderhoudt voor de kleine dagelijkse oogst.’’ DE DUURZAME DUTCH CUISINE VAN STERRENCHEF LUC KUSTERS Om een Michelinster te bemachtigen hoef je geen kaviaar te serveren. Dat bewijst Luc Kusters met zijn restaurant Bolenius. Als groot pleitbezorger van de Dutch Cuisine kookt hij zoveel mogelijk met plant- aardige producten van eigen bodem. >> Luc Kusters (1976) had geen beroepentest nodig om te weten dat hij kok wilde worden. Hij behoorde tot de eerste lichting van de Sterklas en verwierf in 2012 de titel SVH Meesterkok. Voor zijn restaurant Bolenius werd hij beloond met een Michelinster in 2016 en Groene Michelinster in 2021. Website: https://bolenius-restaurant.nl/

HET IS MIJN MISSIE DE DUTCH CUISINE OP DE KAART TE ZETTEN

44 Het duurzame en circulaire interieur van restaurant Bolenius.

45 KEUKENMAGAZINE 2024 // KOKEN & GENIETEN STAMPPOT OP STERRENNIVEAU Wie aanschuift bij Bolenius leert als snel dat de Hollandse pot verdergaat dan een simpel agv-tje. ,,Mensen denken vaak dat de Nederlandse keuken niet bestaat, maar dat is onzin’’, zegt Kusters die het volkomen onterecht vindt dat Nederlanders maar weinig trots zijn op hun keuken. ,,Het is mijn missie de Dutch Cuisine weer op de kaart te zetten.” Dat doet hij door bekende en minder bekende producten op een innovatieve en creatieve manier te bereiden. Denk aan een parfait op basis van speciaal geteelde veldbonen in combinatie met rauwe Nederlandse vanillebonen. Maar evengoed kun je denken aan een smakelijke stamppot op sterrenniveau. ,,Het geheim zit hem in de uitvoering”, legt Kusters uit. ,,Dutch Cuisine is voor mij de perfecte bereiding van producten die in Nederland groeien of leven en die ver- bonden zijn met onze cultuur. Daar hoort de rozenbottel bij, maar ook een goede pannen- koek.’’ Dat Kusters zijn parfait van veldbonen maakt in plaats van opgeklopt kipeiwit is niet voor niets. Behalve groot pleitbezorger van Dutch Cuisine, is hij ook een voorloper op het gebied van duurzaamheid. ,,Dat is een belangrijke reden dat ik de ingrediënten zoveel mogelijk uit eigen land haal en veel plantaardige producten kies.’’ Voor alle duidelijkheid: bij Bolenius kun je ook vlees en vis eten, alleen niet zo vanzelfsprekend als in de meeste restaurants. ,,Groente slaat de klok, maar ook dierlijke producten passen in een circulaire wereld. Alleen wel anders en wat minder.’’ Zijn gasten ervaren dat je prima op sterrenniveau kunt dineren zonder kaviaar of biefstuk. Hoe dat komt? ALS JE IETS WILT VERNIEUWEN, MOET JE NAAR ANDERE BEDRIJFS- TAKKEN KIJKEN >>

46 KEUKENMAGAZINE 2024 // KOKEN & GENIETEN Kusters het concept voor zijn restaurant ontwierp, was de Zuidas nog nauwelijks bebouwd. Aan innovatieve architecten de taak om er een toonaangevend stadsgebied van te maken dat in 2030 tot de top tien van duurzame stedelijke centra in Europa behoort. Kusters vooruitstrevende visie sloot naadloos aan op die ambitie. En dus kon hij met Bolenius aan de slag. ,,We hebben alles vanaf het begin zo duurzaam mogelijk gebouwd en ingericht. Dat betekent dat we ons niet beperken tot uitsluitend verantwoorde producten, maar ook nadenken over dingen als energie en meubilering.” Kusters liet zich hiervoor inspireren door de principes van lean management, want zo zegt hij: ,,Als je iets wilt vernieuwen, moet je naar andere bedrijfstakken kijken”. Zo bedacht hij de tafels en stoelen volledig circulair te maken en vanaf de eerste dag zonder gas te koken. Daarmee deed Kusters wat nergens anders nog gedaan werd. Nog steeds geldt hij als duurzame koploper in de culinaire wereld. ,,Inmiddels zie je gelukkig al veel meer groente op het bord verschijnen, maar als je voorop wilt lopen moet je meer doen. Als je elk jaar je meubilair moet vernieuwen of de helft van je ingrediënten weggooit, ben je nog steeds niet lekker bezig.” Logisch nadenken, noemt Kusters dat, van inrichting tot product. ,,Als je een bloemkool bestelt, moet je ook bedenken wat je met de steel doet. Met de slager moet je van tevoren overleggen en bestellen wat hij overhoudt. Zo voorkom je dat vlees in de afvalbak belandt.” Kusters aanpak wordt niet op de reguliere Het aantal Dutch Cuisine restaurants groeit. Deze restaurants koken op een moderne manier met vooral Nederlandse seizoengroenten in de hoofdrol en zijn minder gericht op vlees of vis. Benieuwd naar een duurzame ervaring? Deze zaken zijn aangesloten bij Dutch Cuisine restaurants: https://consumenten.dutch-cuisine.nl/ De roos van rode biet met oesterzwam en rozenbottel >> Aubergine met een saus van gefermenteerd brood, crème van venkel en iced venkel en groene kruiden. ,,Omdat we hele leuke en unieke dingen met groenten doen”, zegt Kusters. ,,Daarin maken wij bij Bolenius het verschil. Je moet niet vertellen wat er allemaal níet kan, je moet laten zien hoe het óók kan.’’ Inmiddels weet Kusters dat het uitmaakt hoe je de groente noemt en presenteert. Als voorbeeld neemt hij zuurkool. ,,Als je dat zo op de kaart zet, dan vinden mensen het al snel oubollig. Noem je het gefermenteerde witte kool, wat het in feite is, dan is het ineens heel hip. Je moet mensen enthousiast maken.” VAN PRODUCT TOT INRICHTING De duurzame ondernemersgeest van Kusters blijkt niet alleen uit wat er op het bord verschijnt. De hele opzet van Bolenius ademt duurzaamheid. Dat zit zo: toen

RkJQdWJsaXNoZXIy MjMwNzkzOQ==